Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

"Έπιασαν τόπο οι κινητοποιήσεις που έκαναν τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης"


(Σημείωση Ιστολόγου: Δηλώσεις του Ταμία και Υπεύθυνου Τύπου του Δ.Σ. Τίμου Στραβοπόδη)
Έπιασαν τόπο οι κινητοποιήσεις που έκαναν τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας, αφού τα αρμόδια υπουργεία και ο ΟΚΑΝΑ, φαίνεται πως έχουν καταλάβει ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας τους.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου “Η ΣΤΟΡΓΗ” και υπεύθυνος Τύπου του πανελλαδικού σωματείου, Τίμος Στραβοπόδης, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν, άμεσα, 2,5 εκ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν τους μισθούς των υπαλλήλων και τα λειτουργικά έξοδα των Κέντρων. “Μετά την κινητοποίηση που κάναμε στην Αθήνα, όπου επισκεφθήκαμε τα κόμματα στη Βουλή, δόθηκε η δυνατότητα από τη μεριά της ΚΕΔΚΕ και του υπουργείου Εσωτερικών, να ξεμπλοκάρει ένα κονδύλι ύψους 2,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί, πιθανότατα, στα τέλη Νοεμβρίου. Με τα συγκεκριμένα χρήματα, θα καλυφθούν οι οφειλές στα στελέχη, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα των Κέντρων Πρόληψης. Τα συνολικά χρέη της “ΣΤΟΡΓΗΣ” ανέρχονται στις 300.000 ευρώ, περίπου. Από ΄κει και πέρα, θα πρέπει ν΄ αναφέρω ότι η Νομαρχία θα δώσει 35.000 ευρώ στο ΙΚΑ, ούτως ώστε να καλυφθούν οι οφειλές για την ασφάλιση των εργαζομένων. Βέβαια, προσπαθούμε να βρούμε κι΄ άλλα χρήματα, γεγονός που είναι πρωτόγνωρο για τη λειτουργία του Κέντρου μάς. Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χρήματα στον ΟΚΑΝΑ (μέσω του υπουργείου Υγείας), όμως ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών προτίμησε να τα δώσει στις Μονάδες Υποκατάστατων, υποβαθμίζοντας και αδιαφορώντας, ουσιαστικά, για τη δουλειά που κάνουν τα Κέντρα Πρόληψης. Αν υπήρχε Μονάδα Υποκατάστατων στη Ζάκυνθο, που αποτελεί ένα χρόνιο και ανεκπλήρωτο αίτημα, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Το θέμα όμως, είναι ότι το νησί μας δε διαθέτει τέτοια δομή. Εξάλλου, οι 28 γιατροί διώκονται, επειδή προσπάθησαν να καταπραύνουν τον πόνο ορισμένων συμπολιτών μας. Τώρα λοιπόν, κατηγορούνται ότι χορήγησαν ναρκωτικές ουσίες. Αυτά τα πράγματα είναι παράλογα και το Κέντρο Πρόληψης Ζακύνθου, συμπαραστέκεται στους γιατρούς” τόνισε ο κ. Στραβοπόδης.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος πρόσθεσε ότι την Παρασκευή συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Βουλής. Συμμετείχε η ΚΕΔΚΕ, ο ΟΚΑΝΑ, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εσωτερικών και το πανελλαδικό σωματείο των Κέντρων Πρόληψης.
“Αυτή η συνεδρίαση ήταν πολύ σημαντική, διότι συζητήθηκαν οι όροι για την ανανέωση της πενταετίας 2007-2013. Εμείς, ζητάμε χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα πρέπει να δίνει το υπουργείο Υγείας στον ΟΚΑΝΑ. Ο τελευταίος θα χρηματοδοτεί τα Κέντρα Πρόληψης, μέσω ειδικού κωδικού, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τα δυσάρεστα φαινόμενα. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, επιτεύχθηκε ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, μάλιστα, ετοιμάζουν πρόταση Νόμου για τη θεσμοθέτηση και την αναγνώριση της δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης, ανά την Ελλάδα” υπογράμμισε ο επιστημονικά υπεύθυνος της “ΣΤΟΡΓΗΣ”.
Τέλος, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου θα γίνει διαμαρτυρία στη Βουλή από τους Δημάρχους-Προέδρους των Κέντρων Πρόληψης.
Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου

Δεν υπάρχουν σχόλια: