Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Κάλυψη της Συνέντευξης Τύπου των συναδέλφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης


ΣΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 
Με οικονομική κατάρρευση απειλούνται τα κέντρα πρόληψης 

06.05.2014 

Ο ΟΚΑΝΑ οφείλει χρήματα από το 2013 με αποτέλεσμα εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης Ξάνθης και Δράμας να παραμένουν απλήρωτοι 

Οι εκπρόσωποι των κέντρων πρόληψης από Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Δράμα

Από το Δεκέμβριο του 2013, καθυστερεί η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των κέντρων πρόληψης, του ΟΚΑΝΑ, των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Αν και στη Ροδόπη, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμένες εργαζομένων, σε τρεις μήνες το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας», παραδέχθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος Γκάρο Εσαγιάν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες μαζί με συναδέλφους του στην Κομοτηνή. 

Ενόψει της προγραμματισμένης 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε το σωματείο των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης στις 8 Μαΐου, παραχωρήθηκε η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή εργαζομένων από  τη Δράμα, την Ξάνθη,  αλλά και την Αλεξανδρούπολη. «Τα κέντρα πρόληψης πανελλαδικά βρίσκονται για ακόμη μία φορά μετέωρα θεσμικά και οικονομικά», είπε ο κ. Εσαγιάν, σημειώνοντας τα εξής: «τα κέντρα προσφέρουν επί σειρά ετών αδιάκοπα τις υπηρεσίες τους, στις περιοχές δράσης τους υποστηρίζοντας την σχολική κοινότητα, την οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία με δράσεις που έχουν παιδαγωγικό, ενημερωτικό, προληπτικό, υποστηρικτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η συμβολή τους στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή ψυχοκοινωνικής υγείας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη. Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκτιμούμε ότι η πολιτεία οφείλει να συνεχίσει να στηρίζει το θεσμό αυτό, και να δώσει επιτέλους μια οριστική και μόνιμη λύση στα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα και παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους». Στο κέντρο πρόληψης «Ορφέας» εργάζονται σήμερα 7 άτομα τα οποία δεν στερούνται τη μισθοδοσία τους, ανέφερε ο κ. Εσαγιάν. Εάν όμως πολύ σύντομα δεν εισρεύσουν τα οφειλόμενα χρήματα στα ταμεία, τότε θα υπάρχουν απλήρωτοι και στην Κομοτηνή, υποστήριξε ο επιστημονικός υπεύθυνος. 


ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ 

Αντίθετα με τη Ροδόπη, απλήρωτοι επί δύο μήνες είναι οι 6 εργαζόμενοι του κέντρου πρόληψης Ξάνθης και το τελευταίο τρίμηνο δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα παραπάνω έκανε γνωστά η υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης Ξάνθης Παγώνα Διούδη. «Είναι η πολλοστή φορά που είμαστε απλήρωτοι, αλλά δεν πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό μας να σταματήσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Παρόλα αυτά δε μπορούμε να αποκρύψουμε ότι το να αποσπάται η σκέψη ή να διοχετεύεται η ενέργεια εργαζομένων σε θέματα είτε θεσμικά ή οικονομικά θα λειτουργήσει εις βάρος κάποιων δράσεων, όχι λόγω έλλειψης διάθεσης αλλά λόγω πρακτικών προβλημάτων». Μόλις πέντε μήνες ζωής μετρά το κέντρο πρόληψης Δράμας, παρόλα αυτά ήδη χρωστά ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς δύο μηνών στους υπαλλήλους του. Πως έγινε αυτό εξήγησε η Ευθυμία Αγαθαγγελίδου υπεύθυνη του κέντρου. «Εμείς έχουμε έξι μήνες ζωής και όμως μέσα σε αυτό το διάστημα είμαστε απλήρωτοι και έχουμε εκκρεμότητες στο ΙΚΑ. Όλη αυτή η οικονομική συγκυρία στο εξάμηνο αυτό φαίνεται πως πρόλαβε και μας παρέσυρε», ανέφερε. 


ΔΕ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΒΡΟΥ 

Με ιστορία 16 ετών το κέντρο πρόληψης του Έβρου, βρίσκεται στην ίδια οικονομική μοίρα με αυτή της Ροδόπης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Στράτο Βραχιόλια. «Εμείς πιστεύουμε ότι τα κέντρα πρόληψης σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι ένα συναισθηματικό καταφύγιο. Δεν έχουμε απλήρωτους εργαζόμενους, όμως κινδυνεύουμε αργά ή γρήγορα να μπούμε και εμείς σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.  Έξι εργαζόμενους απασχολεί σήμερα το κέντρο πρόληψης Έβρου και σύμφωνα με τον υπεύθυνο ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει καταβάλει χρήματα τους τελευταίους πέντε μήνες. 


Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν το φόβο να μη χαθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς κανείς δεν εγγυάται ότι όταν ο ΟΚΑΝΑ τακτοποιήσει τις οφειλές του, θα το κάνει συνολικά και για όλο το ποσό. Για το λόγο αυτό συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία και απευθυνόμενοι σε γονείς, εκπαιδευτικούς και στο σύνολο της κοινωνίας τονίζουν ότι η πρόληψη είναι υπόθεση όλων. 

Σημειώνεται ότι κέντρο πρόληψης “Ορφέας” ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999.  Είναι κοινή προσπάθεια τοπικών φορέων (συγχρηματοδότηση 50%)  είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία  στηρίζεται οικονομικά (50%) και επιστημονικά από τον οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στελεχώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό. Σκοπός του κέντρου είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας. 

Απευθύνεται σε ανθρώπους που δε σχετίζονται με τη χρήση ουσιών, ενώ παράλληλα ενημερώνει και παραπέμπει στις κατάλληλες θεραπευτικές δομές εκείνους που εμπλέκονται στη χρήση.


Όλγα Τσιούλφα 



Αναδημοσίευση από το xronos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: