Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πρακτικά Ολομέλειας Βουλής (συνεδρίαση 6/5/2014)



[αποσπάσματα - σημεία που αφορούν τα Κέντρα Πρόληψης]


ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ (ΔΗΜΑΡ - σελ. 49-50):


Όσον αφορά την τροπολογία 1438 που αναφέρεται στον ΟΚΑΝΑ, η Δημοκρατική Αριστερά έχει θέσει εγκαίρως το θέμα της επικείμενης λήξης της προγραμματικής σύμβασης με επανειλημμένες ερωτήσεις, αλλά και με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, η οποία τότε συνάντησε την άρνηση του Υπουργείου.
Προφανώς και πρέπει να κατοχυρωθεί το ενδιάμεσο διάστημα από τη λήξη της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης μέχρι την υπογραφή της νέας και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Από εκεί και πέρα, πρέπει απαραιτήτως να λυθεί το μισθολογικό ζήτημα των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης.
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι ασαφές, με αποτέλεσμα κάποια διοικητικά συμβούλια των κέντρων να έχουν αποφασίσει την υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο και κάποια άλλα όχι. Υπάρχουν, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου η υπαγωγή έγινε το Σεπτέμβριο του 2013 και ζητούνται τώρα αναδρομικά από τους εργαζόμενους. Το ίδιο χάος ισχύει και με τα επιδόματα.
Αν δεν τακτοποιηθεί αυτό το ζήτημα, με βάση τις συζητήσεις που έχει κάνει το Σωματείο με την αρμόδια Υφυπουργό και με ενιαίο τρόπο για όλους τους εργαζόμενους, εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτήν την τροπολογία.
Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Αριστεράς)

***

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (σελ. 111-117):

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα καταθέτει τροπολογίες άσχετες στο νομοσχέδιο αυτό, πλην των μέτρων που είναι εξαιρετικά επείγοντα λόγω του προγράμματος.
Θέλω, όμως, τη αδεία σας να καταθέσω –το τονίζω, γιατί αν ιδιαίτερα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως διαφωνήσει, δεν θα την καταθέσω- μια τροπολογία –ίσως να την έχετε λάβει- που έχει να κάνει με την δυνατότητα μας να πληρώσουμε τους εργαζομένους στα κέντρα της ουσιοεξάρτησης, διότι έχει συμβεί το εξής:
Η προηγούμενη πενταετής προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων έληξε στις 13 Δεκεμβρίου του 2013 και έπρεπε να έχει γίνει η διαπραγμάτευση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για να υπογραφεί η νέα προγραμματική συμφωνία επταετούς διάρκειας, η οποία όμως καθυστέρησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ενεκρίθη μόλις πριν από λίγες μέρες και αν δεν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία η συγκεκριμένη που κλείνει το μεσοδιάστημα μεταξύ της ισχύος της νέας προγραμματικής συμβάσεως και της προηγούμενης η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζομένους για αυτό το μεσοδιάστημα. Και επειδή τώρα τελείωσε η διαδικασία και λόγω των Ευρωεκλογών θα κλείσει το Κοινοβούλιο και άρα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την κανονική διαδικασία που θα σήμαινε ότι πάμε για τον Ιούνιο πια, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει οι άνθρωποι απλήρωτοι για πέντε μήνες συν το Μάιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τον θωρήσαμε πράγματι έναν λόγο ο οποίος είναι επείγων για να μπορέσουμε να πληρώσουμε αυτούς τους εργαζομένους.
Δεν προκαλεί επιπλέον δαπάνη. Τα χρήματα είναι προϋπολογισθέντα. Εάν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πληρώνονταν από την 1η Ιανουαρίου. Δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους  γραφειοκρατικούς λόγους και καλύπτουμε με την προκειμένη τροπολογία το κενό.
Σας διαβάζω κιόλας το κρίσιμο σημείο.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Να μας τη διανείμετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Ναι, την έχουμε διανείμει, αλλά σας τη διαβάζω:
«Σε κάθε περίπτωση και κάθε φορά μέχρι την έναρξη ισχύος και εφαρμογής της εκάστοτε νέας προγραμματικής σύμβασης, εξακολουθεί να ισχύει και να εφαρμόζεται η προηγούμενη αυτής προγραμματική σύμβαση και όπως αυτή όριζε παρατεινόμενη κάθε φορά αυτοδικαίως μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος και εφαρμογής της εκάστοτε νέας και μελλοντικής προγραμματικής σύμβασης. Η επταετής προγραμματική σύμβαση των ετών 2014-2020 ισχύει από 1-1-2014».
Καλύπτουμε, δηλαδή, το διάστημα από την ώρα που εγκρίθηκε και από την αρχή του έτους όπου είχε λήξει η προηγούμενη, για να μην μείνουν οι άνθρωποι απλήρωτοι για αυτούς τους τέσσερις μήνες.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Με το ίδιο εργασιακό καθεστώς;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Με το ίδιο. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Τους αλλάζετε τη σύμβαση;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Όχι, δεν αλλάζει η σύμβαση. Είναι ακριβώς τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και πριν, με την προηγούμενη προγραμματική συμφωνία. Άλλαξε η χρονική της διάρκεια. Ήταν πενταετής και γίνεται επταετής με το νέο καθεστώς.  Την έχω μοιράσει ήδη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Την έχετε καταθέσει, κύριε Υπουργέ;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Βεβαίως. Είναι στο σώμα των τροπολογιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Είναι κατατεθειμένη. Ωραία.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Αυτή η τροπολογία που καταθέτουμε έχει να κάνει με αυτό το συγκεκριμένο, με την πληρωμή των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης της εξάρτησης.
Και επειδή έχει γίνει θέμα, να πω για να το γνωρίζει το Σώμα ότι ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της τροπολογίας που έχει να κάνει καθαρά με τα επείγοντα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που πρέπει να πάρουμε για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και έχει ήδη κατατεθεί ως βουλευτική τροπολογία για να πάει πιο γρήγορα από τον κ. Κέλλα, αλλά είναι αυτή η τροπολογία που συζητήσαμε και ενεκρίθη κατά πλειοψηφία προηγουμένως από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αφορά τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Υπουργέ, τώρα εισάγουμε καινούρια πρακτική. Βέβαια, πάντα πρέπει να γίνεται με την ανοχή, αλλά μέχρι ενός σημείου. Να μην κρίνουμε μετά τον Κανονισμό και να κρίνεται το Προεδρείο αν κάνει καλά τη δουλειά του.
            ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
            ΘΕΑΝΩ ΜΑΚΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ μπορώ να μιλήσω;
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Δεν θα συζητήσουμε επί της συγκεκριμένης τροπολογίας. Δεν γίνεται.
            ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Διαδικαστικά μόνο, κυρία Πρόεδρε.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Παρακαλώ, θα τα πείτε όταν θα έρθει η σειρά σας. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε κύκλο συζήτησης επί της συγκεκριμένης τροπολογίας, κύριοι συνάδελφοι. Δεν γίνεται.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Αφήστε την, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Τι «αφήστε την», κύριε Υπουργέ; Τι είμαστε εδώ;
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, θέλουμε να πούμε τη θέση μας επί της διαδικασίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Έχετε το λόγο, κυρία Φωτίου ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, ακριβώς επειδή τίθενται διαδικαστικά θέματα νέου τύπου, δεν κατανοήσαμε τι εννοεί ο Υπουργός όταν λέει ότι θα την καταθέσει, εφόσον η Αντιπολίτευση την αποδέχεται. Αν δεν είναι ρητορικά από αυτά που γνωρίζει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ρητορικό ήταν, φαντάζομαι.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Ωραία. Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν ζητάω να την υπερψηφίσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριε Υπουργέ, θέλετε να τοποθετηθείτε κιόλας γιατί ζήτησε και τη δική σας συμβολή;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Παρεξηγήθηκε αυτό που είπα. Δεν σας ζητάω να την αποδεχτείτε. Απλώς επειδή έχουμε κάνει μία συμφωνία να μην συζητούμε τροπολογίες, υπό αυτήν την έννοια το λέω. Δεν ζητάω να συμφωνήσετε κατ’ ανάγκην. Ζητάω, όμως, για τη συγκεκριμένη να μην θεωρήσετε ότι έχουμε κάποιον άλλο λόγο να την καταθέσουμε, αλλά να τη συζητήσουμε αύριο με τις τροπολογίες κανονικά. Δεν θέλω να φανεί ότι προσπερνάω τη συμφωνία που έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Εντάξει, κύριε Υπουργέ. Μακάρι να την κρατήσουμε αυτήν τη συμφωνία.
Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Υπουργό αν πρόκειται για την τροπολογία 1438/50. Είπατε πως αυτό το θέμα είναι θέμα διαδικαστικό, λόγω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο προφανώς άργησε. Πρέπει να πω, κύριε Υπουργέ, ότι ξέρετε πως εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι είμαστε κατά της κατάθεσης τροπολογιών και το είχατε υποσχεθεί από την Κυβέρνηση. Βέβαια, όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, εννοείται ότι θα στηρίξουμε τέτοιες τροπολογίες ή τουλάχιστον θα τις δούμε, ώστε να γίνει αποδεκτό από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Εννοείται πως θα την δούμε αυτήν την τροπολογία, θα την μελετήσουμε και ευχαρίστως να την στηρίξουμε, αφού πρόκειται για ένα μείζον θέμα που αφορά εργαζόμενους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε.

***

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ - σελ. 141-142):

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω με πολύ λίγα λόγια να αναφερθώ στην τροπολογία 1438, που εισηγήθηκε πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Υγείας και αφορά τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. Πραγματικά είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης για πέμπτο μήνα και επείγει αυτή η τροπολογία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έχει αντίρρηση για επείγουσες ρυθμίσεις και διατάξεις, όταν πρόκειται για την πληρωμή μισθών ή ρυθμίσεις που αφορούν εργαζόμενους και εξυπηρετούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις συλλογικές τους συμβάσεις.
Επί της ουσίας, όμως, της τροπολογίας θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι έχει παρεισφρήσει μια ρύθμιση που αφορά, όπως αναφέρεται ρητά, την ισχύ της ρύθμισης και της σύμβασης αυτής εντός του εκάστοτε ισχύοντος μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Αυτό το πράγμα σχετικοποιεί τη διαδικασία των ρυθμίσεων και των συμβάσεων και δεν φαντάζομαι να έχει περιληφθεί σε κάποια άλλη σύμβαση μέχρι τώρα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Εάν η αρχή γίνεται από τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, πρέπει οριστικά να μας το ξεκαθαρίσει αυτό ο κύριος Υπουργός.

Για αυτό το λόγο εμείς, μια ομάδα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταθέσει τροπολογία-προσθήκη, την οποία θα αναπτύξουν ειδικότερα αύριο οι συνάδελφοί μου. Η ρύθμιση αυτή εντάσσει μόνιμα στις διατάξεις εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης, χωρίς αναδρομικές επιβαρύνσεις, που θα προκύψουν από τη νέα τους αυτή μόνιμη διαρκής σχέση, που εξάλλου και το ίδιο το Υπουργείο αναφέρει στη δική του τροπολογία.


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: