Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Στον εισαγγελέα τα στοιχεία για τον ΟΚΑΝΑ


Στον εισαγγελέα τα στοιχεία για τον ΟΚΑΝΑ

Τα στοιχεία τόσο σχετικά με την προμήθεια της ουσίας υποκατάστασης βουπρενορφίνης, όσο και αυτά για τις οφειλές του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα.

Δημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2013

Την παρέμβαση των εισαγγελικών και άλλων αρμόδιων αρχών ζήτησε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, προκειμένου να διαλευκανθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον Οργανισμό Καταπολέμησης Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
'Οπως ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η υφυπουργός, τα στοιχεία τόσο σχετικά με την προμήθεια της ουσίας υποκατάστασης βουπρενορφίνης, όσο και αυτά για τις οφειλές του Οργανισμού προς τα Κέντρα Πρόληψης έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα.
Το τρίτο θέμα που έχει τεθεί υπό διερεύνηση είναι η καταγγελία του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ για δαπάνη απο τον ΟΚΑΝΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ με άγνωστες, όπως επισημάνθηκε, διαδικασίες και έξω απο τους όρους της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί. Μάλιστα όπως καταγγέλθηκε, το ΔΣ του Οργανισμού τροποποίησε μονομερώς την σύμβαση, χωρίς αυτό να γνωστοποιηθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Η κ. Μακρή τόνισε ότι και τα τρία σκευάσματα βουπρενορφίνης που έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας είναι απολύτως αποτελεσματικά και ασφαλή εφόσον όμως τηρούνται όσα προβλέπονται στο φύλλο οδηγιών χρήσης τους και όσα επισημαίνει ο ΕΟΦ, δηλαδή ότι 'η μοναδική αποτελεσματική και καλά ανεκτή οδός χορήγησης όλων των δισκίων βουπρενορφίνης που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι η υπογλώσσια χορήγηση'. 

Φύλλο οδηγιών

'Δυστυχώς όμως', όπως επισήμανε η υφυπουργός, 'διερευνώντας το θέμα ανακάλυψα ότι ο ΟΚΑΝΑ, παρά τα ρητώς αναφερόμενα στο φύλλο οδηγιών χρήσης και στις σαφείς, αυστηρές συστάσεις του ΕΟΦ, στο επίσημο έντυπό του για το πλαίσιο λειτουργίας θεραπευτικών δομών ΟΚΑΝΑ, υποδεικνύει για τη χρήση της βουπρενορφίνης, με την υπογραφή της προέδρου κ. Μ. Μαλλιώρη:
Προτείνεται να χορηγείται με τη μορφή σκόνης που τοποθετείται μέσα σε κύπελλο. Η σύνθλιψη επιτελείται με ειδική συσκευή (pill crusher).
Αν και δεν υπάρχουν μελέτες βιοδιαθεσιμότητας με τη μορφή αυτή η εμπειρία του ΟΚΑΝΑ καταδεικνύει πως αυτός ο τρόπος έχει τα ίδια αποτελέσματα με την χορήγηση ολόκληρης της ταμπλέτας, η διάρκεια της επιτήρησης βραχύνεται σημαντικά και η πιθανότητα παράνομης εξαγωγής του φαρμάκου ελαττώνεται. Αλλωστε η ταμπλέτα αποσυντίθεται εντός του στόματος σε σκόνη όπως μπορούμε να εξηγήσουμε στους ασθενείς'. 

Η κ. Μακρή υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ με έγγραφό του απο τον Ιούλιο του ΄12, έναν ολόκληρο χρόνο πριν κυκλοφορήσει και πάρει τιμή στη χώρα μας το σκεύασμα για το οποίο η ίδια στο έγγραφό της είχε προκαλέσει την κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων και κείμενων διατάξεων έκτακτη εισαγωγή του στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός είχε προμηθευτεί με απευθείας ανάθεση το εν λόγω σκεύασμα τον Ιούλιο του ΄12, ενώ είχε προβεί ήδη απο τότε σε διενέργεια παράνομης κλινικής μελέτης αξιολόγησης του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, χωρίς την απαιτούμενη προγενέστερη έγκριση του ΕΟΦ και της επιτροπής δεοντολογίας.

Οφειλές

Οσον αφορά στο θέμα των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, η υφυπουργός σημείωσε πως «στο ερώτημα που ετέθη περί της προκύπτουσας - με βάση τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας - διαφοράς των κατ΄ελάχιστο 5.452.108,66 ευρώ, δόθηκε απολύτως παράνομη απάντηση ότι δηλαδή η Κεντρική Υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ προέβη σε 'εσωτερικό δανεισμό' γεγονός που ουδόλως νομικώς ευσταθεί, αφού οι πιστώσεις είχαν ρητή και αποκλειστική σκοπιμότητα διάθεσης στα Κέντρα Πρόληψης.
Εν τέλει, ο ΟΚΑΝΑ, μου απέστειλε 3 κούτες στοιχείων για ένα Κέντρο Πρόληψης, ζήτησε τη συνδρομή συνεργατών μου για την συλλογή των στοιχείων και βεβαίως ουδέποτε έστω μου περιέγραψε σε έγγραφό του κάθε μεταφορά ποσού σε κάθε Κέντρο και βάση ποιού απολογισμού απελευθερώθηκε. 
Το τρίτο και τελευταίο θέμα που έθιξε η κ. Μακρή είναι αυτό της προγραμματικής σύμβασης ΚΕΕΛΠΝΟ – ΟΚΑΝΑ.
'Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά 'έχω λάβει γνώση των στοιχείων της καταγγελίας του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ για δαπάνη απο τον ΟΚΑΝΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πάλι με άγνωστες διαδικασίες, πέραν και έξω απο τους όρους της προγραμματικής τους σύμβασης.

Βουλευτές

Το θέμα είχε αναδειχθεί απο 56 βουλευτές της ΝΔ και είχε εκδοθεί και σχετικό δελτίο τύπου απο το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ είναι στην τελική ευθεία η έκδοση πορίσματος απο το ΣΕΥΥΠ'.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι υπάρχουν 'δύο επίσημοι ενυπόγραφοι απολογισμοί του ΟΚΑΝΑ για το έργο αυτό με απόκλιση μεταξύ τους 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ένας υπεγράφη πριν την καταγγελία της σύμβασης απο το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο άλλος μετά την καταγγελία της σύμβασης από το Κέντρο και ήταν ξαφνικά μειωμένος κατά 50%.
Και μόνο αυτή η θηριώδης διαφορά δεν επιτρέπει απλώς αλλά επιβάλλει τη διερεύνηση του θέματος απο άλλες αρμόδιες αρχές στις οποίες και θα παραπεμφθούν όλα όσα λεπτομερώς ανέφερε', κατέληξε η υφυπουργός.

Η θέση του ΟΚΑΝΑ για τα τρία θέματα

'Οσον αφορά στη χορήγηση υποκαταστάτων η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει μεταξύ άλλων πως: 'το δεύτερο γενόσημο είχε άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ (άρα είχαν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές), και η κλινική εφαρμογή στόχο είχε την επιβεβαίωση των χαρακτηριστικών που ενδιέφεραν τον ΟΚΑΝΑ και προκειμένου να καταρτίσει τις προδιαγραφές για τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού.
Σε ό,τι αφορά την κονιορτοποίηση της βουπρενορφίνης, αυτή αποτελεί τη διεθνώς ενδεδειγμένη πρακτική χορήγησης στις περιπτώσεις που υπάρχει ο κίνδυνος εκτροπής της ουσίας από το ιατρικό πλαίσιο στη μαύρη αγορά, και συνιστάται στην περίπτωση που χρειάζεται να εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός ασθενών, όπου απαιτείται η ελαχιστοποίηση του χρόνου χορήγησης. Η χορήγηση της κονιορτοποιημένης ουσίας στις Μονάδες του ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί να γίνεται υπογλώσσια. Κίνδυνος για την ατομική και τη δημόσια υγεία υπάρχει, όταν η ουσία κονιορτοποιείται στη μαύρη αγορά και χορηγείται ενδοφλεβίως.»

Σχετικά με την χρηματοδότηση Κέντρων Πρόληψης, σημειώνει ότι «η διαφορά που προκύπτει στα ποσά που αναφέρονται σε τρεις διαφορετικές επιστολές του ΟΚΑΝΑ προς το Υπουργείο Υγείας ως αδιάθετο ποσό προς τα Κέντρα Πρόληψης οφείλεται στο ότι ενδιαμέσως πραγματοποιούνται εισροές ποσών από το Υπουργείο προς τον ΟΚΑΝΑ για τα Κέντρα Πρόληψης και αντίστοιχες εκροές ποσών από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα, με αποτέλεσμα το ποσό να είναι διαφορετικό στις διαφορετικές χρονικές στιγμές, κατά τις οποίες ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η σχετική ενημέρωση.»

Σχετικά με τη σύμβαση αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ένα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σύμπραξης με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή το Μάρτιο του 2012, ο ΟΚΑΝΑ είχε δημιουργήσει συνολικά 31 νέες Μονάδες, 20 στην Αττική σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ, 7 στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τα νοσοκομεία 3ης και 4ης ΥΠΕ, από μία (1) Μονάδα σε Καβάλα, Ρέθυμνο, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη και είχε αναστείλει τη λειτουργία 4 παλαιών Μονάδων στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Προσθέτει ότι δεν έχει ενημερωθεί ο ΟΚΑΝΑ για το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου, ενώ έχει στείλει προς το ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα σχετικά παραστατικά και δεν έχει ζητηθεί στον ΟΚΑΝΑ να επιστρέψει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.' 


Αναδημοσίευση από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια: