Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Για την απόφαση της ΚΕΔΚΕ και τη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών



ΤΟΠΙΚΑ
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
19/05/08

“Λουκέτο” στα Κέντρα Πρόληψης;
Με “λουκέτο” κινδυνεύουν τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας συνεχίσει να τα υποχρηματοδοτεί.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ότι σε περίπτωση που το υπουργείο εξακολουθήσει να μην καλύπτει το 50% των δαπανών -όπως είναι υποχρεωμένο μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει- τότε και η αυτοδιοίκηση θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τα Κέντρα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, της ΚΕΔΚΕ, της Εταιρείας Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκης (η οποία διαχειρίζεται την προγραμματική σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης) αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, που έχουν υπογράψει το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΚΕ, ο ΟΚΑΝΑ και η Εταιρεία Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 50% των δαπανών για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης αποδίδονται από το υπουργείο Υγείας στον ΟΚΑΝΑ και το υπόλοιπο 50% προέρχεται από χρήματα της Αυτοδιοίκησης μέσα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος μετέχει από το 2000 στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ ως αναπληρωτής του εκάστοτε προέδρου της ΚΕΔΚΕ, σημείωσε το περασμένο Σάββατο ότι στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι ενώ η αυτοδιοίκηση δίνει σταθερά το 50% των χρημάτων για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης το υπουργείο Υγείας αποδίδει τα μισά περίπου χρήματα, από όσα είναι υποχρεωμένο, τα τελευταία 4 χρόνια. "Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την αδυναμία του υπουργείου Υγείας να δώσει τα χρήματα που πρέπει στα Κέντρα Πρόληψης", ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόταση της ΚΕΔΚΕ για το 2008 είναι να συνεχίσει να αποδίδει 5 εκατομμύρια ευρώ ή και περισσότερα αν χρειαστεί, ωστόσο, υπογράμμισε ότι παράλληλα αποφασίστηκε η Αυτοδιοίκηση να μη δώσει "ούτε ένα ευρώ από εδώ και έπειτα αν το υπουργείο Υγείας δεν καταβάλλει αυτά τα οποία χρωστάει με βάση την προγραμματική σύμβαση". Ο κ. Βιρβιδάκης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για 5η χρονιά "η Αυτοδιοίκηση από το υστέρημά της να δίνει αυτά που πρέπει να δώσει και το υπουργείο Υγείας να δίνει τα μισά". Να σημειώσουμε ότι η προγραμματική σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2007 και παρατάθηκε για 6 μήνες μετά από απόφαση των 5 μερών. Παράλληλα, κατά την τελευταία σύσκεψη, τέθηκε το ζήτημα αν θα παραταθεί για ακόμα 6 μήνες μέχρι να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις ή αν θα πρέπει μέσα σε αυτό το διάστημα που μένει μέχρι τις 30 Ιουνίου να αναθεωρηθεί σε κάποια σημεία ώστε να γίνει ποιο αποδοτική. "Η άποψη της ΚΕΔΚΕ ήταν να δουλέψουμε και να διορθώσουμε την προγραμματική όπου πρέπει να διορθωθεί και άμεσα να ανανεωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου" δήλωσε ο κ. Βιρβιδάκης. Αναφορικά με την αντίδραση του υπουργείου στην προειδοποίηση της αυτοδιοίκησης ότι θα σταματήσει την χρηματοδότηση των Κέντρων ο κ. Βιρβιδάκης επεσήμανε:"Η ενέργεια της ΚΕΔΚΕ φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ μας διαβεβαίωσε ότι ήδη δόθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία εκταμίευσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για να καλύψει τις εκκρεμότητες. Θα ξανακουβεντιάσουμε το θέμα στις 3 Ιουνίου που έχουμε ξανά διοικητικό συμβούλιο. Αν το υπουργείο κάνει αυτά που πρέπει θα αναστείλουμε την απόφασή μας και θα πούμε να προχωρήσει η χρηματοδότηση από πλευράς κεντρικών αυτοτελών πόρων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: