Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

"Τελεσίγραφο της τρόικας: Απελευθερώστε ΤΩΡΑ απολύσεις, αγορές, επαγγέλματα"

Απελευθερώστε ΤΩΡΑ απολύσεις, αγορές, επαγγέλματα


Τελεσίγραφο της τρόικας για απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων πυροδοτεί ενδοκυβερνητικές τριβές και ανοίγει νέα μέτωπα με τους θιγόμενους κλάδους, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών καλείται να αντιμετωπίσει τις έντονες πιέσεις για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με νέα μέτρα ή σύναψη νέου δανείου. Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την τρόικα να εμμένει στη θέση της για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ζητώντας παράλληλα τη νομοθέτηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.
Οι τελευταίες πιέσεις της τρόικας προκαλούν ήδη ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, όπως γράφει η εφημερίδα «Κέρδος» με τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης να ερίζουν, μεταξύ άλλων, για τα θέματα της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σουπερμάρκετ αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς φρέσκου γάλακτος. Στο δημοσιονομικό κομμάτι τα θέματα παραμένουν στάσιμα με τους δανειστές να συνδέουν την ημερομηνία άφιξής τους με μία κατ' αρχήν συμφωνία για τη λήψη πρόσθετων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2014 και το 2015 αλλά και τον προσδιορισμό του ύψους του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016, που το οριοθετούν στα 15 δισ. ευρώ έναντι ελληνικής εκτίμησης 11 δισ. ευρώ.
Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, απαντά η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα να κάνει λόγο για συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα ούτε άλλα μέτρα ούτε άλλα δάνεια, δηλώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας την επιθυμία της χώρας να μπορέσει να βγει από τομνημόνιο και να ξαναγυρίσει σταδιακά στις αγορές. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που οι διαφορές δεν λυθούν αμέσως μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη συμφωνίας ακόμη και στο κομβικό Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου που θεωρείται ορόσημο για την απελευθέρωση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από το προηγούμενο έτος και επιπλέον 3,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τι αναφέρει το τελεσίγραφο
Κατόπιν αυτών η επιτυχής εφαρμογή των 329 «εντολών» του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού στους τομείς του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού, των οικοδομικών υλικών και της μεταποίησης τροφίμων και άλλων ειδών νοικοκυριού στη Ελλάδα, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αποτελεί, για τους δανειστές μας,
Σε επιστολή των δανειστών προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη υπάρχει μία ξεκάθαρη διατύπωση για τις προϋποθέσεις σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και είναι η εξής: «Δεν μπορούμε να δούμε πώς η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μία πολύ πειστική εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και θέλαμε να φέρουμε αυτό το θέμα στην προσοχή σας».
Χθες, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης παραδέχθηκε την ύπαρξη της επιστολής από την πλευρά των δανειστών.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός έχει δηλώσει ότι θα νομοθετήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το 80% των συστάσεων που κάνει ο ΟΟΣΑ και έχει θέσει ως προτεραιότητες τις αλλαγές σε οκτώ προϊόντα και κλάδους αλλά σημειώνεται ότι οι αλλαγές που επέρχονται έχουν προκαλέσει έντονες ενδοκυβερνητικές κόντρες που έχουν θορυβήσει την τρόικα.
Σύμφωνα με την επιστολή, η τρόικα αναφέρεται σε πλήρη εφαρμογή των προτάσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις» και επισημαίνει τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία που θα είχε η εφαρμογή των προτάσεων, η οποία, όπως τονίζεται, «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία κρίσιμες για την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Σχετικά με την επιστολή, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε χθες: «οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση και όχι οι υποδείξεις της τρόικας. Ο,τι κάνουμε, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, δεν το κάνουμε επειδή είναι μνημονονιακή υποχρέωση. Οι τιμές είναι ουσιαστική παράμετρος της καθημερινότητάς και πρέπει να μας απασχολεί». Εμφανίσθηκε δε ενοχλημένος από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επιστράφηκε το προσχέδιο που εστάλη στους δανειστές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε μαθητές για να μας κουνά το δάκτυλο η τρόικα. Η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις. Είναι μία διαρκής διαδικασία».
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να φέρει προς διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου και όπως σχολίασε το ίδιος στέλεχος, πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση και αφορά δεκάδες θέματα, συμπλήρωσε δε: «Υπάρχει ένα περιθώριο να δούμε πώς θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας».
Οι αλλαγές σε οκτώ προϊόντα και κλάδους
Ενδοκυβερνητικές κόντρες και έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματικούς κλάδους στους οποίους έρχονται οι σαρωτικές αλλαγές έχουν προκαλέσει οι προτάσεις του ΟΟΣΑ. Ο κ. Χατζηδάκης έχει σχολιάσει ότι: «Οπως επιβεβαιώνεται και από την έκθεση, η υπερβολική προστασία δυστυχώς έχει κυριαρχήσει εδώ και αρκετά χρόνια σε μία σειρά από κλάδους της οικονομίας, βλάπτοντας τον καταναλωτή και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές».
Οι αλλαγές αφορούν στους παρακάτω οκτώ τομείς:
- Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Όπως αναφέρει το υπουργείο μόνο στην Ελλάδα θεωρείται ως φρέσκο το παστεριωμένο γάλα με διάρκεια ζωής τις πέντε μέρες. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, θα καταργηθεί η υποχρέωση της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών, την οποία θα προσδιορίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Με τη θέση του υπουργείου διαφωνούν οι παραγωγοί αλλά και οι ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα πιεστούν περαιτέρω οι παραγωγοί και θα ευνοηθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι.
- Το ψωμί, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης θα πωλείται πια με το ζύγι αλλά με προκαθορισμένα βάρη. Επίσης ένα θέμα κόντρας με τους βιοτέχνες αρτοποιούς.
- Τα απορρυπαντικά, όπου θα καταργηθεί η υποχρέωση της γνωστοποίησής τους κατά τις εισαγωγές των προϊόντων.
- Στα καινούρια βιβλία θα επιτρέπονται εκπτώσεις υψηλότερες του 10% της τιμής. Για το θέμα αυτό σύσσωμος ο κλάδος του βιβλίου διαμαρτύρεται για τις επιπτώσεις του μέτρου στη συγκεκριμένη αγορά.
- Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα επιτραπεί η πώλησή τους και στα σουπερμάρκετ. Αν και ο κ. Χατζηδάκης προσδιόρισε πως τα προϊόντα θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ. Η αντίθεση των φαρμακοποιών στο μέτρο είναι ένα από τα θέματα ενδοκυβερνητικής τριβής.
- Στο τσιμέντο θα καταργηθούν υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα, η χωρητικότητα των σιλό.
- Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων στα καταστήματα στοκ και άουτλετ.
- Στα ξενοδοχεία θα καταργηθούν οι περιορισμοί στις χρήσεις. Παραδείγματος χάριν, νέες ξενοδοχειακές μονάδες δεν μπορούν να δημιουργηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα λόγω περιορισμών από τις χωροταξικές διατάξεις.

Αναδημοσίευση από το attikipress

Δεν υπάρχουν σχόλια: