Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Πρακτικά Ολομέλειας Βουλής (συνεδρίαση 7/5/2014) - Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα Κέντρα Πρόληψης



Αποσπάσματα - σημεία που αφορούν τα Κέντρα Πρόληψης.

Ιδιαίτερα δείτε τη φράση Γεωργιάδη περί αναδρομικότητας - προφορική, δεν την πέρασε στην τροπολογία και δεν έχει υποκείμενο (η αναδρομικότητα τίνος πράγματος;)

Όσο κι αν δούλεψαν οι "εγκέφαλοι" κι έφτιαξαν την τροπολογία "ήξεις αφήξεις", δεν παύει η κατάθεση και ψήφισή της να είναι μια πρώτη νίκη μας, στον αγώνα για αξιοπρέπεια, για δουλειά με μισθούς, για τη σωτηρία των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών μας!

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, αρχής γενομένης με τη σημερινή 24ωρη Απεργία!


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ - σελ. 35): 


Υπάρχει, επίσης, μια τροπολογία την οποία αποδεχθήκαμε να μπει στη συζήτηση. Είμαστε θετικοί υπό ορισμένους όρους στο να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πλευρές της συγκεκριμένης τροπολογίας που ζητάμε κάποιες επιμέρους αλλαγές προκειμένου να είμαστε θετικοί στη συγκεκριμένη τροπολογία. Υπάρχουν, επίσης, τέσσερις επιπρόσθετες τροπολογίες για τις οποίες θα μας δοθεί η δυνατότητα στη δευτερολογία να τοποθετηθούμε διεξοδικά.

***

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ανεξάρτητοι Έλληνες - σελ. 45):

Για τις τροπολογίες τι να σχολιάσουμε; Θα αναφερθούμε μόνο στην 1438/50 την οποία θα στηρίξουμε όχι για να επιβραβεύσουμε την ανικανότητα της Κυβέρνησής σας στην έγκαιρη επίλυση καίριων προβλημάτων, αλλά γιατί δεν μπορούμε βάσει αυτής της ανικανότητας να στερήσουμε τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, όπως ακριβώς σας είχαμε πει και στην τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όταν εξετάσαμε το παρόν νομοθέτημα και όπως είπαμε και στον ίδιο τον Υπουργό χθες, όταν ανέλυσε την τροπολογία. 

***

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ (Ν.Δ. - σελ. 130):

Κύριε Υπουργέ, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να πω ότι η τροπολογία η οποία κατατέθηκε είναι σε θετική κατεύθυνση. Τη στηρίζω πραγματικά, γιατί τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας είναι πολύ σημαντικό να έχουν τη δυνατότητα της χρηματοδότησης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, γιατί επιτελούν πραγματικά ένα τρομακτικά μεγάλο έργο. 

***

ΣΠΥΡΙΔΩΝ–ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας - σελ. 161-164): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως είπα χθες στο  Σώμα, το Υπουργείο Υγείας μαζί με συναρμόδιους Υπουργούς έχει καταθέσει μια τροπολογία υπουργική για το θέμα της πληρωμής των κέντρων ουσιοεξάρτησης. Ως προς τα ερωτήματα που ετέθησαν από συναδέλφους, να εξηγήσω τι ακριβώς κάνει αυτή η τροπολογία.
Αυτή η τροπολογία δίνει αναδρομική ισχύ στην επταετή προγραμματική συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, των δήμων και του ΟΚΑΝΑ για τα κέντρα της ουσιοεξαρτήσεως από 1.1.2014.
Επειδή, όπως σας εξήγησα χθες, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στο τέλος Απριλίου, εάν υπογράψουμε τη σύμβαση ως έχει τώρα, την πραγματική συμφωνία για να είμαι ακριβής, θα ξεκινήσουν οι άνθρωποι να πληρώνονται από σήμερα και προς τα εμπρός. Έχουν πληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου, όπου έληξε η προηγούμενη προγραμματική συμφωνία και μένει στον αέρα το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.
Αυτό που κάνει αυτή η τροπολογία είναι να μας επιτρέπει να πληρώσουμε και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014. Ειρήσθω εν παρόδω, τα χρήματα είναι προϋπολογισθέντα, δεν αυξάνουν τον προϋπολογισμό της συγκεκριμένης συμφωνίας, γιατί η συμφωνία έπρεπε κανονικά να ισχύσει από 1/1/2014.
Άρα, ως προς τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει κάποιοι συνάδελφοι για το αν πηγαίνουν αναδρομικότερα, δηλαδή πιο πίσω από την 1/1/2014, θα τους απαντήσω «όχι». Ρητώς ορίζεται ότι ισχύει από την 1/1/2014.
Επίσης, κάνει και κάτι άλλο. Λήγει και για το μέλλον την περίπτωση που θα γινόταν ξανά μία παρόμοια καθυστέρηση σε μία επόμενη προγραμματική συμφωνία και ορίζει ότι πάντα, από τούδε και στο εξής, μέχρι να υπογραφεί η νέα προγραμματική συμφωνία, αυτοδικαίως ισχύει η προηγούμενη έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπενθυμίζω ότι υπήρχε μία διαδικασία αρκετά δύσκολη γραφειοκρατικά και διοικητικά, μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήμων, Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Υγείας, ΟΚΑΝΑ. Σε αυτό οφείλεται η καθυστέρηση.
Άρα αυτή η τροπολογία, που είναι υπουργική, ρυθμίζει αυτά τα δύο πράγματα τα οποία σας είπα και θα την κάνουμε δεκτή.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Να νομιμοποιήσετε και τους υπαλλήλους όμως.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Αυτή η τροπολογία δεν κάνει αυτό. Ξεκαθαρίζω τι κάνει.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Για να έχουμε μόνιμες λύσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Μανωλάκου, σας παρακαλώ.

***


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ - σελ. 214-215): 

Έρχομαι στην τροπολογία για τα Κέντρα Πρόληψης με αριθμό 1438 όπου διασφαλίζετε –λέτε- τη χρηματοδότησή τους από 1 Ιανουαρίου 2014. Πρώτον, μεγάλη καθυστέρηση υπήρξε δεδομένου ότι ο Υπουργός στις 13 Ιανουαρίου 2014 σε επίκαιρη ερώτησή μου είπε ότι ήταν θέμα ημερών να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση. Η κυρία Υφυπουργός, η κυρία Μακρή. στις 3 Απριλίου μας είπε ότι πριν το Πάσχα θα υπογραφεί η σύμβαση.
Η σύμβαση ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Οι εργαζόμενοι είναι πέντε μήνες απλήρωτοι. Άρα, είναι ένα ερώτημα το πότε θα υπογραφεί η σύμβαση. Πρέπει να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα μετά από αυτήν την τροπολογία που φέρνετε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Δεύτερον, υπάρχει στη διάταξη μια αντίφαση, αφού μιλάτε για τακτική, διαρκή, σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση χωρίς όμως αυτό να έχει εξασφαλιστεί στην πράξη μέχρι σήμερα και χωρίς να το εξασφαλίζει και η τροπολογία σας καθότι δεν αναφέρονται ποσά εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό της επιχορήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, λέτε ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση θα είναι εντός του εκάστοτε ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και όχι των πραγματικών αναγκών των Κέντρων Πρόληψης.
Τρίτον, πλέον οι εργαζόμενοι θα υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο με τη νέα προγραμματική σύμβαση, πράγμα οξύμωρο κατά τη γνώμη μας, διότι είναι εργαζόμενοι σε εταιρίες αστικές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σύμβαση. Ωστόσο, κρατάμε τη ρητή δέσμευση του Υπουργού ότι θα διασφαλιστεί ότι δεν θα τους ζητηθούν αναδρομικά να καταβάλουν χρήματα. Σε αυτό έχουμε καταθέσει τροπολογία με αριθμό 1465 ως ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά):  Κλείστε, σας παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Τέλος, τέταρτον, η ριζική λύση της χρηματοδότησης και η βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης γίνεται δυνατή μόνο με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με τη μετατροπή τους σε δεκατρία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ανά υγειονομική περιφέρεια.
Ευχαριστώ πολύ.

***

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ (Ανεξάρτητοι Έλληνες - σελ. 242):

Φέρατε δεκατρείς τροπολογίες. Πήρατε πίσω τις πέντε. Προσθέσατε άλλες τέσσερις. Θα ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο, γιατί αύριο Πέμπτη εισάγεται προς συζήτηση το μεσοπρόθεσμο, και δεν ξέρουμε ποιες είναι οι τροπολογίες που κάνετε δεκτές. Δεν μας έχετε ενημερώσει. Οι εισηγητές μας μίλησαν. Έχουν δύο λεπτά για τη δευτερολογία τους και ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται. 
Εμείς στην τροπολογία για τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και στην τροπολογία που φέρατε για τα κέντρα της πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκινητικής υγείας θα δηλώσουμε «παρών», όπως είπε η εισηγήτριά μας, γιατί έχουμε λάβει τις επιστολές των εργαζομένων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι πάρα πολλούς μήνες. Ο μόνος λόγος που πραγματικά θα είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, όχι αρνητικοί είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρωθούν, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.

***

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (ΚΚΕ - σελ. 291):

Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Πρόληψης κι Εξάρτησης, εμείς θα το ψηφίσουμε. Είναι να πληρωθούν άνθρωποι που έχουν μήνες να πληρωθούν. Χρειάζεται, όμως, μόνιμη λύση. Πρέπει με μόνιμο τρόπο αυτό να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα πρόληψης και ενημέρωσης εξαρτήσεως σε όλους τους δήμους. 

***

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 1435 και ειδικό αριθμό 47 έγινε δεκτή, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 1438 και ειδικό αριθμό 50 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 1438 και ειδικό αριθμό 50 έγινε δεκτή ως έχει ομοφώνως και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο.



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Βουλής


Δεν υπάρχουν σχόλια: