Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Συνάντηση Βουλευτή Σερρών, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, με τους συναδέλφους του Κέντρου Πρόληψης Σερρών

Σχόλιο ιστολόγου:

Μπράβο συνάδελφοι! Οι προσπάθειες μπορούν να απλωθούν πανελλαδικά, για να πιέσουμε την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με ποσά αντίστοιχα στις πραγματικές ανάγκες των δομών και υπηρεσιών μας. Μένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι να εκπνεύσει η ισχύουσα Σύμβαση.



Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Να πράξουν τα αυτονόητα τα αρμόδια υπουργεία για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων "ΟΑΣΙΣ"»


Συνάντηση εργασίας με εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘’ΟΑΣΙΣ‘’
Η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε συνάντηση εργασίας με εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘’ΟΑΣΙΣ’ της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Σε δήλωσή της αναφέρει:
« Η άγρια λιτότητα, οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, οι αλλεπάλληλες περικοπές δαπανών, η διάλυση της αγοράς εργασίας, η κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια (παρά την καταβαράθρωση των μισθών) έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου βαθειά ύφεση και τους πολίτες στην εξαθλίωση και την απόγνωση. Ζούμε μια οικονομική καταστροφή, διάλυση του κράτους, την ανεργία να αγγίζει το 30%, μέσα σε μια καθολικευμένη απόγνωση. Την ώρα αυτή, οι Κυβερνώντες πανηγυρίζουν για την επίτευξη ενός ψεύτικου πλεονάσματος, ενώ στην πραγματικότητα οι θυσίες του ελληνικού λαού όχι πάνε χαμένες, αλλά προσφέρονται σε λάθος βωμό, κι όχι σε εκείνον της παραγωγής και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί τη χώρα σε μόνιμη πρόσδεση στις πολιτικές λιτότητας, που καταστρέφουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι περικοπές δαπανών σε συνθήκες ύφεσης είναι διαπιστωμένο, ότι δεν σταθεροποιούν την οικονομία. Θύματα αυτής της ασκούμενης πολιτικής είναι και τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, οι εργαζόμενοι σε αυτά, η αποδυνάμωση των οποίων στερεί την κοινωνία από υπηρεσίες Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν, όπως και έπραξα άμεσα,  αξιοποιώντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προκειμένου οι πολιτικοί προϊστάμενοι των αρμοδίων υπουργείων αποφασίσουν να πράξουν τα αυτονόητα».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 4439/02.12.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών & Υγείας
ΘΕΜΑ: «Ανανέωση και εκτέλεση της προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων»
Τα 72 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορέων  απέναντί στα Κέντρα. Συγκεκριμένα, βάσει της πενταετούς Προγραμματικής Σύμβασης (2009-2013), που ρυθμίζει τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τα δύο Υπουργεία:
- οφείλονται συνολικά περισσότερα από 25.000.000 €
- ενώ και από τα περικομμένα ποσά, που έχουν αποδοθεί από το Υπουργείο Υγείας, ένα μέρος μόνο καταλήγει στα Κέντρα Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος μεσολαβεί στη ροή της χρηματοδότησης.
Εξ αιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι έως και για 5 μήνες, ενώ σε άλλα Κέντρα Πρόληψης σωρεύονται οφειλές προς το ΙΚΑ και για άλλες πάγιες ανάγκες. 
Στο πλαίσιο αυτό υλικής αποδυνάμωσης, η ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης – που ρυθμίζει έστω στοιχειωδώς μια σειρά λειτουργικών, επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων – λήγει σε 3 μήνες. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει προωθηθεί το σχέδιο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης προς τις ηγεσίες  των συναρμοδίων Φορέων ήτοι των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, της ΚΕΔΕ, του ΟΚΑΝΑ, της ΕΕΤΑΑ ΑΕ.
Η μη στήριξη και εδραίωση των υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στις τοπικές κοινωνίες, έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, μεταξύ άλλων:
Την οριστική διακοπή της δωρεάν παροχής συμβουλευτικής και υποστήριξης στους πολίτες της Χώρας σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών και τη διάβρωση των σχέσεων -λόγω της κρίσης- στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας, στον στρατό.
Τη διακοπή των δωρεάν παρεμβάσεων πρόληψης του καπνίσματος, της χρήσης και κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και του διαδικτύου και μορφών παραβατικών συμπεριφορών – παρεμβάσεων μακροχρόνιων και βραχειών, με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.
Τη διακοπή της δωρεάν στήριξης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, μέσω σεμιναρίων, εποπτειών και από κοινού δράσεων στις σχολικές τάξεις.
Τη διακοπή της δωρεάν ενημέρωσης και στήριξης γονέων, μέσω εκπαιδευτικών ομάδων, που διοργανώνουν τα Κέντρα Πρόληψης.
Τη διακοπή της δωρεάν πρώτης επαφής εξαρτημένων συμπολιτών μας με το σύστημα Αντιμετώπισης της εξάρτησης, της δωρεάν ενημέρωσης, ενίσχυσης και παραπομπής τους σε δομές απεξάρτησης.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Θα υπογραφεί άμεσα και θα εκτελεστεί η ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης; Ποιο το ύψος χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης για το 2014; Αντιστοιχεί στις πραγματικές μισθολογικές και λοιπές λειτουργικές ανάγκες τους, ώστε όλα τα Κέντρα Πρόληψης να μείνουν ανοιχτά και όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, εν μέσω εξελίξεων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή;
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου  2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής Ν. Σερρών

Αναδημοσίευση από τον Ανεξάρτητο Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: