Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ριζοσπάστης: "Διακυβεύεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των υπηρεσιών"

Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013, ΣΕΛ 14 


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΚΑΝΑ - ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Μακριά από το εκφυλιστικό κλίμα των τελευταίων ημερών οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) - κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου που έδωσαν διαδοχικά χτες - ανέδειξαν τόσο τις διαχρονικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την κατάσταση στο χώρο της τοξικοεξάρτησης, όσο και τον προσανατολισμό των επικείμενων αναδιαρθρώσεων στο συγκεκριμένο χώρο σε βάρος των εξαρτημένων, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Κοινή επισήμανση: Αυτό που πραγματικά διακυβεύεται σήμερα είναι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης.
Διαχωρίζοντας τη θέση τους από το υπουργείο Υγείας και την απερχόμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού μίλησε για τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν εργαζόμενους και αποδέκτες των υπηρεσιών τους και σκιαγραφούν τη συνειδητή και μεθοδική μετατροπή του ΟΚΑΝΑ σε πρόγραμμα χαμηλών προδιαγραφών.
Πώς λειτουργεί σήμερα ο ΟΚΑΝΑ; «Πολλές δομές λειτουργούν σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, όπως δίπλα σε νεκροτομεία, σε σκουπίδια, σε λυόμενα όπου χωράει μόνο ένας άνθρωπος κι αυτός όρθιος. Η καθαριότητα στις δομές είναι ελλιπέστατη. Ακόμη και χαρτί υγείας οι εργαζόμενοι το αγοράζουν από την τσέπη τους. Κάνουμε ουροληψίες στους εξυπηρετούμενους - για να διαπιστωθεί αν έχουν πάρει κάποια άλλη ουσία - κάθε 2-3 μήνες ενώ θα έπρεπε να κάνουν μια φορά την εβδομάδα, επειδή ο Οργανισμός δεν έχει λεφτά για αντιδραστήρια. Οταν θέσαμε το θέμα στην απερχόμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ η απάντηση που πήραμε από την τότε πρόεδρο, Μ. Μαλλιώρη, ήταν "είστε έμπειροι, μπορείτε να καταλάβετε με το μάτι αν έχει πάρει κάτι"...».
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ είναι σημαντικές με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αποκορύφωμα το 2013, οπότε ο προϋπολογισμός του ήταν 18 εκατομμύρια ευρώ, η μισθοδοσία ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια, 3 εκατομμύρια η προμήθεια φαρμάκου, χωρίς να υπολογίζονται τα λειτουργικά έξοδα. «Αυτόματα δημιουργείται έλλειμμα και σύμφωνα με τα μνημόνια όποιος οργανισμός είναι ελλειμματικός καταργείται. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει μπει στον αστερισμό των απολύσεων, συρρικνώσεων. Θέλουν να κλείσουν τον ΟΚΑΝΑ και να ανοίξουν το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέρονταΣε λίγο θα πουν τι χρειάζεται η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, να δίνεται μόνο το υποκατάστατο. Αν κινηθεί ο ΟΚΑΝΑ σε αυτή τη λογική τότε μιλάμε για προγράμματα εξάρτησης. Ο Οργανισμός χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να γίνουν τα προγράμματα όπως θα έπρεπε να είναι, υψηλών προδιαγραφών», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γ. Κακλαμάνης. Ο Σύλλογος επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί 4 φορές μείωση μισθού που έφτασε στο 50% και δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.
Τον επακριβή υπολογισμό και την εξαντλητική καταβολή των μη αποδοθέντων ποσών στα Κέντρα Πρόληψης διεκδίκησε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Απαντώντας στους ισχυρισμούς της απερχόμενης προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μ. Μαλλιώρη, σημείωσαν ότι τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι Κέντρων Πρόληψης δεν είχαν πληρωθεί μισθούς, για τον «προσωρινό εσωτερικό δανεισμό» σημείωσαν ότι τα Κέντρα δεν είν
αι «δομές του ΟΚΑΝΑ» ή «υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ», δηλαδή δεν συνδέονται οργανικά με αυτόν και δεν έχουν «εσωτερική» σχέση με αυτόν. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη λήξη της ισχύουσας προγραμματικής σύμβασης των Κέντρων σε 10 μέρες, χωρίς να έχει ανανεωθεί, σύμβαση που θα τους εξασφάλιζε τη στοιχειώδη λειτουργία τους. «ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση. Η προγραμματική σύμβαση είναι το ελάχιστο που πρέπει να υπάρχει αλλιώς είμαστε φτερό στον άνεμο», είπε ο Νίκος Λάιος, εκ μέρους του Σωματείου.
Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στα ΚΠ και τον ΟΚΑΝΑ εξέφρασαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ» και το ΚΕΘΕΑ, μεταφέροντας από τις δομές τους εξίσου ανησυχητικά κι ενδεικτικά στοιχεία που μαρτυρούν το εγκληματικό περιεχόμενο των αναδιαρθρώσεων που πρόκειται να γίνουν και στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Οι εργαζόμενοι απ' όλους τους φορείς διατύπωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν όχι μόνο τη δουλειά τους, αλλά και το δικαίωμα όλων των χρηστών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: