Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη Προέδρου του Σωματείου μας

«Μας παρακράτησε αυθαίρετα 5,5 εκατ. ευρώ η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ»


Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη
Τις διαφορετικές εκδοχές για την «τρύπα» στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, που ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες, προσδιορίζουν στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών, επισημαίνοντας ότι είναι οι πιο άμεσα εμπλεκόμενοι, καθώς είναι αυτοί που - χωρίς καμία εξήγηση- τα στερήθηκαν.
«Υπολογίζουμε ότι τα κονδύλια χρηματοδότησης, που δικαιούμαστε, αλλά αυθαίρετα δεν μας απέδωσε η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος των εργαζομένων στα 73 Κέντρα που λειτουργούν στην χώρα, Αλέξανδρος Σταθακιός.
Η κολόνια των παράτυπων παρακρατήσεων κονδυλίων που προορίζονταν για τα Κέντρα, κρατάει χρόνια, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι και αιτία της είναι ο κοινός κωδικός χρηματοδότησης με τον ΟΚΑΝΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα Κέντρα Πρόληψης είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, εποπτευόμενες από τον ΟΚΑΝΑ και χρηματοδοτούμενες κατά 50% από το υπουργείο Υγείας και κατά 50% από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Υγείας δεν κατέθετε το μερίδιό του σε ξεχωριστό κωδικό για τα Κέντρα, αλλά σε ένα ενιαίο με τον ΟΚΑΝΑ», διευκρινίζει ο κ. Σταθακιός, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Οργανισμού να μπορεί να τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν.
«Έχει τύχει χρονιά που πήραμε μόλις το 20% από τα χρήματα που δικαιούμαστε, βάσει των εγκεκριμένων προϋπολογισμών κι έτσι το έργο μας συρρικνωνόταν στο ελάχιστο και οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι επί μήνες», καταγγέλλει ο κ. Σταθακιός.

2010: «Διαχωρίζεται ο κωδικός, αλλά η αυθαιρεσία καλά κρατεί»

Στις αρχές του 2010, το αίτημα των εργαζομένων στα Κέντρα για ξεχωριστό κωδικό χρηματοδότησης εισακούστηκε. «Δυστυχώς όμως ο ΟΚΑΝΑ συνέχισε να παρακρατεί αυθαίρετα τα χρήματα του υπουργείου που προορίζονταν για εμάς», τονίζει ο κ. Σταθακιός, υπολογίζοντας την επιπλέον παρακράτηση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια.
«Τα χρήματα αυτά, 3 εκ. από το 2009-2010 και 2,5 εκ. από το 2010 και μετά, κανονικά θα πρέπει να βρίσκονται στον λογαριασμό του ΟΚΑΝΑ και να μας αποδοθούν. Αν δεν υπάρχουν, εμείς δεν ξέρουμε πώς τα χρησιμοποίησαν και αν ήταν για καλούς σκοπούς», προσθέτουν οι εργαζόμενοι των Κέντρων, που εξακολουθούν να παλεύουν για την επιβίωση των υπηρεσιών τους.

«Μας στέρησαν τα λεφτά και τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας»

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για δραματικά συρρικνωμένη δράση των Κέντρων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ενώ τα κλιμάκια των ειδικών των Κέντρων Πρόληψης, θα πρέπει να σαρώνουν την χώρα, πηγαίνοντας και στο τελευταίο χωριό  και νησί για να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τον κόσμο, υποχρεωτικά περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για βενζίνη.
«Σε πολλά Κέντρα οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι, οφείλουν εισφορές μηνών στο ΙΚΑ, πετρέλαιο για τα καλοριφέρ δεν βάζουμε και ο μόνος λόγος που καταφέραμε 2,5 χρόνια τώρα να σταθούμε είναι τα αποθεματικά μας, τα οποία έχουν εξαντληθεί ή εξαντλούνται», καταλήγει ο κ. Σταθακιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: