Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Νέα ερώτηση από τον Μ. Σκουλάκη


Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
20.5.2008
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
[Α] ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
[Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Σήμα Κινδύνου Εκπέμπουν Τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Όλης Της Χώρας Από Την Υποχρηματοδότηση Του Υπουργείου Υγείας

Κύριοι Υπουργοί,

Με “λουκέτο” κινδυνεύουν τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας - σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα (19.5.2008) (επισυνάπτεται)- στη περίπτωση που το υπουργείο Υγείας συνεχίσει να τα υποχρηματοδοτεί.

Σε σύσκεψη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαΐου 2008 στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, της ΚΕΔΚΕ, της Εταιρείας Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (η οποία διαχειρίζεται την προγραμματική σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης) αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας εξακολουθήσει να μην καλύπτει το 50% των δαπανών -όπως είναι υποχρεωμένο μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει- τότε και η αυτοδιοίκηση θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τα Κέντρα Πρόληψης.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω και τα 72 Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας αδυνατούν να εκτελέσουν πλέον το έργο τους εξαιτίας της υποχρηματοδότησης τους, το Υπουργείο Υγείας επιλέγει να συνεχίσει το δικό του επικοινωνιακό έργο, ανακοινώνοντας τη πρόθεση του για ίδρυση 14 νέων Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα, λαϊκίζοντας απροκάλυπτα και αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της πρόληψης στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια - από πλευράς Υπουργείου – «σύνδεσης της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης με οικονομικούς όρους κόστους – οφέλους της λειτουργίας αυτών», σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της διεθνούς επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών.
Με δεδομένο ότι:
· τα Κέντρα Πρόληψης, την τελευταία 4ετία έχουν στραγγιχτεί οικονομικά και διοικητικά από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο εμφανίζεται ανακόλουθο ακόμα και σε αυτά που το ίδιο εξαγγέλλει (βλέπε χρηματοδότηση Κ.Π.).
· η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης συνιστά υποχρέωση της Πολιτείας και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις προθέσεις του εκάστοτε Υπουργού, ούτε και να συνδέεται με ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη.
· η Πρόληψη - ιδιαίτερα για ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της καταπολέμησης των ναρκωτικών – δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα προχωρήσει επιτέλους το ΥΥΚΑ στην ταχεία αποπληρωμή των τεράστιων οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας, ούτως ώστε τα Κέντρα να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο τους αλλά και στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι τρίτων;
2. Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας περί σύνδεσης της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης με ανταποδοτικά οφέλη και οικονομικούς όρους κόστους – οφέλους της λειτουργίας αυτών, αποτελούν θέση του Υπουργείου Υγείας ή απηχούν προσωπικές απόψεις;
3. Από πού θα εξευρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των 14 νέων Κέντρων Πρόληψης που εξήγγειλε το ΥΥΚΑ, από τη στιγμή που έως σήμερα δεν έχουν καταβληθεί από τον ΟΚΑΝΑ από αυτό, τα οφειλόμενα στα υπόλοιπα 72 Κέντρα;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μ. Σκουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: