Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ Γ. ΨΑΡΙΑΝΟ



Από τα Πρακτικά της Βουλής

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣΗ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΣΥΝΟΔΟΣ Α΄ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ΄
Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008
......................


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Μπέζα. Θα συζητηθεί η με αριθμό 943/10-5-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Γρηγορίου Ψαριανού, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ κ.λπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Ψαριανού, έχει ως εξής:
«Κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα τα 72 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης της χώρας, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια ο ΟΚΑΝΑ υποχρηματοδοτεί τα Κέντρα Πρόληψης (συνολικό χρέος 7.000.000 ευρώ) ενώ η παράταση της ληγμένης πενταετούς προγραμματικής σύμβασης με την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών λήγει το Μάιο του 2008. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά Κέντρα που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Η πρόσφατη εκταμίευση του ποσού των 2.000.000 ευρώ για την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης επαρκεί για να καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος από τις συσσωρευμένες οφειλές, ενώ δυσχεραίνεται και η ανανέωση της σύμβασης από την πλευρά της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών.Επιπλέον πριν από δύο χρόνια έκλεισε ο επίσημος φορέας συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για την εκπαίδευση, ενώ πριν από τρεις μήνες ανεστάλη η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, το οποίο αξιολογούσε και καταδείκνυε την αποτελεσματικότητα του έργου στην πρόληψη. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:Πρώτον, θα χρηματοδοτηθεί άμεσα ο ΟΚΑΝΑ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι οφειλές του στα Κέντρα Πρόληψης και να μην τεθεί σε κίνδυνο η σύμβαση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δεύτερον, ποια είναι η πολιτική βούληση για την πρόληψη στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών;».
Κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Κύριε συνάδελφε, η πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι ότι η πρόληψη κατά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του νέου εθνικού σχεδίου δράσης, και αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση της ζήτησης των ναρκωτικών. Και φυσικά αυτά τα 72 Κέντρα Πρόληψης τα οποία υπάρχουν στη χώρα, μετεξελίσσονται σε ένα εθνικό δίκτυο Κέντρων Πρόληψης σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο καταθέσαμε και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Όσο για τις οφειλές οι οποίες υπάρχουν του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης έχουμε πετύχει χρηματοδότηση προς τον ΟΚΑΝΑ.
Δώσαμε ήδη 1,5 εκατομμύριο όπως ξέρετε πριν από πέντε μήνες, άλλα 2 εκατομμύρια πρόσφατα και θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες και με τη βοήθεια φυσικά του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε αυτές οι οφειλές να τακτοποιηθούν.
Να είστε πάντως σίγουρος ότι πιστεύουμε στην πρόληψη.
Είναι μέσα στους βασικούς πυλώνες της ζήτησης των ναρκωτικών. Δεν πρέπει όμως να σας προκαλεί εντύπωση εκτός αν έχετε μία διαφορετική φιλοσοφία –διαφέρουμε σίγουρα πολιτικά και στην πολιτική σκέψη- αυτό που αναφέρθηκε και ήταν στα πλαίσια αξιολόγησης θεραπευτικών προγραμμάτων, η σχέση κόστους-οφέλους την οποία ανέφερα και σας έκανε εντύπωση.
Φυσικά και θέλουμε να ξέρουμε το όφελος.
Δεν είναι οικονομικό όφελος.
Θέλουμε να ξέρουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε και στην πρόληψη, ποιες ενέργειες έχουν κάνει αυτά τα Κέντρα Πρόληψης, σε ποια σχολεία έχουν πάει, τι κοινωνικό όφελος έχουμε σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αν θέλετε, ζητάμε να δούμε και αναδρομικές μελέτες, αν οι γονείς παιδιών με ναρκωτικά γνώριζαν τα Κέντρα Πρόληψης της περιοχής τους, αν αυτά τα Κέντρα είχαν πετύχει αναγνωρισιμότητα.
Αυτό είναι το όφελος που θέλουμε και το οποίο είχα πει.
Ναι, είχα μιλήσει για κόστος και το κόστος αυτό πολύ ευχαρίστως το αναλαμβάνουμε. Θέλουμε όμως και κάποιο κοινωνικό όφελος.
Θέλουμε τουλάχιστον να έχουν αναγνωρισιμότητα, θέλουμε να βρίσκονται στα σχολεία όλης της χώρας, στα στρατόπεδα, στις φυλακές, κοντά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσα στους τσιγγάνους της περιοχής τους, εκεί που πραγματικά τα ναρκωτικά έχουν ζήτηση.
Όσον αφορά το Κέντρο Τεκμηρίωσης και τα υπόλοιπα κέντρα που παράγουν ένα ερευνητικό και στατιστικό έργο, και εκεί θέλουμε σχέσεις κόστους- οφέλους.
Και εκεί θέλουμε τα στοιχεία να υπάρχουν σ’ όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις ειδικές περιφερειακές συνελεύσεις και να μην υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αυτά που θέλουμε για τη χώρα μας, ή να υπάρχουν γενικά και αόριστα.
Εκεί θέλουμε να ξέρουμε ειδικά στατιστικά στοιχεία, ποιες κοινωνικές ομάδες πλήττονται, γιατί πλήττονται, πώς λειτουργούν τα πρότυπα στους νέους, ποιοι νέοι ζητούν ναρκωτικά, από ποιες κοινωνικές ομάδες, σε ποιες περιοχές της χώρας.
Είναι ειδικά στατιστικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν.
Γι’ αυτό αναφέρθηκα στη σχέση κόστους-οφέλους και πιστεύω ότι και εσείς, είμαι σίγουρος, μια τέτοια σχέση κόστους– κοινωνικού οφέλους, ειδικού επιστημονικού οφέλους, ειδικού ερευνητικού οφέλους την ασπάζεσθε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Ψαριανέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, θέσατε πάρα πολλά θέματα, τα οποία θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μιας συζήτησης που μπορεί να κρατήσει δύο και τρεις μέρες.
Για μένα προσωπικά και το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς το θέμα των ναρκωτικών είναι καίριο, είναι πρωτεύον ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, όπως και παγκόσμια.
Μια και μιλάμε όμως στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για μας είναι πρωτεύον ζήτημα και πρέπει να ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος εκεί. Έχω ξαναμιλήσει για το θέμα αυτό και έχω πει ότι ένας άλλος δρόμος πρέπει να ακολουθηθεί, αντιαπαγορευτικός και αποποινικοποίησης χρήσης, σε μια άλλη τελείως αντιαπαγορευτική κατεύθυνση, δηλαδή σε τελείως άλλη κατεύθυνση από αυτή που είμαστε.
Όλοι μιλάμε για την πρόληψη και συνηθίζουμε να λέμε ότι το πρώτο μέλημα είναι η πρόληψη, ότι πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη.
Η Κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος στην πρόληψη και τα αποτελέσματα είναι αυτά που μαθαίνω από ανθρώπους που δουλεύουν στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, παραδείγματος χάρη στη Σάμο, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Καλαμάτα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα. Όλοι μου λένε τα ίδια πράγματα, ότι τα Κέντρα Πρόληψης είναι υποχρηματοδοτούμενα από τον ΟΚΑΝΑ.
Ο ΟΚΑΝΑ είναι μη χρηματοδοτούμενος από το Υπουργείο Υγείας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία λέει «σταματάμε και εμείς τη χρηματοδότηση, αν το Υπουργείο Υγείας δεν υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει».
Έχουν γίνει συμφωνίες και έχουν βρεθεί τρόποι να αντιμετωπιστεί το θέμα της χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ.
Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι τα ΚΕΘΕΑ, τα οποία μάλιστα έχουν μία αντιδικία μεταξύ τους –δεν καταλαβαίνω γιατί- και διάφορες κόντρες στο σύστημα αποθεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης.
Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Το θέμα είναι ότι στα Κέντρα Πρόληψης, που είναι εβδομήντα δύο σ’ όλη την Ελλάδα και χρηματοδοτούνται σαν να είναι τριάντα -όπως έγινε η πρώτη συμφωνία- εργάζονται τετρακόσιοι άνθρωποι, επιστημονικά και διοικητικά στελέχη πλήρως εξειδικευμένα.
Δεν μπορείτε να λέτε «δεν ξέρουμε τι είναι αυτοί και δεν υπάρχουν δεδομένα, τι ακριβώς είναι αυτά τα κέντρα και αν ξέρουν οι γονείς που είναι».
Είναι ευθύνη της πολιτείας να μάθουν και οι γονείς που είναι.
Είναι ευθύνη της πολιτείας το γεγονός πως ένα σχολείο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ολοκληρώστε κύριε συνάδελφε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ:…Υπάρχουν προγράμματα τέτοια που δεν υλοποιούνται, γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές, γιατί δεν υπάρχουν ώρες για να μιλήσουν οι ειδικοί στα παιδιά.
Στο προεκλογικό εθνικό σχέδιο δράσης που είπατε, το περυσινό, –κι εδώ τελειώνω- αναφέρεται ότι δεσμεύει από τον Προϋπολογισμό επιχορήγηση 1.000.000 ευρώ για την ετήσια εκστρατεία πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών κι ότι τα Κέντρα Πρόληψης θα ενταχθούν στο ΕΣΥ και στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Γιατί δεν έχει γίνει;
Δεν έχουμε δει 1.000.000 ευρώ ετήσια εκστρατεία πρόληψης.
Δεν υπάρχουν αυτά.
Στην Αγία Βαρβάρα, στη Δυτική Αθήνα, το Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ έχει κλείσει και οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ούτε τα δεδουλευμένα.
Είναι απλήρωτοι τρεις και τέσσερις μήνες σε πολλά Κέντρα.
Δεν θέλω να τα πω. Τα έχω εδώ όλα αυτά. Έχω μόνο δυο λεπτά. Τι να πρωτοπώ; Και ήδη έχω μιλήσει τρία και πλέον λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Είναι θέμα Κανονισμού. Μάθαμε όλοι να τον σεβόμαστε. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο δύο λεπτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Όμως να κάνουμε μία μεγάλη συζήτηση για το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Σύντομα θα γίνει αυτό. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Κύριε συνάδελφε, πολύ ευχαρίστως είμαστε στη διάθεσή σας και για επερώτηση στο μεγάλο θέμα των ναρκωτικών, το οποίο το αναγνωρίζει όλος ο πολιτικός κόσμος και σας μετέφερα την πολιτική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και για το θέμα της πρόληψης των ναρκωτικών, ιδιαίτερα στη ζήτηση των ναρκωτικών απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Σας είπα ότι δεν μπορούν να δρουν μεμονωμένα, ουσιαστικά, αυτά τα Κέντρα Πρόληψης. Πρέπει να υπάρχει μια εθνική στρατηγική και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική, ένα εθνικό δίκτυο, ουσιαστικά, όλων αυτών των Κέντρων Πρόληψης με μία ενιαία πολιτική, με μια ενιαία αντιμετώπιση και ιδιαίτερα στην προσπάθεια να περιορίσουμε τη ζήτηση των ναρκωτικών όχι μόνο από τους νέους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά απ’ όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Γιατί ξέρουμε ότι το πρόβλημα αυτό αγγίζει τους πάντες, μπαίνει σ’ όλα τα σπίτια και δεν φείδεται κανενός κοινωνικοοικονομικού στρώματος.
Και πάλι θέλω να σας πληροφορήσω ότι δώσαμε κάποια χρήματα.
Είμαστε σε καλό δρόμο για να τακτοποιηθούν κι οι τελευταίες οφειλές που υπάρχουν σε κάποια Κέντρα Πρόληψης.
Η σύμβαση με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων λήγει τώρα, το Μάιο του 2008, και θα ανανεωθεί, για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.
Δημιουργούμε επίσης στα Κέντρα Πρόληψης μία νέα καμπάνια, η οποία θα αγκαλιάσει πλέον και τα σχολεία και τις φυλακές και τα στρατόπεδα κι όπου τυχόν υπάρχει ζήτηση ναρκωτικών.
Και εδώ είμαστε, η δημόσια διαβούλευση είναι σε εξέλιξη. Καταθέστε τις προτάσεις σας. Ήδη ζητήσαμε τις προτάσεις από τα πολιτικά κόμματα, από τις νεολαίες, από τους κοινωνικούς εταίρους μας, από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Εδώ είμαστε για να συζητήσουμε και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κι εδώ στη Βουλή όσες προτάσεις είναι εποικοδομητικές και προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών.
Γιατί ξέρετε ότι εμείς πολεμάμε με λιανοτούφεκα τα ναρκωτικά και κάποιοι άλλοι ρίχνουν εκατομμύρια ουσιαστικά και κερδίζουν εκατομμύρια από τα ναρκωτικά, ενώ η δική μας μάχη είναι ο δικός μας πολιτικός λόγος και ο στρατός, ο όποιος στρατός έχουμε, είναι στα Κέντρα Πρόληψης, στα κέντρα θεραπείας των ναρκωτικών.
Γνωρίζετε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο πόλεμος είναι άνισος, έχουμε όμως υποχρέωση να τον δώσουμε.
Είναι μία πρόκληση στο συναίσθημα κοινωνικής ευθύνης όλων μας!Σας ευχαριστώ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, δώστε μου το λόγο για μισό λεπτό μόνο παρακαλώ. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Δεν έχετε το δικαίωμα, κύριε συνάδελφε. Λυπάμαι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Θέλω να κάνω μία πρόταση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Με συγχωρείτε, κύριε συνάδελφε. Οφείλω να σέβομαι τον Κανονισμό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Με ευθύνη του Υπουργού Υγείας να γίνει μια συζήτηση, σε μία συνεδρίαση, για το θέμα των ναρκωτικών. Να γίνει συζήτηση με πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάνει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Να γίνει ξανά

1 σχόλιο:

SABBINIDOU SOFIA είπε...

Ευτυχώς σε αυτό το μπλοκ υπάρχουν πολλοί που μπορούν να μιλήσουν επιστημονικά και να διατυπώσουν επιστημονικές προτάσεις αξιολόγησης.
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι πρώτοι που επιθυμούν την αξιολόγηση της δουλειάς τους είναι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης, κυρίως διότι είναι υπερήφανοι γι αυτή. Και επειδή σε αυτή τη χώρα είμαστε συνηθισμένοι από βαρύγδουπες κουβέντες. Αναφέρουμε παρακάτω μερικές ενέργειες που καταδεικνύουν αυτή την επιθυμία:
1. Ενώ δεν υπήρχε απαίτηση από τον οργανισμό που εποπτεύει επιστημονικά τα Κέντρα Πρόληψης, τον ΟΚΑΝΑ δηλαδή να δίνεται μαζί με τους επιστημονικούς απολογισμούς μας αξιόλογης τα περισσότερα Κέντρα έχουν δημιουργήσει ερωτηματολόγια αξιολόγησης για κάθε μακρόχρονη δράση τους και κατά περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιήσει και σταθμισμένα ερωτηματολόγια που προτείνονται από ερευνητές ως αξιόπιστα εργαλεία συλλογή στοιχείων.
2. Μέρος αυτών των αξιολογήσεων έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια καθώς επίσης έχουν αποσταλεί στον ΟΚΑΝΑ.
3. Όλες οι επιστημονικές ομάδες των Κέντρων συμπλήρωναν επί χρόνια τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης του ΕΚΤΕΠΝ.
4. Μέσω του ΕΚΤΕΠΝ έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου δράσεις των ελληνικών Κέντρων Πρόληψης ως «προτάσεις καλής πρακτικής».

Τώρα, αν θέλει κανείς να δρομολογήσει μια αντικειμενική αξιολόγηση μιας υπηρεσίας θα πρέπει να έχει τα χρήματα να προβεί σε δύο αξιολόγησης: μια εσωτερική και μια από ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα. Το κόστος μιας τέτοιας αξιολόγησης είναι σημαντικό. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε άλλη αξιολόγηση θα έχει την μορφή γκάλοπ και τα αποτελέσματα της θα αξιοποιηθούν όπως βολεύει. Και μάλιστα χωρίς να γίνεται λόγος για το πώς επιστημονική και έγκυρη είναι. Γιατί ακόμη και η επιστημονικότατα αξιοποιείται για πολιτικές πρακτικές.

Συνάδελφοι συμπληρώστε και άλλα στοιχεία.