Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Τι χαράτσια έρχονται στην Υγεία από το 2014! Τι θα πληρώνουμε παραπάνω



Τι χαράτσια έρχονται στην Υγεία από το 2014! Τι θα πληρώνουμε παραπάνω

Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η ζωή για τους Έλληνες ασθενείς το 2014 καθώς ετοιμάζονται νέα χαράτσια που θα επιβαρύνουν δραματικά την τσέπη τους.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Δε φθάνει που ήδη οι τσέπες των ασφαλισμένων και των ασθενών έχουν επιβαρυνθεί από διάφορα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, έρχονται και νέα από το 2014 να εξαντλήσουν ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά. 

Η Υγεία θα αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά αγαθά καθώς η συμμετοχή στα έξοδα θα αυξηθεί κατακόρυφα. 
 
Πρώτο και… καλύτερο χαράτσι το οποίο θα εφαρμοσθεί αμέσως μόλις μπει το 2014 θα είναι το εισιτήριο των 25 ευρώ για είσοδο σε δημόσιο νοσοκομείο το οποίο ισχύει κανονικά.
 
Άλλωστε επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα για το ΕΣΥ και όπως φαίνεται θα το πράξει με τη συμβολή των ασθενών. Για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομείο ο  ασθενής θα πρέπει να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό διαφορετικά δε θα μπορεί να περνά την πύλη του ΕΣΥ.
 
Και για τα φάρμακα όμως οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν παραπάνω εάν τουλάχιστον επιθυμούν να λαμβάνουν τα πρωτότυπα (off patent) και όχι τα γενόσημα. Τότε θα πρέπει να πληρώνουν όλη τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης) μέχρι τη λιανική. 

Και να σημειωθεί ότι πολλοί ασθενείς έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν συγκεκριμένα σκευάσματα μετά από σχετική οδηγία του γιατρού τους. 
 
Εξάλλου το πλαφόν στα φάρμακα που θα εφαρμοσθεί στους γιατρούς θα επηρεάσει άμεσα και την αγωγή των ασθενών καθώς θα παίρνουν τα χάπια τους με το σταγονόμετρο. 
 
Ταυτόχρονα για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικό νοσοκομείο (λίγο αργότερα και σε δημόσιο) που θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις με το σταγονόμετρο καθώς πολύ σύντομα θα μπούνε σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα ξεσκονίζουν οποιαδήποτε παροχή στους ασφαλισμένους. 
 
Νέες περικοπές όπως φαίνεται ότι έρχονται και για διαγνωστικές εξετάσεις που θα γίνονται από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς οι δαπάνες έχουν ξεφύγει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό τους. Το claw back (αυτόματο κούρεμα μετά από υπέρβαση συγκεκριμένου προϋπολογισμού) που έχει επιβληθεί σε διαγνωστικά κέντρα δε φαίνεται να αποδίδει όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει παραδεχτεί. Γι αυτό και το πλαφόν... χτυπά και τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων. 
 
Εκτός αυτού δε θα αποφύγουμε και το 1 ευρώ ανά συνταγή καθώς αποτελεί βασικό μέτρο της κυβέρνησης με το οποίο ευελπιστεί να περιορίσει την κατανάλω φαρμακων από τους ίδιους τους ασθενείς.
 
συνταγή και 1 ευρώ
 
Στο σημείο αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ανακοίνωσε πως στις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας εγκύκλιος με την οποία θα προβλέπεται η χρέωση με 1 ευρώ ανά συνταγή η οποία και θα πρέπει να καταβάλλεται στους φαρμακοποιούς της χώρας.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα ισχύει μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο. Είχαμε ένα τεχνικό θέμα στην ΗΔΙΚΑ και περιμέναμε να δούμε αν θα είναι έτοιμα. Μας είχε πει η ΗΔΙΚΑ ότι θα είναι έτοιμη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αλλά όχι την 1η Ιανουαρίου.
 
Από την καταβολή του ενός ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 


Αναδημοσίευση από το iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: