Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ανοιχτή επιστολή Κέντρου Πρόληψης Άρτας προς υποψηφίους της αυτοδιοίκησης

Ήπειρος

Ανοιχτή επιστολή από το Κέντρο Πρόληψης Άρτας ζητώντας από τους υποψηφίους να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης

Δημοσίευση: 05.05.2014


Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους φορείς της περιοχής απέστειλε το Κέντρο Πρόληψης Άρτας ζητώντας από τους υποψηφίους να δεσμευτούν ανοιχτά προς τους πολίτες της Άρτας ότι θα στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης και σαν πρώτο βήμα αυτού να είναι οι ενέργειές τους για την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.
"Η πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα υλοποιείται κυρίως από τα 73 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. 
Τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα περίπου 20 χρόνια καλύπτοντας τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες και τους 49 από τους 51 νομούς της χώρας. Επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης) αποτελούν το μοναδικό αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρώτης γραμμής με στόχο την ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών για την αποτροπή κάθε μορφής εξάρτησης και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών, μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και εκπαίδευσή τους.
Το έργο αυτό τα τελευταία δύο χρόνια επιτελείται σε συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Εξαιτίας του παρωχημένου, ιδιότυπου θεσμικού καθεστώτος τους, τα Κέντρα Πρόληψης απέχουν πολύ από το να είναι μόνιμες δομές, με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Η ισχύουσα «Προγραμματική Σύμβαση για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» είναι το μόνο στοιχείο υποτυπώδους ρύθμισης μιας σειράς λειτουργικών και οικονομικών ζητημάτων. Η Σύμβαση αυτή έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι, χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και ακάλυπτα λειτουργικά έξοδα απαραίτητα για τη λειτουργία των Κέντρων.
Το Κέντρο Πρόληψης της Άρτας βρίσκεται σε οριακή οικονομική κατάσταση την ίδια περίοδο που τα αιτήματα από την κοινότητα και κυρίως από τη σχολική κοινότητα έχουν αυξηθεί πάνω από 50%, οι εργαζόμενοι στηρίζουν μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς που έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης στις συνθήκες οικονομικής και ηθικής εξαθλίωσης που ραγίζουν την καθημερινότητά τους.
Μέσα από τη συνεχή προσπάθεια των εργαζομένων και  του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης έχουμε φτάσει στο σημείο των «Αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης» από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών και το μόνο που απομένει είναι οι υπογραφές των αρμόδιων Υπουργών.
Σας ζητούμε τη δέσμευσή σας ανοιχτά προς τους πολίτες της Άρτας ότι θα στηρίξετε τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης και σαν πρώτο βήμα αυτού είναι οι ενέργειές σας για την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.
 Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα σας! 

Αναδημοσίευση από το orangenews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: