Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση για "εβδομάδα πρόληψης" του ΟΚΑΝΑ: Η ψευτιά και η κλεψιά είναι μάνα κι ανεψιά…


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β. Τηλ.: 2265023590, 2273023443.
 Φαξ: 2265023590, 2273023441. Κινητά: 6936828341, 6976878867, 6978741064. Email: prolipsiworkers@gmail.com

10/12/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ» ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Η ψευτιά και η κλεψιά είναι μάνα κι ανεψιά…

Οι εργαζόμενοι στα 73 Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης περνάμε μέρες δύσκολες. Τουλάχιστον 17 από εμάς, σε τρεις διαφορετικές δομές, είμαστε απλήρωτοι – κάποιοι εδώ και έξι μήνες. Σε αρκετές περιπτώσεις οφείλονται εισφορές στο ΙΚΑ και οι λογαριασμοί για τα βασικά μένουν απλήρωτοι. Σ’ άλλες αναγκαζόμαστε να κάνουμε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε παγωμένες αίθουσες, γιατί δεν περισσεύουν λεφτά για πετρέλαιο. Αιτήματα για παρεμβάσεις μας σε απομακρυσμένες περιοχές (νησιωτικές, ορεινές) μένουν ακάλυπτα, γιατί δεν περισσεύουν λεφτά για βενζίνη.

Τα 73 Κέντρα Πρόληψης σχεδιάζουν και υλοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων Πρόληψης στη χώρα. Δεν είναι δομές του ΟΚΑΝΑ, αλλά «αστικές εταιρείες», που συνεργάζονται μαζί του. Τυπικά εποπτεύονται επιστημονικά απ’ τον ΟΚΑΝΑ, ουσιαστικά επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας με τη διαμεσολάβηση του ΟΚΑΝΑ. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι πως -ακόμη κι αυτή η περικομμένη επιχορήγησή μας- δεν φτάνει ολόκληρη στις δομές μας, αλλά «εξαφανίζεται» προς κατευθύνσεις άγνωστες.

Υπό το βάρος των πιέσεων, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του δυο αποφάσεις για κατανομή συνολικά 950.000€ στα Κέντρα Πρόληψης τον Νοέμβριο. Φαίνεται, νομίζουν πως έτσι θα ρίξουν στάχτη στα μάτια, αφού σε κάποιες περιπτώσεις Κέντρων Πρόληψης δεν προβλέπεται καν να δοθούν χρήματα και σε αρκετές περιπτώσεις Κέντρων Πρόληψης τα χρήματα ακόμη δεν έχουν καταβληθεί, παρότι οι αποφάσεις λήφθηκαν στις 19/11 και 21/11 και τα αναφέρουν ως αποδέκτες.

Κι ωστόσο, απτόητη η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ διοργανώνει «εβδομάδα πρόληψης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από τις 9/12 ως τις 12/12. «Φως και ήχος» στη γωνιά – στ’ ανήλιαγο κέντρο η διάλυση των ίδιων αυτών Κέντρων Πρόληψης, στα οποία η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αναφέρεται για να «τρέξει» τα δικά της ΕΣΠΑ. Λόγια πάνω σε λόγια – από κάτω η σκληρή δουλειά μας σε συνθήκες καταστροφής των υπηρεσιών μας και της κοινωνίας, την οποία δουλειά κλέβει η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για να κάνει «περατζάδες» απ’ τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας που κι αυτά αποψιλώνονται, κλείνουν, ιδιωτικοποιούνται.  

Αν νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο για να συντηρούν τα μικροσυμφέροντά τους στον αιώνα τον άπαντα, γελιούνται οι ίδιοι. Αφ’ ενός τους έχουν πάρει χαμπάρι. Αφ’ ετέρου δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, μέχρι να δικαιωθούμε.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: