Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Πρέβεζας, Δ. Βασιλείου, στο Κέντρο Πρόληψης Πρέβεζας

Πέμπτη, 01 Μαΐου 2014

Πρέβεζα-Δραστηριότητα της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας



Πρόσφατα ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας, επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία», Δημήτρης Βασιλείου μαζί με τις υποψήφιες δημοτικούς συμβούλους Πέγκυ Κανελλοπούλου και Καλλιόπη Μιχελάκου επισκέφθηκαν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Πρέβεζας. Ενημερώθηκαν από εργαζομένους για τη δράση της δομής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η εξάρτηση από ουσίες βιώνεται από τον καθένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που συνδέεται με την προσωπική του ιστορία. Είναι, όμως, κοινωνικό φαινόμενο και όχι «ατομική επιλογή». Είναι μια διαδικασία διαβρωτική για ολόκληρη την κοινωνία σε φάση οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής κρίσης και παρακμής.

H «Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία» διεκδικεί ζωές με αξιοπρέπεια, χωρίς εξαρτήσεις. Δίνει ειδική βαρύτητα στην ενεργό στήριξη, ηθική, πολιτική και οικονομική του Κέντρου Πρόληψης, ώστε να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες, υπηρεσιών ενημέρωσης, εκπαίδευσης και θωράκισης της ψυχικής υγείας του πληθυσμού – σε επίπεδο καθολικό και σε επίπεδο ευπαθών ομάδων. Με τελικό στόχο την επίλυση του θεσμικού προβλήματος της δομής, με τη μετεξέλιξή του συνόλου των Κέντρων Πρόληψης σε 13 Περιφερειακά ΝΠΔΔ ώστε να διασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών τους και η συμμετοχή της κοινωνίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου τους.

H «Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία» στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο Κέντρο Πρόληψης που μαζί με τα υπόλοιπα Κέντρα σε όλη τη χώρα, διεκδικούν από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ, την ΕΕΤΑΑ:

1). Την άμεση υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης (2014-2020) με ισχύ από 01/01/2014 καθώς με αποκλειστικά δικές τους ευθύνες καθυστέρησε τόσο πολύ η υπογραφή της.
2). Την άμεση εκταμίευση χρημάτων προς τα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του πρώτου τετραμήνου 2014 και, σε αρκετές περιπτώσεις, δεδουλευμένα του 2013 – όπως και απλήρωτες εισφορές σε ΙΚΑ-Εφορία και απλήρωτα ενοίκια.
3). Καμιά παράνομη περικοπή μισθών εργαζομένων.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Εστία» όπου σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, που χαρακτηρίζει το σύνολο της μακρόχρονης λειτουργίας της δομής στην πόλη μας, συνομίλησαν με τους εργαζόμενους και τους ενοίκους του ξενώνα.

Ενημερώθηκαν από την επιστημονικά υπεύθυνη, κα Βάσω Μπόρου, για τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις των Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Πρέβεζας, τόσο στον τομέα της αποασυλοποίησης, της επανένταξης και της αυτονόμησης των ψυχικά ασθενών, που φιλοξενούνται στις δομές, όσο και στις δράσεις τους μέσα από ημερίδες και εκδηλώσεις, στην αγωγή και ευαισθητοποίηση της κοινότητας, σε θέματα ψυχικής υγείας.

Συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους, από τις πολύ μεγάλες μειώσεις στον προϋπολογισμό των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και οι ανησυχίες τους για το μέλλον της ψυχιατρικής «μεταρρύθμισης». Μια «μεταρρύθμιση» όπου κάτω από το βάρος των μνημονιακών πολιτικών κινδυνεύει με κατάρρευση στο σύνολο της, με αποτέλεσμα, το κλείσιμο των ψυχιατρείων το 2015, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι δομές που θα τα αντικαταστήσουν (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρικά τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία) και οι ψυχικά ασθενείς να κινδυνεύουν να πεταχτούν κυριολεκτικά στον δρόμο.

Η «Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία» στηρίζει τη δράση και τη λειτουργία των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας του Δήμου μας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η συχνότητα των ψυχικών διαταραχών εμφανίζει μεγάλη αύξηση. Θα αγωνιστεί για να παραμείνουν ανοιχτές, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Δήμο και στην Περιφέρεια που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών παιδιών και ενηλίκων.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση.


Πρέβεζα 1/5/2014

Το Γραφείο Τύπου

Αναδημοσίευση από το prisma 95.1

Δεν υπάρχουν σχόλια: