Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Δελτίο Τύπου: follow-up Κινητοποιήσεων 8ης Μάη


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Τηλέφωνα: 6936828341, 6976878867, 6978741064. Φαξ: 2265023590, 2273023441. Email: prolipsiworkers@gmail.com

08/05/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: follow-up ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 8ης ΜΑΗ

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι από τα Κέντρα Πρόληψης πολλών περιοχών της Ελλάδας ενωθήκαμε σήμερα μαζικά και με παλμό στην Αθήνα, αγωνιζόμενοι για την ύπαρξη των δομών μας, τη διασφάλιση των δωρεάν υπηρεσιών μας στην κοινωνία και την πληρωμή των δεδουλευμένων μας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών μας πραγματοποιήσαμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, και στον ΟΚΑΝΑ. Στα Υπουργεία κανείς αρμόδιος δεν δέχτηκε να μας συναντήσει – είτε επειδή απουσίαζαν είτε επειδή είχαν πολλή δουλειά... Στον ΟΚΑΝΑ ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο, αλλά μας δέχτηκε ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, παρουσία του νομικού συμβούλου του οργανισμού. Τα ερωτήματα που θέσαμε:

- Χρονοδιάγραμμα υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης, που εκκρεμεί εδώ και πέντε μήνες.
- Χρονοδιάγραμμα πληρωμής δεδουλευμένων των εργαζομένων και λειτουργικών εξόδων των δομών.
- Σαφή απάντηση για το εάν ο ΟΚΑΝΑ θα συνεχίσει την προηγούμενη τακτική του, να μην βάζει χρήματα σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να τα χρησιμοποιεί παράτυπα για τις δικές του ανάγκες.
- Διευκρινίσεις επί της τροπολογίας για τα Κέντρα Πρόληψης, που ψηφίστηκε σε νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 7/5/2014.

- Χρονοδιάγραμμα νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος αναδρομικών περικοπών μισθών, για το οποίο η Υφυπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί.

Μας ειπώθηκε μόνο πως η ψηφισθείσα τροπολογία δεν παρατείνει την ισχύ της προηγούμενης Προγραμματικής Σύμβασης, αλλά προβλέπει την ισχύ της νέας Προγραμματικής Σύμβασης… όταν και εφ’ όσον αυτή υπογραφεί. Στα υπόλοιπα ερωτήματά μας δεν πήραμε απάντηση και γι’ αυτό όλοι οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι ανεβήκαμε στο γραφείο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, ζητώντας απ’ αυτόν να δώσει απαντήσεις μπρος σε όλους. Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δέχτηκε να δει μόνο ολιγομελή αντιπροσωπεία. Στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μαζί του, ώστε να βγει από το γραφείο του και να μιλήσει σε όλους, αρνήθηκε και είπε πως ταυτίζεται με όσα μας… απάντησε ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, με τον οποίο βρίσκονταν σε συνεννόηση. Μας παρέπεμψε δε στην Υφυπουργό Υγείας για το θέμα των αναδρομικών περικοπών, αφού όπως είπε «αυτή δεσμεύτηκε».

Οι εκτιμήσεις μας, πως οι «ιθύνοντες» μάς εμπαίζουν, επαληθεύονται. Δεν «σκοντάφτουμε» σε αοριστολογίες, ζητάμε πράξεις εδώ και τώρα. Σήμερα κερδίσαμε, όλοι μαζί, ενωμένοι, την αξιοπρέπειά μας, στον δρόμο που έχουν χαράξει οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και τις συναντήσαμε στην κορύφωση της πορείας μας, σε κλίμα έντονης συγκίνησης και αδελφοσύνης.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους του ΚΕ.Θ.Ε.Α, του 18 ΑΝΩ, του Ο.ΚΑ.ΝΑ και του Ε.Κ.Α για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας, που συνεχίζεται. Διεκδικούμε:

- την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, με ισχύ από 1/1/2014 και καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή.
-την άμεση καταβολή των επί μήνες απλήρωτων δεδουλευμένων όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας.
-την καταβολή όλων των οφειλών προηγουμένων ετών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, για να πληρωθούν ενοίκια των Κέντρων Πρόληψης, λογαριασμοί τηλεφώνου, εισφορές σε ΙΚΑ και εφορία. 
-όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας λειτουργικά και ανοιχτά στις τοπικές κοινωνίες. 
- να τηρήσει η Υφυπουργός Υγείας, κα. Μακρή, τη δέσμευσή της ότι σε τροπολογία θα αναφέρεται ρητά το ζήτημα τής μη αναδρομικής επιβάρυνσης των εργαζόμενων.
- να τηρήσει η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ τη θέση της ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί, χωρίς να υπάρχουν «υπόγειες» πιέσεις από τον ΟΚΑΝΑ στα Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης για αναδρομικές κρατήσεις στους εργαζομένους.
- θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους. 
- αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: