Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Κάλυψη της συνέντευξης τύπου των συναδέλφων Κέντρων Πρόληψης Θεσσαλίας


Απεργία εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ

Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014


Της Λένας Κισσάβου
Απεργούν την Πέμπτη 8 Μαίου, οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, αλλά και σε όλη τη χώρα, με μοναδικό αίτημά τους, την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των  Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Ο.ΚΑ.ΝΑ. και Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία διασφαλίζει ουσιαστικά την συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.
Στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης στη Λάρισα, δόθηκε συνέντευξη τύπου, από τις υπεύθυνες των τριών Θεσσαλικών Κέντρων, κ.κ. Ειρήνη Κουφάκη (Λάρισα), Βούλα Αλογάριαστου (Καρδίτσα) και Αννα Καραμπίνα (Τρίκαλα), οι οποίες τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία τους, σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης κάνουν τον ρόλο τους πολυτιμότερο από κάθε άλλη φορά.
Εκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων, υποστηρίζοντας ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας, εξαρτήσεων, καπνίσματος από πολύ μικρέςς ηλικίες παιδιών, αλλά και τα αιτήματα σχολείων για παρεμβάσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, για στήριξη εκπαιδευτικών και γονέων.
«Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, καθώς και τη δωρεάν παροχή των υπηρεσιών τους σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, στρατιώτες, ανέργους για να δημιουργηθεί μια κοινωνική ασπίδα προστασίας ενάντια στα ναρκωτικά εν μέσω κοινωνικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης», τόνισαν χθες, δηλώνοντας ότι τα στηρίζουν και παραμένουν στις θέσεις τους, αν και πέντε μήνες απλήρωτοι και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα για την πορεία λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.
Διεκδικούν από την κυβέρνηση, τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, των ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ: την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, με ισχύ από 1/1/2014 και καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή, την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων, την καταβολή όλων των οφειλών προηγουμένων ετών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, για να πληρωθούν ενοίκια των Κέντρων Πρόληψης, λογαριασμοί τηλεφώνου, εισφορές σε ΙΚΑ και εφορία, όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας λειτουργικά και ανοιχτά στις τοπικές κοινωνίες, θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης.
Αναλυτικότερα η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας κ. Ειρήνη Κουφάκη, τόνισε ότι: «Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής  της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ., συντάσσεται με τα υπόλοιπα Κέντρα Πρόληψης ανά την Ελλάδα και ζητάει την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, Κ.Ε.Δ.Ε. και Ο.ΚΑ.ΝΑ., η οποία ουσιαστικά διασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας μας.
Το Κέντρο Πρόληψης της Λάρισας θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την θεατρική ομάδα Γονέων από την οποία ξεκίνησε μια διαδικασία συλλογής υπογραφών για τη στήριξη του Κέντρου.
Η ανταπόκριση όλων των ομάδων μας, Γονέων και Εκπαιδευτικών, υπήρξε άμεση και συγκινητική, όπως και εκατοντάδων άλλων συμπολιτών μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα, τους ευχαριστούμε όλους θερμά».          
Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Καρδίτσας κ. Βούλα Αλογάριαστου, ανάφερε ότι:  «Ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης, είναι περισσότερο αναγκαίος σήμερα από ποτέ άλλοτε, λόγω της αύξησης των κοινωνιών προβλημάτων. Δεν επιτρέπουμε να υπάρξει διακοπή της λειτουργίας τους, των παρεμβάσεων μας στα σχολεία, στην κοινωνία γενικότερα. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον πιο υγιή πληθυσμό της κοινωνίας μας, που είναι τα παιδιά. Οι τοπικές κοινωνίες αγκαλιάζουν τα Κέντρα Πρόληψης, αλλά το κράτος κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά την υπογραφή της προγραμματικής Σύμβασης που εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας».
Τέλος η υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Τρικάλων κ. Άννα Καραμπίνα ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Τα Κέντρα Πρόληψης Θεσσαλίας έχουν ένα δυνατό δίκτυο, συνεργασίας μεταξύ τους και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι άτομα με μακροχρόνια εκπαίδευση».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, στη Λάρισα, κ. Λίτσα Λιακούλη, εξέφρασε τη στήριξή της στους εργαζόμενους, δηλώνοντας: « Το γεγονός ότι καθυστερεί η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, μας κάνει και ανησυχούμε σοβαρά για τια πραγματικές προθέσεις, για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης».
Την ίδια ανησυχία εξέφρασαν και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μάρκος Μπανιός καθώς και ο γραμματέας κ. Χρήστος Καλομπάτσος.   

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: