Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός φορο-λεηλασίας



Προϋπολογισμός φορο-λεηλασίας

Νέα δραματική πτώση σημείωσε μέσα στο 2013 το ΑΕΠ της χώρας μας - υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4%. Ακόμη φτωχότεροι έγιναν δηλαδή η Ελλάδα και οι Ελληνες. Επεσε μέσα στη χρονιά που τελειώνει και η ιδιωτική κατανάλωση κατά 6,7%. Αυτό σημαίνει πως ούτε οι αποταμιεύσεις των προηγούμενων χρόνων αρκούν πλέον για να συγκρατήσουν το βιοτικό μας επίπεδο. Εντάθηκε επιπλέον η λαίλαπα της ανεργίας. Ξεπέρασε το 27%. Γυρίσαμε δηλαδή πάνω από μισόν αιώνα πίσω. Τέτοια ποσοστά ανεργίας είχε η ρημαγμένη μεταπολεμική Ελλάδα της δεκαετίας του 1950 και των αρχών της δεκαετίας του 1960. Ολα μαύρα. Τι διαπιστώνουμε όμως από τον προϋπολογισμό του 2014 που κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου;
Φόρο 11,5%... πιο πολύ (!) για τα μικρότερα εισοδήματά τους πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο οι Ελληνες, αποφάσισε ο πρωθυπουργός και θα συναινέσουν με την ψήφο τους τον άλλο μήνα οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Λιγότερο εισόδημα, περισσότερος φόρος! Τα έσοδα του κράτους από τον φόρο εισοδήματος θα είναι το 2014 αυξημένα κατά 1,33 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013, διέταξε η κυβέρνηση - από 11,6 δισ. θα γίνουν 12,9 δισ. ευρώ.
Μεγαλύτερο φόρο... 41,4% (!) θα πληρώσουν όμως οι Ελληνες και για την ακίνητη περιουσία τους. Οχι, δεν ήρθαν στην εξουσία οι κομμουνιστές, οι δεξιοί είναι αυτοί που έβαλαν στόχο της διακυβέρνησής τους να αρπάξουν τα σπίτια του κοσμάκη! Εχει έρθει ανάποδα ο κόσμος που ξέραμε. Θυμάστε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο που υπόσχονταν ότι θα καταργήσουν το «άδικο και έκτακτο χαράτσι»; Ε, λοιπόν, τήρησαν την υπόσχεσή τους! Το αντικατέστησαν με τον «μόνιμο» και «δίκαιο» φόρο ακινήτων. Ετσι, αντί για 2,78 δισ. ευρώ που μας είχε στοιχίσει το χαράτσι, του χρόνου θα πληρώσουμε... 3,94 δισεκατομμύρια! Με άλλα λόγια 1,16 δισ. ευρώ ή 41,4% παραπάνω!
Χειρότερη υγεία εξασφαλίζει ο προϋπολογισμός του 2014. Τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ με τα σχεδόν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους θα καταβαραθρωθούν από τα φετινά 7,44 δισεκατομμύρια στα 5,25 δισ. ευρώ του χρόνου. Αυτό αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να γράψει στον προϋπολογισμό ότι μειώνει την κρατική επιχορήγηση από το 1,1 δισ. ευρώ του 2013 σε 774 εκατομμύρια το 2014! Πού θα βρεθεί το ενάμισι δισεκατομμύριο που λείπει από τον ΕΟΠΥΥ;
Ούτε... γάζες ή πλαστικά γάντια μιας χρήσης για τους γιατρούς που εξετάζουν τους ασθενείς δεν έχουν σήμερα τα κρατικά νοσοκομεία, αλλά η κυβέρνηση δεν συγκινείται από τέτοιες «λεπτομέρειες». Βαρύς έπεσε ο πέλεκύς της και επί των νοσοκομείων: από 1,6 δισ. ευρώ που τους έδωσε φέτος, του χρόνου θα τους κόψει το ένα τρίτο - ας πορευτούν όπως μπορούν με 1,1 δισεκατομμύριο και όσοι ζήσουν και όσοι πεθάνουν από τους Ελληνες που θα μπουν σε κρατικό νοσοκομείο!
Ενα ένοχο μυστικό του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι ότι... δεν θα ισχύσει. Σε τρεις μήνες θα γίνει πολύ χειρότερος! Ο λόγος είναι ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Από φέτος είναι όμως υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αυτή η έγκριση και μάλιστα εκ των προτέρων, πριν κατατεθεί ο τελικός προϋπολογισμός στα εθνικά κοινοβούλια και ψηφιστεί από τους βουλευτές... Αλλιώς ακολουθούν κυρώσεις! Με άλλα λόγια, ούτε καν στον απεχθή προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση Σαμαρά αποτυπώνονται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ληφθούν!

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: