Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά των Ναρκωτικών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά των Ναρκωτικών, ενάμιση χρόνο από την απόφαση της Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα «Βασικοί Άξονες για την Αντιναρκωτική Πολιτική στη Χώρα μας», στην οποία εμπεριέχονται οι προτάσεις για μια ουσιαστική πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου, παραμένει ο κύριος εκφραστής αιτημάτων προς την κατεύθυνση μιας συνολικής αντιμετώπισης του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών που δεν εγκλωβίζεται σε στενά ιατρικά και νομικά πλαίσια.
Όλη η κοινωνία, οι κοινωνικές, επαγγελματικές, πολιτιστικές, ομάδες, φορείς Παιδείας – Υγείας, Εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων, Γυναικών, Νεολαίας, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, δημιουργούν ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση που ελέγχει, αλλοτριώνει, προσδιορίζει και καθορίζει, στιγματίζει και δεσμεύει κάθε νέο άτομο που εμπλέκεται σ’ αυτή, οδηγώντας το τελικά σε κοινωνική παθητικότητα, απόσυρση, παραίτηση.
Απέναντι στην χωρίς όρους ανάπτυξη προγραμμάτων υποκατάστασης σε βάρος των προγραμμάτων πρόληψης, την υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης, απέναντι στο νέο εθνικό σχέδιο δράσης που αναλώνεται σε «προοδευτικές» αοριστολογίες χωρίς χρονοδιάγραμμα και πόρους υλοποίησης, με συγκεκριμένη όμως αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του χώρου αντιμετώπισης των ναρκωτικών, λέμε όχι.
Απέναντι σε όλα αυτά, προβάλλουμε την έννοια και κοινωνική πρακτική μιας διευρυμένης συνολικής κοινωνικής παρέμβασης πρόληψης του φαινομένου, αναδεικνύουμε το πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αγωνιστική στάση ζωής και την ενεργό συμμετοχή στη κοινωνική ζωή, σαν απάντηση στη παραίτηση, την αποξένωση και τη παθητικότητα.
Στηρίζουμε τους Εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, που μετά από μια δεκαετή προσπάθεια συνεννόησης για την υλοποίηση ορισμένων βασικών θεσμικών λύσεων σχετικών με την εργασιακή τους ασφάλεια και την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν στην τοπική κοινωνία βρίσκονται σήμερα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρονικό σημείο να περιστέλλουν δράσεις, να περικόπτουν στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες και να απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητα τους, καθώς δεν καταβάλλεται η μισθοδοσία τους, όπως και οι νόμιμες αυξήσεις βάση των προγραμματικών συμβάσεων.

Γι’ αυτό σθεναρά μαζί τους διεκδικούμε:
Ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει:

Την αναγνώριση με νομοθετική πράξη των Κέντρων Πρόληψης ως περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης μέσα από τη θεσμική ένταξη τους στην άμεση διοικητική ευθύνη και εποπτεία της Πολιτείας (Υπουργείο/Ν.Π.Δ.Δ./Ο.Τ.Α./Δημόσιο Οργανισμό).
Την αναγνώριση με ισχυρό νομικό πλαίσιο κι όχι με εγκύκλιο / απόφαση Δ.Σ. Οργανισμού ο οποίος δεν αποτελεί τον εργοδότη τους, ότι οι Εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και άρα είναι εργαζόμενοι αόριστου χρόνου καλύπτοντας μόνιμες οργανικές θέσεις.
Την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων μέσα από την επαγγελματική τους αναγνώριση ως επιστημονικό και διοικητικό στελεχιακό δυναμικό που εργάζεται στο χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων και την πιστοποίηση των δομών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Την θεσμική εισαγωγή βαθμίδων εξέλιξης ανάλογα με τις επιστημονικές και διοικητικές θέσεις / ειδικότητες. Εξέλιξη που θα οδηγεί και σε ανάλογες μισθολογικές αναπροσαρμογές.
Την σύναψη κλαδικής σύμβασης εργασίας με συγκεκριμένο θεσμικό εθνικό φορέα, στην οποία θα ορίζεται κατώτατος μισθός και αυξήσεις με αναπροσαρμογές καθ’ έτος.
Τη πάγια και συνεχή δωρεάν επιμόρφωση / εκπαίδευση / εποπτεία του επιστημονικού / διοικητικού προσωπικού των Κέντρων Πρόληψης.
Τη χορήγηση στο επιστημονικό προσωπικό επιπλέον 4 ημερών αδείας το τρίμηνο για την πρόληψη του burn out (θεσμικά κατοχυρωμένο στις συλλογικές συμβάσεις άλλων φορέων που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις π.χ. ΟΚΑΝΑ).

Δυναμικά και άμεσα απαιτούμε:
Την άμεση επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης όπως:

Την πάγια χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από την Πολιτεία. Την ταχεία αποπληρωμή των τεράστιων οφειλών του ΟΚΑΝΑ (12 εκατομμύρια ευρώ) και του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ (4 εκατομμύρια ευρώ) προς τα Κέντρα Πρόληψης.
Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σε αορίστου χρόνου και την ενσωμάτωση, όπως επίσης πρόβλεψη για αξιοπρεπή ελάχιστο βασικό εισαγωγικό μισθό για όλους τους εργαζομένους, με επιπλέον προσαυξήσεις ανάλογα με τα τυπικά προσόντα και τα κοινωνικά τους κριτήρια. Η ίδια διάταξη να περιέχει πρόβλεψη για την ετήσια αύξηση των μισθών, όχι κατώτερη της Ε.Σ.Σ.Ε., πράγμα που γίνεται σήμερα παρατύπως σε πολλά Κέντρα Πρόληψης εις βάρος των εργαζομένων.
Νομοθετικές Πράξεις και όχι μνημόνια που θα προωθούν τη συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης με τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Άμυνας και Εργασίας.


Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά των Ναρκωτικών:

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Ε.Σ.Υ.Ν.)
Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων
Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (Π.Ε.ΝΟ.ΨΥ.)
Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: