Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Συνέντευξη Τύπου για την Διάσωση των Κέντρων Πρόληψης

Η Συνέντευξη Τύπου για την Διάσωση των Κέντρων Πρόληψης
Η Κυβέρνηση επέλεξε να οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο τα 72 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή η μεθόδευση που φανερώνει κοινωνική αναλγησία έχει κινητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την χώρα. Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά κινητοποιήσεων και ενεργειών για τη διάσωση του σπουδαίου έργου των 72 Κέντρων Πρόληψης, κάτι που αναγνωρίστηκε και από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Συντονιστική Επιτροπή για την διάσωση των Κέντρων Πρόληψης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008 το μεσημέρι στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Τη Συντονιστική Επιτροπή εκπροσώπησαν οι Δήμαρχοι Αλίμου Θάνος Ορφανός, Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης και Αγίου Δημητρίου Νίκος Λαζαρόπουλος.
Ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος συντόνισε την συνέντευξη Τύπου την οποία προλογίζοντας τόνισε: «Αυτά τα Κέντρα δεν διαχειρίζονται τα σκουπίδια μας. Διαχειρίζονται αυτά που η κοινωνία μας αποφάσισε να είναι ανθρώπινα σκουπίδια. Αυτό το «κρυφτό» της κυβέρνησης πρέπει να πάρει τέλος». Και κατέληξε κάνοντας λογοπαίγνιο: «Όταν τα Κέντρα Πρόληψης κλείνουν, ο… χάρος κάνει πάρτι».
Ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός τόνισε: «Πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα οφειλόμενα από το υπουργείο Υγείας και ΟΚΑΝΑ και 5 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης να έχουν αναστείλει την δράση τους και το προσωπικό τους να παραμένει απλήρωτο επί μήνες. Μάλιστα, σε πολλά από αυτά, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, να κλείσει τα Κέντρα Πρόληψης, προφανώς για στενά οικονομικούς λόγους. Ρωτάμε λοιπόν ανοιχτά τον κ. Αβραμόπουλο, τον κ. Παυλόπουλο και όλη την Κυβέρνηση: Αν αυτά τα Κέντρα καταφέρουν να σώσουν έστω ένα Ελληνόπουλο, δεν αξίζουν αυτά τα χρήματα; Απαντήστε μας ευθέως κύριοι υπουργοί: Πόσο κοστολογείτε την ζωή ενός νέου μας;».
Ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης ανέφερε: «Είναι θέμα όλης της κοινωνίας. Να αποδοθούν άμεσα τα οφειλόμενα γιατί πλέον υπάρχει ζήτημα επιβίωσης για τα Κέντρα Πρόληψης. Εκτός από οικονομικά θέματα υπάρχουν και ζητήματα θεσμικά. Πέρα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πέμπτης έξω από τη Βουλή, θα θέσουμε έντονα το θέμα και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στο τέλος του μήνα στην Θεσσαλονίκη».
Ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Νίκος Λαζαρόπουλος ανέφερε: «Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση με τη μέθοδο του οικονομικού μαρασμού να οδηγεί σε κλείσιμο τα Κέντρα Πρόληψης. Έχει αναγνωριστεί το έργο τους, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, σαν ένα από τα πιο σπουδαία στην Ευρώπη. Η πρόληψη δεν είναι απλό σύνθημα είναι πολύπλευρη παρέμβαση, σε όλους τους τομείς που οδηγούν τους νέους μας στα ναρκωτικά. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η Πρόληψη είναι δικαίωμα κάθε πολίτη».
Το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Παναγιώτης Τριανταφύλλου, ο οποίος τόνισε: «Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα.
Δεν παλεύουμε μόνο για την διάσωση των Κέντρων Πρόληψης, αλλά και για την στήριξη των δομών και των εργαζομένων».
Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι των δήμων και των Κέντρων Πρόληψης από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
http://www.alimos.gov.gr/el-gr/News.aspx?ElementId=a8b41ffe-1938-457b-bb70-3253d245db58

Δεν υπάρχουν σχόλια: