Κυριακή 25 Μαΐου 2008

"Η κυβέρνηση καταδιώκει τα Κέντρα Πρόληψης" (δημοσιεύματα)

(Σημείωση: Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, όπως βέβαια και της ΟΛΜΕ πριν λίγο καιρό. Συνάδελφοι ανάμεσα στα άλλα ψηφίσματα συμπαράστασης ζητήστε και ψηφίσματα από Ενώσεις και Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Ομοσπονδίες Γονέων και προωθείστε τις στον Τύπο!)



Πέμπτη 22 Μάη 2008
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Διογκώνονται τα προβλήματα

Ακαρπη ήταν η συνάντηση που έγινε πριν λίγες μέρες στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ των Π. Γεωργιάδη. γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Β. Ριζά, γγ του υπουργείου Υγείας, Γ. Φωτεινόπουλου, προέδρου του ΟΚΑΝΑ, των εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ, Κ. Βιρβιδάκη και Σ. Δανιηλίδη, με το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.
Από τη μεριά του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ υπήρξε η προφορική δέσμευση ότι θα δοθούν στα Κέντρα Πρόληψης περίπου 2 εκατ. ευρώ, μέρος των οφειλών του υπουργείου Υγείας (το συνολικό χρέος είναι 7 εκατομμύρια ευρώ), αυτές τις μέρες. Να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν δοθούν αυτά τα χρήματα δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε λειτουργικές ανάγκες, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και ήδη έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα. Σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης, οι αρμόδιοι φορείς απέφυγαν να πάρουν θέση.
Με αφορμή την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Κέντρα Πρόληψης και τη δράση του ΚΠ «ΔΙΟΔΟΣ» στη Ρόδο που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, η Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει «την καίρια σημασία που έχει η πρόληψη» και τη «σημαντική συμβολή της "ΔΙΟΔΟΥ" στον τομέα της αγωγής υγείας και της πρόληψης στην περιοχή μας». Παράλληλα, καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που επιχειρεί να επιβάλλει την υποβάθμιση ή την κατάργηση των ΚΠ και απαιτεί τη γενναία και άμεση χρηματοδότησή τους



Ελένη Τζιβρά

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4558801&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%91+%2B%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97%CE%A3


Η κυβέρνηση καταδιώκει τα Κέντρα Πρόληψης
22/5
Τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταδικάζει με ενημερωτικό έγγραφό της η Α' Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Δωδεκανήσου. Η Ένωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική, που επιχειρεί να επιβάλλει την υποβάθμιση ή την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης, εφαρμόζοντας τις δοκιμασμένες τεχνικές της υποχρηματοδότησης και της κατασυκοφάντησης του θεσμού. Εκτός της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τη δραστική μείωση των δαπανών για σημαντικά κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία και η Παιδεία, φαίνεται ότι φοβίζει του αρμοδίους η θεσμική αυτονομία των Κέντρων Πρόληψης, η αδυναμία τους να τα χειραγωγήσουν".
http://www.avgi.gr/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=490029&-w=ΟΚΑΝΑ_&-V=hpress_int&-P

Γιατί εγκαταλείπετε τα Κέντρα Πρόληψης;

23/5
"Συνηθίζουμε να διακηρύττουμε ότι πρέπει να ρίχνουμε βάρος στην πρόληψη. Πράγματι, η κυβέρνηση στο εθνικό σχέδιο δράσης έχει θεσμοθετήσει δράσεις για την πρόληψη, τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία, βέβαια, είναι υποχρηματοδοτούμενα. Ο ΟΚΑΝΑ είναι μη χρηματοδοτούμενος. Παρόλο ότι έχουν γίνει συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων και της ΚΕΔΚΕ, το υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί τα 72 Κέντρα Πρόληψης ως εάν να ήταν 30". Αυτό τόνισε χθες ο Γρ. Ψαριανός στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: "Στο προεκλογικό εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών, τον Ιούνιο του 2007, εξαγγείλατε 1 εκατ. ευρώ για την ετήσια εκστρατεία πρόληψης. Πού διατίθεται το 1 εκατ. ευρώ ετήσια; Εξαγγείλατε ότι τα Κέντρα Πρόληψης θα ενταχθούν στο ΕΣΥ και ειδικότερα στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πότε θα προχωρήσει αυτό το σχέδιο; Το πρώτο Κέντρο Πρόληψης στην περιοχή της δυτικής Αθήνας έκλεισε πρόσφατα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε τα δεδουλευμένα τους. Τετρακόσιοι άνθρωποι, πλήρως εξειδικευμένοι, με πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, είναι στον αέρα. Πρέπει να ανοίξει εδώ και τώρα μια συζήτηση με μέτρα και δέσμευση για άμεση υλοποίηση, γιατί έχουμε χορτάσει από εξαγγελίες".
Βενιζέλος Βασίλης
http://www.avgi.gr/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=490158&-w=ΚΕΝΤΡΑ_ΠΡΟΛΗΨΗΣ_&-V=hpress_int&-P


Τα 72 Κέντρα Πρόληψης χρηματοδοτούνται ως... 30

23/5 σ. 10
Τα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών είναι 72, αλλά χρηματοδοτούνται σαν να είναι 30, υπογράμμισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος εμμέσως δικαίωσε την κριτική παραδεχόμενος ότι "δώσαμε κάποια χρήματα"... Αναδεικνύοντας την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση στο προεκλογικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών (Ιούνιος 2007) εξήγγειλε 1 εκατ. ευρώ για την ετήσια εκστρατεία πρόληψης και ρώτησε πού διατίθεται αυτό το ποσό. Ρώτησε ακόμη πότε θα προχωρήσει το σχέδιο ένταξης στο ΕΣΥ των Κέντρων Πρόληψης και σημείωσε ότι "το πρώτο Κέντρο Πρόληψης στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας (Αγία Βαρβάρα) έκλεισε πρόσφατα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε τα δεδουλευμένα τους. Τετρακόσιοι άνθρωποι πλήρως εξειδικευμένοι με πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία είναι στον αέρα". "Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική, ένα εθνικό δίκτυο, ουσιαστικά, όλων αυτών των Κέντρων Πρόληψης με μία ενιαία πολιτική", απάντησε ο υφυπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι το σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση. Αναφερόμενος στα οικονομικά υποστήριξε ότι "είμαστε σε καλό δρόμο για να τακτοποιηθούν κι οι τελευταίες οφειλές που υπάρχουν σε κάποια Κέντρα Πρόληψης" και εξήγγειλε ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης που λήγει τον Μάιο του 2008. Ο Γρ. Ψαριανός είπε ότι "ο ΟΚΑΝΑ είναι μη χρηματοδοτούμενος" και ο Γ. Κωνσταντόπουλος απάντησε ότι δόθηκαν 1,5 εκατομμύριο πριν από πέντε μήνες, άλλα 2 εκατομμύρια πρόσφατα. Ο Γ. Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε τις δηλώσεις του για σχέση κόστους - οφέλους σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης λέγοντας ότι αναφερόταν σε "σχέση κόστους- κοινωνικού οφέλους, ειδικού επιστημονικού οφέλους, ειδικού ερευνητικού οφέλους". Το θέμα των ναρκωτικών είναι "καίριο και πρωτεύον" για την ελληνική κοινωνία, υπογράμμισε ο Γρ. Ψαριανός, ο οποίος επανέλαβε "την ανάγκη αποποινικοποίησης της χρήσης και την ανάγκη αντιαπαγορευτικού νόμου".
http://www.avgi.gr/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=490253&-w=ΚΕΝΤΡΑ_ΠΡΟΛΗΨΗΣ_&-V=hpress_int&-P

Δεν υπάρχουν σχόλια: