Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το δίλημμα του Κ. Μητσοτάκη για τις απολύσεις


Το δίλημμα του Κ. Μητσοτάκη για τις απολύσεις

29 Ιαν 2014

Ένας λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επέλεξε τον γιο του ιστορικού πολιτικού του αντιπάλου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί ως βουλευτής υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Στις συνεντεύξεις του μιλούσε για την ανάγκη να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προτείνοντας μάλιστα να προηγηθούν όσοι έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Αυτές οι απόψεις που είχε καταθέσει ήταν συμβατές με το φιλελεύθερο ιδεολογικό του προφίλ αλλά και διαβατήριο για την ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας που έχουν εμμονή με τις απολύσεις, γιατί θεωρούν ότι το ελληνικό πελατειακό σύστημα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί ο πελατειασμός στο ελληνικό κράτος.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πια κάπως αμφίθυμος σε σχέση με τις απολύσεις. Η λίστα των 4.000 του 2013 δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί, παρόλο που η κυβέρνηση δεν θέλει αυτό να βγαίνει προς τα έξω, ενώ σε σχέση με τις 11.500 απολύσεις που προβλέπονται για το 2014 προτάσσει στο δημόσιο λόγο του τις προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν για να ανανεωθεί το προσωπικό. Στις συνεντεύξεις του τονίζει εμφατικά ότι στόχος δεν είναι η συρρίκνωση του Δημοσίου, αλλά ο εκσυγχρονισμός του και η βελτίωση της παραγωγικότητάς του, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές να φύγει από τους αριθμούς και να πάει στην ουσία.

Συνάδελφοί του στην κυβέρνηση και βουλευτές της ΝΔ λένε στις ιδιωτικές τους συνομιλίες ότι το πολιτικό κόστος των απολύσεων είναι πολύ βαρύ για να το πάρει στην πλάτη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πολιτεύεται στη δύσκολη Β Αθήνας. Ενας συνποψήφιός του μάλιστα μας κάλεσε να μετρήσουμε πόσους μετακλητούς προσέλαβε στο υπουργικό του γραφείο για να μας πείσει ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει παλαιοκομματικές συνήθειες σε ό,τι αφορά τους διορισμούς “ημετέρων”. Αντίθετα, πολιτικοί του φίλοι υποστηρίζουν πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και όπου υπάρχουν εκκρεμότητες αυτές οφείλονται σε άλλους υπουργούς, οι οποίοι δεν θέλουν να πλησιάσουν τη φωτιά των απολύσεων, με το φόβο ότι μπορεί να κάψει και την πολιτική καριέρα τους.


Αναδημοσίευση από το aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: