Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η "ΑΥΓΗ" για τις δηλώσεις Γεωργιάδη σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης

Σημείωση ιστολόγου:

Ο τίτλος είναι, βέβαια, λανθασμένος. Δεν μειώθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ η επιχορήγηση των Κέντρων Πρόληψης, αλλά στα 13 εκατ. ευρώ - σε σχέση με τα ποσά που προβλέπονταν στην Προγραμματική Σύμβαση 2009-2013.

Μείον 13 εκατ. για τα Κέντρα Πρόληψης


  • 14.01.2014
«Θέμα ημερών» είναι η υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης με τα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ενημέρωσε ότι η σύμβαση βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κυριακάκη. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η νέα σύμβαση θα είναι επταετής κι όχι πενταετής και επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός για τα Κέντρα Πρόληψης θα μειωθεί στα 13 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της «γενικότερης μείωσης όλων των προϋπολογισμών του υπουργείου Υγείας», μιλώντας για «περίοδο ισχνών αγελάδων».
Σχετικά με τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης που παρακρατήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ, ο Άδ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι στο ΟΚΑΝΑ ενημέρωσε το υπουργείο πως δεν έχουν παραδοθεί 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία διατέθηκαν σε άλλες λειτουργικές ανάγκες και δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτά τα χρήματα να καλυφθούν με έκτακτη ενίσχυση από το υπουργείο με βάση «την εξέλιξη των προϋπολογισμών του υπουργείου», παράλληλα με την διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.
Ο Β. Κυριακάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης σημειώνοντας ότι αποτελούν «υπηρεσίες που η κοινωνία έχει ανάγκη». Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορές στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. μιλώντας για «φιέστες που δεν μπορούν να κρύψουν την υγειονομική τραγωδία στη χώρα». Ο Β. Κυριακάκης ζήτησε την παράταση της ισχύος της παλιάς σύμβασης μέχρι την υπογραφή της νέας, αλλά και δέσμευση του υπουργού για μη περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού των Κέντρων. Για το ζήτημα του ΟΚΑΝΑ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε χρονοδιάγραμμα απόδοσης των χρημάτων που οφείλονται στα Κέντρα Πρόληψης, ενώ αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του κόμματός του ότι το οφειλόμενο ποσό είναι υψηλότερο και φτάνει τα 7 εκατ. ευρώ.
Κ.Π.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: