Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Το Πρόγραμμα του Περιφερειακού Συνδυασμού "Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή" για τις εξαρτήσεις και τα Κέντρα Πρόληψης


Οι θέσεις μας για τις εξαρτήσεις και τα Κέντρα Πρόληψης


Η εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ουσίες βιώνεται από τον καθένα με ιδιαίτερο τρόπο, που συνδέεται με την προσωπική του ιστορία. Δεν είναι, όμως, «ατομική επιλογή» καθενός, αλλά κοινωνικό φαινόμενο, που ναρκοθετεί ολόκληρη την κοινωνία ιδιαίτερα στη φάση βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής κρίσης που ζούμε. 

Ο συνδυασμός μας θα δώσει τη μάχη για ζωές με αξιοπρέπεια, χωρίς εξαρτήσεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Δίνουμε ειδική βαρύτητα στη στήριξη των 4 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, που λειτουργούν στο Βόρειο Αιγαίο και συμμετέχει σε αυτά η Περιφέρεια.

Προγραμματικοί στόχοι μας:
  • Η συνέχιση παροχής υπηρεσιών Πρόληψης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και θωράκισης της ψυχικής υγείας του πληθυσμού – σε επίπεδο καθολικό και σε επίπεδο ευπαθών ομάδων.
  • Η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χώρους εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας καθώς και στον στρατό, ώστε να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται παιδιά και έφηβοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, φαντάροι, προπονητές κλπ.
  • Η αύξηση της εταιρικής εισφοράς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε 30.000€ ανά Κέντρο Πρόληψης στο οποίο ήδη μετέχει.
  • Η συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης με το ΕΚΤΕΠΝ και τους Τομείς Έρευνας του ΨΝΘ, του 18 ΑΝΩ, του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, για υποστηρικτικές παρεμβάσεις αναβάθμισης περιοχών, υπό τη μορφή μέτρων εργασίας, διαχείρισης δημόσιων χώρων και ελεύθερου χρόνου.
  • Η προβολή του έργου των Κέντρων Πρόληψης στην κοινότητα.
  • Η δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου πυλώνα Πρόληψης, με πάγια τακτική χρηματοδότηση, διεκδικώντας από κάθε κυβέρνηση να μετεξελιχθούν τα υπάρχοντα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων σε Τοπικά Παραρτήματα ενός ειδικού, αυτοδιοικούμενου ΝΠΔΔ με την συμμετοχή Συλλόγων Γονέων Εκπαιδευτικών και όλων των κοινωνικών συνεργατών των Κ.Π. που θα λειτουργεί στην Περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη διασφάλιση της δημόσιας, πάγιας και διαρκούς κάλυψης των τοπικών κοινωνικών αναγκών και ασκούμε πίεση για την εφαρμογή του μοντέλου αυτού με ενιαίο τρόπο στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, των ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ, που δεν υπογράφουν την Προγραμματική Σύμβαση για τη Λειτουργία των 73 Κέντρων Πρόληψης, αφήνουν επί μήνες απλήρωτους εργαζομένους τους, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη παροχής δημόσιων υπηρεσιών Πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών:

- την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, με ισχύ από 1/1/2014 και καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή.
-την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων.
-την καταβολή όλων των οφειλών προηγουμένων ετών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, για να πληρωθούν ενοίκια των Κέντρων Πρόληψης, λογαριασμοί τηλεφώνου, εισφορές σε ΙΚΑ και εφορία. 
-όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας λειτουργικά και ανοιχτά στις τοπικές κοινωνίες. 
- θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους. 
- αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: