Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ριζοσπάστης: Κέντρα Πρόληψης - Θέμα ημερών η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης


Τετάρτη 15 Γενάρη 2014

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Θέμα ημερών η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης
Θέμα ημερών χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης την υπογραφή νέας επταετούς προγραμματικής σύμβασης, που αφορά τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είπε ότι η νέα σύμβαση έχει ήδη διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η υπογραφή της υφυπουργού Υγείας Ζ. Μακρή.
Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός των 73 Κέντρων Πρόληψης παραμένει μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τους, καθώς για το τρέχον έτος είναι μειωμένος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Για το 2014 προβλέπεται 6,5 εκατ. ευρώ να δοθούν από το υπουργείο Υγείας και εξίσου το ίδιο ποσό από το υπουργείο Εσωτερικών. «Η μείωση αυτή έχει να κάνει με τη γενικότερη μείωση όλων των προϋπολογισμών που αφορούσαν στο υπουργείο Υγείας φέτος - περίπου κατά 20% - για να είμαστε εντός των στόχων του προϋπολογισμού του 2014, όσον αφορά τις προσπάθειές μας», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας. Ενώ για τα χρήματα που δεν έχουν αποδοθεί από το υπουργείο και τον ΟΚΑΝΑ από το 2010 μέχρι σήμερα στα ΚΠ (το ύψος του χρέους παραμένει αδιευκρίνιστο), απάντησε: «Μακάρι να είχαμε χρήματα για να τα διαθέτουμε πλουσιοπάροχα σε όλους και σε όσους τα χρωστάμε, διότι σε πολλούς χρωστάμε και όχι μόνο στα Κέντρα Πρόληψης»...
Να σημειωθεί ότι οι περίπου 400 εργαζόμενοι των Κέντρων καλούνται να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες ανάγκες και περισσότερα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για πρόληψη σε όλη τη χώρα. Και μπορεί η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης να εξασφαλίζει τη στοιχειώδη λειτουργία των Κέντρων, ωστόσο το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραμένει και δεν είναι άλλο από το σαθρό θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει. Πάγιο αίτημα των εργαζομένων είναι να εξασφαλιστεί η ενιαιοποίηση των, σήμερα ξεχωριστών, 73 Κέντρων Πρόληψης. Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και να έχουν πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Πρόληψης.
Σχετικά με τις οφειλές του ΟΚΑΝΑ, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ανέρχονται - σύμφωνα με τις απαντήσεις του Οργανισμού - σε 2.583.000 ευρώ, τα οποία, επειδή χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού, «αυτήν τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμα» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφτούν με έκτακτη χρηματοδότηση από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα έχει καταγγείλει την απερχόμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα δίνονται από το υπουργείο Υγείας «για τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης», τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι «δομές του ΟΚΑΝΑ» ή «υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ», δηλαδή δε συνδέονται οργανικά με αυτόν και δεν έχουν «εσωτερική» σχέση με αυτόν. 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: