Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για την συζήτηση στη Βουλή


Επερώτηση ΠΑΣΟΚ για τα κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών
Παρασκευή, 30.05.08

Στις δημοσιονομικές δυσχέρειες του σήμερα, καθώς και σε λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος απέδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα πρόληψης, τα οποία εφαρμόζουν «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, καθώς και τα διάφορα κέντρα τεκμηρίωσης ενάντια στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Απαντώντας σε επερώτηση του ΠΑΣΟΚ και στις επικρίσεις του ότι τα κέντρα πρόληψης «υπονομεύονται από την απάθεια της κυβέρνησης» απέναντι στη σταδιακή υπερχρέωσή τους (7,5 εκατ. ευρώ) και με τους εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως, με δεδομένες τις δημοσιονομικές δυσχέρειες που υπάρχουν, το υπουργείο Υγείας επιλέγει να διοχετεύσει τους πόρους του στη δημιουργία νέων κέντρων χορήγησης μεθαδόνης.
«Και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής θα συνεχίσει να λειτουργεί και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και τα κέντρα πρόληψης θα συνεχίσουν να λειτουργούν - θα μείνουν όρθια και θα ιδρυθούν και άλλα», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός. «Με λύπη μας κλείνουμε έστω και ένα «στεγνό» πρόγραμμα. Όταν, όμως, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κέντρο μεθαδόνης στην Πτολεμαΐδα και στη Θράκη και όταν το κόστος ενός «στεγνού» προγράμματος ισοδυναμεί με εκείνο τεσσάρων κέντρων μεθαδόνης, τα χρήματα θα πάνε εκεί - για να μειωθούν οι μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης, Μ. Σκουλάκης, Λ. Γρηγοράκος, Έ. Νασιώκας, Χ. Χάιδος, Α. Κακλαμάνης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χ. Παπουτσής, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ολιγωρία στη χρηματοδότηση και στελέχωση του ΟΚΑΝΑ και των διαφόρων κέντρων που ασχολούνται με την εκπόνηση πολιτικών για την καταπολέμηση της τοξικομανίας.
«Αλίμονο στην κυβέρνηση εκείνη, όπου ο υπουργός Υγείας, σταματάει να διεκδικεί και ανέχεται να υποχρηματοδοτείται. Αλλάζετε τους προέδρους του ΟΚΑΝΑ για να ρίξετε σ’ αυτούς την ευθύνη. Δεν υλοποιήσατε καμία πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής, την οποία χρησιμοποιήσατε ως άλλοθι της απραξίας σας», ανέφερε ο Μανώλης Σκουλάκης, ενώ ο Χ. Παπουτσής, επεσήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, στερείται χρονοδιαγράμματος και χρηματοοικονομικής μελέτης.
Αντίστοιχες αιτιάσεις εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Απαντώντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε πως η πολιτική για τα ναρκωτικά θα χρηματοδοτηθεί με εφαρμογή παλαιότερου νόμου του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι χρησιμοποίησε ως κυβέρνηση τα αποθεματικά του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να αγοράσει ο Οργανισμός, άχρηστα και ακατάλληλα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. «Αν τα πουλάγαμε, θα μας λέγατε ότι ξεπουλάμε την περιουσία. Και τα ακίνητα αυτά είναι κουφάρια, που κανείς δεν θέλει να αγοράσει», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.
«Μπορεί να διαφωνείτε με την επιλογή, αλλά επί ΠΑΣΟΚ τα προγράμματα χρηματοδοτούνταν κανονικά», παρατήρησε ο Χ. Παπουτσής.
Κατά τη συζήτηση, σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του Γ. Κωνσταντόπουλου και του Χ. Παπουτσή, με αφορμή την έκκληση του πρώτου προς το ΠΑΣΟΚ «να ενώσουμε στο ζήτημα των ναρκωτικών, τα λιανοντούφεκά μας και να αφήσουμε τα μπαζούκας για άλλες Επιτροπές της Βουλής. Ξέρετε καλά τι εννοώ».
«Διαβάζετε πολύ Πρετεντέρη, ή ανήκετε σε κείνους που θέλουν να παραπληροφορήσουν τον κ. Πρετεντέρη», απάντησε ο Χ. Παπουτσής. «Σε συνεργασία με τον κ. Πρετεντέρη και άλλους, προσπαθείτε να δημιουργήσετε μία σύγχυση στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Βγενόπουλος εκλήθη από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους υπουργούς σας των Οικονομικών και των Μεταφορών, για να παράσχουν διευκρινίσεις για το σκάνδαλο του ξεπουλήματος του ΟΤΕ. Το κόμμα σας όφειλε να υποχρεώσει τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Χατζηδάκη να έρθουν να ενημερώσουν τη Βουλή. Αυτό δεν είναι εντιμότητα, είναι ανέντιμη πολιτική στάση, που καλύπτεται από τις σχέσεις του κ. Βγενόπουλου με τα ΜΜΕ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
«Η γραφίδα, ή η φωνή που αναφέρετε, άλλοτε χαϊδεύει αυτιά και άλλοτε όχι. Ορισμένες γραφίδες αρμενίζουν στο ίδιο μήκος κύματος συνέχεια. Ας μην δυσανασχετούμε όταν δεν μας χαϊδεύουν τα αυτιά», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας.
Στην εμπλοκή του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, σε υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, αναφέρθηκε ο πρώτος επερωτών του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.
«Φοβάμαι ότι σήμερα υπάρχει και ένας πολύ κακός συμβολισμός στο πρόσωπο της κυβέρνησης. Και ο συμβολισμός αυτός, γίνεται μαζί με την αδράνεια των διοικητικών μηχανισμών που ελέγχει, αλλά υπάρχει και στην άσκηση δίωξης σε βάρος συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται από την εισαγγελία Ρεθύμνης για πολύ σοβαρό έγκλημα - της υπόθαλψης εγκληματία ο οποίος διακινούσε ναρκωτικά. Εκφράζω την ευχή, ότι κατά τη δικαστική διερεύνηση και μετά τη δίωξη, δεν θα αποδειχθεί τίποτα, γιατί επιθυμώ ο πολιτικός κόσμος να μην συνδέεται με τέτοιου είδους απεχθείς κατηγορίες», ανέφερε ο κ. Καστανίδης.
«Παρακαλώ πολύ, να μην χρησιμοποιούμε τόσο εύκολα γεγονότα που δεν έχουν κριθεί, που πολλές φορές τον οδήγησαν εκτός κυβέρνησης, δείχνοντας και την εντιμότητά του και το ήθος του. Παρακαλώ πολύ να κλείσει εδώ η συζήτηση», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος, ενώ και ο υφυπουργός Υγείας με τη σειρά του προέτρεψε να «μην γίνεται σπέκουλα με τον κ. Κεφαλογιάννη, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε το Κοινοβούλιο 40 χρόνια, όσο κανένας άλλος. Ας κλείσει το θέμα στη Δικαιοσύνη και μετά ας έρθουμε να το θίξουμε εδώ».ΑΠΕ - ΜΠΕ
(Σημείωση Ιστολόγου:
Αγαπητοί Συντάκτες του "Ε.Τ." δεν ήρθατε ποτέ σε μια συνέντευξή πού έδωσε το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης, για να μάθετε την δουλειά των Κέντρων Πρόληψης.
Εκτός αν βολεύει τα Κ.Π. να παρουσιάζονται ως "στεγνά προγράμματα", για να πούμε ότι έχουν πολλαπλάσιο κόστος από τα προγράμματα μεθαδόνης.
"Ο κόσμος ζητά μεθαδόνη, οπότε ας κλείσουν"
Συνάδελφοι βομβαρδίστε με επιστολές τον "Ε.Τ." να πληροφορηθεί το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουμε και πόσο κοστίζουν αυτές!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: