Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ΣΚΑΪ

Σχόλιο Ιστολόγου:

Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο, στο τέλος, θα βρείτε το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης. Ακούστε ιδιαίτερα το σημείο από 3'.52'' ως 6'.33'', όπου αναφέρεται στα ΝΠΙΔ και τους εργαζομένους Ιδιωτικού  Δικαίου Αορίστου Χρόνου.



Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Αποτελεσματικότητα, όχι μόνο απολύσεις στο δημόσιο

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών και των παράτυπων μετατροπών των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα εκπλαγούμε όλοι από το βαθμό της ασυδοσίας.



Αποκρούουμε τη λογική ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται για το δημόσιο είναι η απολύσεις, τόνισε στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το ουσιαστικότερο πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότητα του κράτους, και όχι το μέγεθός του και αυτό το έχουν εξηγήσει στην τρόικα, ότι η εξυγίανση δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω περικοπών. 

Έχει τελειώσει η εποχή των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αυτό το λέμε με απόλυτη σαφήνεια, σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρατήρησε δε, ότι η κινητικότητα είναι διαρκής διαδικασία που θα πάρει χρόνια. 

Ο υπουργός τόνισε ότι βάσει των συμφωνηθέντων πρέπει να αποχωρήσουν από το δημόσιο 15 χιλιάδες άνθρωποι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σημείωσε ότι ο στόχος των απολύσεων θα επιτευχθεί, αλλά πρόσθεσε πως θα συνοδεύονται από ισοδύναμες προσλήψεις. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών και των παράτυπων μετατροπών των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα εκπλαγούμε όλοι από το βαθμό της ασυδοσίας.

«Το δημόσιο δεν γίνεται καλύτερο μόνο υπό το πρίσμα του πόσοι θα φύγουν είναι πιο σύνθετο το θέμα (...) Βάζουμε στην ατζέντα ουσιαστικά ζητήματα για την αναδιάρθρωση του δημοσίου που δεν έχει θίξει η τρόικα, όχι να περιορίζουμε τη συζήτηση στο πόσοι θα φύγουν» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η διαθεσιμότητα πραγματοποιείται πάντα σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο. Ο τρόπος με τον οποίοι απορροφώνται αυτοί οι άνθρωποι καθορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο εξήγησε. 

Είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση στους συγκοινωνιακούς φορείς και τα αποτελέσματα θα τα έχουμε σε δυο μήνες ανέφερε. 

«Λίστες για καταργούμενους φορείς υπήρχαν, βούληση δεν υπήρχε»

«Η συζήτηση για τους καταργούμενους φορείς πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια υπήρχαν οι λίστες, δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Όταν λεμε κατάργηση εννοούμε το κλείσιμο, μιλάμε πάντα για ΝΠΙΔ. (...) Τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ας κλείσουμε πλεονάζοντες οργανισμούς που είναι πολυτέλεια για σήμερα» επισήμανε ο υπουργός. 

Ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος από τους 21 φορείς που καταργούνται ως μη απαραίτητοι είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με 140 εργαζομένους και η ευθύνη των διοδίων στα Μάλγαρα μεταφέρεται στην Εγνατία. 

Ανακοίνωσε επίσης ότι η διαδικασία κινητικότητας για του σχολικούς φύλακες θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα με τους τρίτεκνους με προοπτική απορρόφησης τους το σύστημα υγείας. 

«Η έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκάλυψε πρακτικές εικονικών πληρωμών υπερωριών στην ΥΠΑ και οφείλουμε να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα πρέπει να καταλάβουμε πια ότι οι φορείς στην περιφέρεια του δημοσίου πρέπει να δουλεύουν με σκληρούς προϋπολογισμούς (...) Για τα ΝΠΙΔ πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική εφαρμογή των προϋπολογισμών τους, αν δεν μπορούν να επιτευχθούν με αύξηση εσόδων θα πρέπει να γίνονται περικοπές» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Για ΣτΕ: «Υπαρχει διαρροή δεν υπάρχει ακόμη απόφαση» 

Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κηρύσσονται αντισυνταγματικές οι περικοπές για όλους τους ένστολους, ανέφερε ότι υπάρχει διαρροή δεν υπάρχει ακόμη απόφαση, και ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε αυτές τις αποφάσεις. 

«Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως και αποφάσεις για προσφυγές που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιωθεί» παρατήρησε. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχουν τελειώσει οι μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει τελειώσει η πολιτική των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. «Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε» δήλωσε.

«Δεν αντέχει στη λογική η σκέψη ότι θα πιάσουμε την Ευρώπη απο το λαιμό» 

Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για ακραία πόλωση. «Οι καλοί αντιμνημονιακοί και οι κακοί μνημονιακοί που θα επαναφέρουν την Ελλάδα στην ευημερία με επιδόματα και υψηλούς δανεισμούς . Δεν λένε πού θα βρουν τα λεφτά για να χρηματοδοτήσουν αυτό το θαυμάσιο όραμα. Δεν αντέχει στη λογική η σκέψη ότι θα σκίσουμε μνημόνια, θα πιάσουμε την Ευρώπη από το λαιμό» δήλωσε σκωπτικά. 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «είναι εκτός πραγματικότητας οποίος νομίζει ότι θα δανείζεται χωρίς όρους, εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζεται ότι η Ελλάδα θα βγει στο ευρώ θα τυπώσει πληθωριστικό νόμισμα και θα πληρώνουμε υψηλούς μισθούς υπάρχει σε αυτό λογική συνεχεία, αντέχει στη βάσανο της λογικής». 

«Δεν πιστεύω ότι οι ευρωεκλογές θα είναι πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις. Εγώ πιστεύω ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα. Ακόμη κι αν δεν είμαστε, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου» είπε. 

«Δεν με ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας είναι άθεος, με ενδιαφέρει αν έχει κολλήσει κανένα ένσημο» δήλωσε, σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση της ΝΔ. 


Αναδημοσίευση από τον ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: