Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Μητσοτάκης: Έρχονται απολύσεις στα ΝΠΙΔ - Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου

Σχόλιο Ιστολόγου:

Το δημοσίευμα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη είναι ενδεικτικό του ότι οι καταργήσεις/συγχωνεύσεις/απολύσεις, δεν σταματούν με το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (στο οποίο δεν μπήκαν οι δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης). Στον στόχο της αμέσως επόμενης φάσης ο Μητσοτάκης βάζει ΝΠΙΔ, λέγοντας μάλιστα πως οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ - όπως εμείς) δεν μετακινούνται, δεν μπαίνουν σε εφεδρείες (όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι), αλλά απολύονται αμέσως και "καθαρά". Αυτά που μας είπε και ο εργατολόγος μας. 

Επίσης σημαντικό είναι το ότι ο Μητσοτάκης λέει πως περιμένει τα αποτελέσματα αξιολογήσεων, για να πάει άμεσα στο επόμενο αυτό βήμα. Θυμηθείτε την προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για αξιολόγηση του ΚΕΘΕΑ.

Αυτά, για να γνωρίζουμε το ευρύτερο πλαίσιο των όποιων κινήσεων κάνουμε, των όποιων δεσμεύσεων δίνονται "από τα πάνω" κλπ. Να γνωρίζουμε, χωρίς φόβο, χωρίς παραλύσεις, αλλά και χωρίς αυταπάτες ότι όλα βαίνουν καλώς. Δεν υποτιμάμε αυτά που κερδίζουμε με τον ιδρώτα και το νεύρο μας, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.
 


Μητσοτάκης: Θα κλείσουν κι άλλοι φορείς του Δημοσίου - Έρχονται νέες απολύσεις

16.01.2014

Νέα «λουκέτα» σε φορείς του δημοσίου τομέα και περαιτέρω μειώσεις προσωπικού προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο δελτίο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων και την κατάργηση - συγχώνευση 21 φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, το χαρακτήρισε ως την πρώτη ουσιαστική απόπειρα κατάργησης φορέων. Πρόκειται είπε, για φορείς που είτε έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, είτε το έργο τους μπορεί να καλυφθεί από κάποια άλλη δημόσια δομή και στο σημείο αυτό προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συνέχεια.

«Η διαδικασία της αξιολόγησης των ΝΠΙΔ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, θα υπάρξει κι άλλο κύμα φορέων (προς κατάργηση), αλλά και παρεμβάσεις που περιορίζουν το μέγεθος των φορέων», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα αξιολογηθούν όλα τα ΝΠΙΔ και όπου υπάρχει περιθώριο θα γίνει μείωση του προσωπικού τους. 

«Έχουμε αναλάβει να σεβόμαστε το χρήμα του Έλληνα φορολογουμένου, αν ένας φορέας δεν επιτελεί ουσιαστικό έργο πρέπει να κλείσει ή να συγχωνευθεί με άλλον ή να περιοριστεί. Πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε ο υπουργός διευκρινίζοντας πάντως ότι αξιολόγηση δεν σημαίνει αναγκαστικά και μειώσεις προσωπικού.

Όσον αφορά το προσωπικό των υπό κατάργηση - συγχώνευση φορέων, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής λέγοντας πως ένα ποσοστό των υπαλλήλων θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και αν δεν απορροφηθεί θα οδηγηθεί στην έξοδο από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η κατάργηση των πρώτων 21 φορέων επηρεάζει περίπου 250 υπαλλήλους, απ' τους οποίους κάποιοι απολύονται, κάποιοι τίθενται σε διαθεσιμότητα και κάποιοι μετακινούνται σε άλλη θέση. Σημειώνεται ότι οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται, οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αντίθετος στη μονιμότητα «όπως είναι σήμερα». «Έκανε κακό στο Δημόσιο» εκτίμησε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το Σύνταγμα προστατεύει τη μονιμότητα, γι' αυτό και όπως υποστήριξε, ο ίδιος κινείται και θα κινηθεί στα πλαίσια του Συντάγματος.

«Εγώ», τόνισε, σε ερώτηση για τη μνημονιακή δέσμευση των 11.000 απολύσεων μέσα στο 2014, «δεν είμαι κυνηγός απολύσεων αλλά όλη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, είναι μνημονιακή υποχρέωση».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τάχθηκε τέλος ανοικτά υπέρ της εκχώρησης υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, «χωρίς προκαταλήψεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το κράτος έχει μικρύνει αρκετά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για στοχευμένη εκχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος πρέπει να μικρύνει κι άλλο», υποστήριξε, με εξαίρεση όπως είπε, έναν πυρήνα υπηρεσιών που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.





Αναδημοσίευση από το iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: