Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Το σχέδιο για κλείσιμο ΕΟΠΥΥ & Ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας - Δείτε στο τέλος την εισήγηση Θ. Πλέυρη στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας


Δεκεμβρίου 6, 2013

Σχέδιο των Α. Γεωργιάδη & Θ. Πλεύρη για ξαφνικό θάνατο του συστήματος υγείας


Πρωτοχρονιάτικο μπουναμά για χιλιάδες ασφαλισμένους ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς σχεδιάζει να κλείσει τον ΕΟΠΥΥ στις… 31 Δεκεμβρίου 2013. Σε μια χώρα με εκατομμύρια ανασφάλιστους, με το προσδόκιμο  ζωής -σύμφωνα με στατιστικές- να μειώνεται, ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στον ΕΟΠΥΥ και συνολικά στο σύστημα υγείας, χαρίζοντας τα νοσοκομεία της χώρας στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Το σχέδιο, που αποτυπώνεται στο οργανόγραμμα του οργανισμού του «νέου ΕΟΠΥΥ», το οποίο αποκάλυψε το UNFOLLOW, επιβεβαίωσε  με κυνισμό σε συνέδριο υγείας ο Θάνος Πλεύρης, επιστήθιος φίλος του υπουργού Υγείας από την εποχή που πήγαιναν χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη…

Σχέδιο για «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΠΥ που θα υλοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχει έτοιμο η κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει το οριστικό κλείσιμο του οργανισμού και την αυτόματη απόλυση όλων των εργαζομένων του, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 10.000. Λίγες ημέρες μετά τον «ξαφνικό θάνατο», θα δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός, ο «ΕΟΠΥΥ Β΄», ο οποίος θα αποτελείται μόνο από διοικητικές υπηρεσίες, αφού ο νέος ΕΟΠΥΥ θα είναι αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Το προσωπικό των διοικητικών υπηρεσιών πιθανά θα επαναπροσληφθεί στον νέο φορέα, ενώ το υπόλοιπο θα δει την πόρτα της εξόδου. Με άλλα λόγια, ο «νέος ΕΟΠΥΥ» δεν θα έχει τους περισσότερους γιατρούς και μια σειρά από άλλες ειδικότητες υγειονομικών στη σύνθεσή του, αφού θα αγοράζει ιατρικές υπηρεσίες από ιδιώτες και συμβεβλημένα κρατικά νοσοκομεία, όπως προβλέπεται από το κυβερνητικό σχέδιο.
Το κυβερνητικό σχέδιο, τις βασικές παραμέτρους του οποίου αποκαλύπτει σήμερα το UNFOLLOW, αφορά το σύνολο της υγείας -και όχι μόνο την τύχη του ΕΟΠΥΥ- και εκπονήθηκε με πλήρη μυστικότητα από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε συνεργασία με τον επιστήθιο φίλο του, Θάνο Πλεύρη. Nαι, σωστά καταλάβατε, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, και νυν στέλεχος της ΝΔ, αν και δικηγόρος στο επάγγελμα, ανέλαβε να εκπονήσει το σχέδιο διάλυσης του ΕΟΠΥΥ. Ο Θ. Πλεύρης έχει τέτοιες αρμοδιότητες αφού ο Α. Γεωργιάδης τον έχει επιστρατεύσει, αμισθί, όπως υποστηρίζει, στη θέση του νομικού συμβούλου του υπουργού Υγείας, με ευθύνη τις συμβάσεις που θεωρούνται καθοριστικές για τον χώρο.
Παραμέτρους του σχεδίου του «ξαφνικού θανάτου» του ΕΟΠΠΥ και των ριζικών ανατροπών στο χώρο της υγείας προς όφελος των ιδιωτών φρόντισε να δώσει ο ίδιος ο Θ. Πλεύρης, με την ομιλία του στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας. Στο συνέδριο που έχει τίτλο «Εθνικό Σύστημα Υγείας: 30 Χρόνια μετά» (ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται αύριο), ο Θ. Πλεύρης, ως νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας, παρουσίασε τους βασικούς άξονες των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας:
  • Ένταξη, κατόπιν κατηγοριοποίησης, ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ.
  • Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή και όχι ως παρόχου υπηρεσιών υγείας.
  • Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε επιλεγμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  • Χρήση χώρων νοσοκομείων του ΕΣΥ από ιδιώτες.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, που παρουσίασε ο Θ. Πλεύρης, σε συνδυασμό με το νέο οργανόγραμμα του «ΕΟΠΥΥ Β», που παρουσίασε αποκλειστικά το UNFOLLOW, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για τα σχέδια του υπουργείου Υγείας. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, δεν περιλαμβάνονται μέσα σ” αυτό θέσεις ιατρικού προσωπικού, ενώ καταργούνται και μια σειρά κρίσιμες ειδικότητες που αφορούν τις φαρμακευτικές παροχές και υπηρεσίες υγείας του Οργανισμού. Όλα αυτά φωτογραφίζουν τα σχέδια του υπουργείου για «ξαφνικό» θάνατο του ΕΟΠΠΥ.
Συγκεκριμένα καταργούνται:
1. ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Τμήμα Ελέγχου Δαπανών).
2. Τμήμα Ιατρικού και Νοσηλευτικού Ανθρώπινου Δυναμικού
3. Τμήμα Τηλεφωνικών Ραντεβού ΕΟΠΥΥ
4. Τμήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας
5. Τμήμα Δαπανών Εξωτερικού
6. Διεύθυνση Φαρμάκου
7. Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ (σχετίζεται με παροχή ακριβών φαρμάκων σε ασθενείς, λ.χ. φάρμακα για τον καρκίνο, για αυτοάνοσα νοσήματα κλπ)
8. Τμήμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας
Στον αντίποδα, στο νέο οργανόγραμμα εντάσσονται τμήματα συμβάσεων με (ιδιώτες) παρόχους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ δημιουργείται τμήμα διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων, για τη διαχείριση των ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020), που θα κατευθύνονται -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- στους ιδιώτες του χώρου της υγείας.
Σύμφωνα με γιατρούς με τους οποίους συνομιλήσαμε, στο οργανόγραμμα διαγράφεται η ξεκάθαρη πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καταργήσει ή περιορίσει στο ελάχιστο την παροχή υπηρεσιών υγείας, εκχωρώντας την σε ιδιώτες. Αυτές τις εκτιμήσεις των γιατρών επιβεβαίωσε και με την ομιλία του ο Θ. Πλεύρης, φανερώνοντας ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι κομμένο και ραμμένο για να γιγαντώσουν τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους οι ιδιώτες που θα επενδύσουν στο χώρο της υγείας, αφού όχι μόνο το κράτος θα αποτελεί τον βασικό αγοραστή των υπηρεσιών τους αλλά ταυτόχρονα θα τους προσφέρει δωρεάν και κρατικές νοσοκομειακές υποδομές προς εκμετάλλευση.
Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδίου, όπως το παρουσίασε στην ομιλία του ο Θ. Πλεύρης, προτείνεται να λειτουργήσει στα δημόσια νοσοκομεία η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα ως εξής:
  • «Νοσοκομεία του ΕΣΥ μέρος των οποίων να λειτουργεί ως δημόσιο Νοσοκομείο και μέρος των οποίων ως ιδιωτικό».
  • «Νοσοκομεία του ΕΣΥ η διαχείριση των οποίων θα γίνεται από ιδιώτες».
  • «Το δημόσιο μπορεί να επιλέγει τη χρήση που επιθυμεί και να παραχωρεί την περαιτέρω χρήση των δομών σε ιδιώτη».
  • «Παροχή του τομέα της δημόσιας υγείας στον ασθενή και παράλληλη αξιοποίηση περαιτέρω δομών από ιδιώτη».
Μάλιστα, ο νομικός σύμβουλος του υπουργού φέρνει ως παράδειγμα το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο, αν και έχει ολοκληρωθεί, το υπουργείο δεν το χρηματοδοτεί για να λειτουργήσει, προκειμένου να το δώσει σε ιδιώτες. Προτείνεται «είτε να πωληθεί μέσω ΤΑIΠΕΔ και να διανεμηθεί ο ιατρικός τεχνολογικός του εξοπλισμός σε άλλα νοσοκομεία είτε να λειτουργήσει ως ΣΔΙΤ και να ενταχθεί σε αυτό και το Κέντρο Υγείας του Νησιού», δηλαδή να παραδοθεί δώρο στους ιδιώτες. Τα ίδια ακριβώς ανέφερε από το καλοκαίρι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας στην επιστολή με την οποία εκβίαζε την κοινωνία της Θήρας για το ίδιο θέμα. Προφανώς ούτε οι αντιδράσεις των κατοίκων της Θήρας ούτε των άλλων νησιών τον έκαναν να αλλάξει τα σχέδιά του.
Τι σημαίνουν  όλα αυτά με απλά λόγια:
  • Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία. Ουσιαστικά το νοσοκομείο θα πρέπει να πραγματοποιεί τόσες ιατρικές πράξεις όσες αντιστοιχούν στα έσοδά του. Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό σε μια εποχή που το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο.
  • Κατάργηση κάθε δημόσιας δομής πρωτοβάθμιας υγείας: τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα φαρμακεία, τα εργαστήρια του ΙΚΑ κλείνουν. Το υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ θα απολυθεί και όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας θα παρέχονται από ιδιώτες, με την ανάλογη συμμετοχή του ασφαλισμένου.
  • Παράδοση ακόμη και των νοσοκομείων στους ιδιώτες εργολάβους της υγείας. Ο υπουργός Υγείας παρουσιάζει ως πανάκεια τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της υγείας, πρακτική που έχει αποδειχτεί διεθνώς αποτυχημένη, καθώς αυξάνει υπέρμετρα το κόστος και για το δημόσιο και για τους ίδιους τους ασθενείς. Ειδικά το μοντέλο που περιγράφει ο Θ. Πλεύρης είναι ακόμη πιο… προχωρημένο από τη διεθνή εμπειρία: παραδίδει ουσιαστικά τις δημόσιες νοσοκομειακές υποδομές, που έχουν πληρώσει όλοι οι φορολογούμενοι, στους ιδιώτες χωρίς κανένα κόστος για αυτούς. Το κόστος θα το έχουν μόνο οι ασθενείς.
Από τα παραπάνω εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η κυβέρνηση, με τις ευχές και τις προτροπές της τρόικας, ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα στο εθνικό σύστημα υγείας, εξαναγκάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους έλληνες πολίτες να πληρώσουν χρυσάφι στο μέλλον για παροχές υγείας από τους ιδιώτες. Όλα αυτά που καταμαρτυρούν οι σύλλογοι των γιατρών και των υγειονομικών εδώ και πολύ καιρό επιβεβαιώνονται πλήρως. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι αυτό ακριβώς για τον οποίο τον κατηγορούν οι απεργοί γιατροί: ο νεκροθάφτης του εθνικού συστήματος υγείας!

Αναδημοσίευση από το Unfollow

Δεν υπάρχουν σχόλια: