Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Στο στόχαστρο της αποψίλωσης τα 648 εποπτευόμενα ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρείες και οι 43.626 υπάλληλοί τους


25-01-2014

Πραγματικός Αρμαγεδδών αναμένεται να σαρώσει το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τους επόμενους 11 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014
Και αυτό γιατί, θα πρέπει, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, να έχουν απολυθεί άλλοι 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 που προβλέπει το Μνημόνιο.
Κατ' αρχήν μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3.600 απολύσεις. Από αυτές οι 2.500 προέρχονται από το κλείσιμο της ΕΡΤ και οι υπόλοιπες 1.100 από απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων για πειθαρχικούς λόγους και για λόγους υγείας.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες 11.400 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», αυτές, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα προέρχονται:
-8.700 υπάλληλοι (από τους συνολικά 25.000) οι οποίοι βρίσκονται ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σημαντικός αριθμός από αυτούς τους 8.700 θα προέλθει από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δεν θα αποδεχτούν την «μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση», που τους προτείνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και θα αποχωρήσουν. Κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό αυτό ακόμη και στους 5.500.
-1.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.
-600 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
-850 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
-150 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
-140 υπάλληλοι από το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και των άλλων 20 φορέων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή, καθώς την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευσή του.
-90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ του υπουργείου Πολιτισμού.


ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Οι πρώτοι προς απόλυση στις 23 Μαρτίου είναι οι περίπου 2.000 σχολικοί φύλακες, καθώς συμπληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους, μιας και μπήκαν σε αυτή τον περασμένο Ιούλιο. Είχαν μπει στο πρόγραμμα της κινητικότητας 2.234 σχολικοί φύλακες. Από αυτούς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση από άλλα υπουργεία για την επανατοποθέτησή τους, αναμένεται να διασωθούν περί τους 300, οι οποίοι θα μετακινηθούν στο υπουργείο Υγείας ως τραυματιοφορείς. Άλλοι, 50-100 το πολύ, που γνωρίζουν κάποια ξένη γλώσσα, ενδέχεται να επανατοποθετηθούν φύλακες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Ειδικότερα, οι 2.234 σχολικοί φύλακες σε όλη τη χώρα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 23 Ιουλίου του 2013. Το μέλλον τους είναι αβέβαιο, καθώς το καθεστώς διαθεσιμότητας λήγει στις 23 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Οι σχολικοί φύλακες, η πρώτη ομάδα που θα δει την έξοδο από το δημόσιο, αμείβονται σήμερα με το 75% του βασικού μισθού τους, ενώ με τη λήξη της διαθεσιμότητας δεν δικαιούνται καμία πρόσθετη αποζημίωση, αλλά ούτε και ταμείο ανεργίας. Οι τελευταίοι είναι πεπεισμένοι ότι θα απολυθούν μετά το πέρας της περιόδου της διαθεσιμότητας και γι' αυτό ζητούν επιμόνως να βρεθούν θέσεις εργασίας εντός του δημοσίου τομέα, όπως συνέβη με τους δημοτικούς αστυνομικούς. Παρότι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στους δήμους και να εντοπιστούν τα κενά που υπάρχουν ώστε οι φύλακες να ενταχθούν στην κινητικότητα και να τοποθετηθούν εκεί που υπάρχουν ανάγκες, οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού.


Παίρνουν σειρά εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ

Οι δεύτεροι που κινδυνεύουν με απόλυση είναι κάποιοι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από τους 1.900 του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι μπήκαν και αυτοί στην κινητικότητα τον περασμένο Ιούλιο. Από αυτούς, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναμένεται να βρεθούν εκτός δημοσίου, περίπου, 400 – 500 καθηγητές.
Την ίδια στιγμή, πάντως, στο... στόχαστρο της Κυβέρνησης παραμένουν τα 648 ΝΠΙΔ και οι Ανώνυμες Εταιρίες, όπου συνολικά υπηρετούν 43.626 υπάλληλοι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι εντολές που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό σε όλους τους υπουργούς είναι να εντοπίσουν τα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ όπου μπορούν εύκολα και γρήγορα να εντοπιστούν πλεονάζουσες θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά φέρεται να έχει επιλεγεί η στρατηγική να εντοπιστούν τα ΝΠΙΔ εκείνα που έχουν προσωπικό που ανέρχεται πάνω από 30 υπαλλήλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί το σύνολο των 648 ΝΠΙΔ.


ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη λογική που έχει αποφασιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου τα ΝΠΙΔ που έχουν περισσότερους από 30 υπαλλήλους μπορεί να είναι, περίπου, το ένα έκτο του συνόλου των ΝΠΙΔ, ωστόσο οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτά ξεπερνούν τους 27.000 από ένα σύνολο 43.626 υπαλλήλων, που υπηρετούν στο σύνολο των ΝΠΙΔ.
Στην πρώτη γραμμή θα τεθούν οι ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών με τη μείωση των δομών που θα υποστούν, οι αθλητικές ομοσπονδίες, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και μουσεία, αλλά και Ανώνυμες Εταιρίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως η ΜΟΔ του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι υπάλληλοι που βρίσκονται πιο κοντά στην «κόκκινη» γραμμή των απολύσεων είναι οι εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων όπως για παράδειγμα φύλακες, διοικητικό προσωπικό και καθαρίστριες. Εξαιρούνται από την αξιολόγηση οι εταιρίες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι δηλαδή υπό αποκρατικοποίηση ή οι φορείς εκείνοι που έχουν συγχωνευθεί. 


Αναδημοσίευση από το Financial Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: