Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ: Ανακοίνωση για την αξιολόγηση του ΚΕΘΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ


Συνάδελφοι,
Το ΔΣ του Συλλόγου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις αναφορικά με την διαδικασία «αξιολόγησης» του ΚΕΘΕΑαρχείο λήψης (1) από εξωτερικό αξιολογητή, μια διαδικασία που το Υπουργείο Υγείας έχει εντάξει για χρηματοδότηση στα ΕΣΠΑ (mis 464731). Διαβάζοντας την απόφαση και το Τεχνικό Δελτίο της πράξης γίνονται σαφείς οι στοχεύσεις της τροϊκανής διακυβέρνησης και το μέλλον που απεργάζονται για το ΚΕΘΕΑ, τους εργαζόμενους και τα μέλη των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Σταχυολογούμε:
(Σελ. 5): «Βασικοί άξονες της πολιτικής στους οποίους θα στηριχθεί η αξιολόγηση… είναι:
  1. Καθορισμός στόχων, πολιτικών και αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να διατηρηθούν, ή να καταργηθούν, ή να αποκεντρωθούν, ή να παρέχονται από τρίτους, ή των οποίων το πεδίο εφαρμογής χρήζει διερεύνησης
  2. Προσδιορισμός των υπερστελεχομένων / υποστελεχομένων μονάδων / φορέων
  3. Δυνατότητα ανακατανομής προσωπικού (εντός ή εκτός φορέα)
  4. Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αξιοποίηση των πόρων»
Οι στόχοι αυτοί εξειδικεύονται παρακάτω (σελ. 6):
Στελέχωση – προσωπικό
Βαθμός ανταπόκρισης των προσόντων του προσωπικού με την αποστολή και τους στόχους του ΚΕΘΕΑ (2.2)
Προσδιορισμός τυχόν παρεχόμενων υπηρεσιών από τρίτους ή άλλους φορείς. (2.4)
Τεκμηριωμένος προσδιορισμός βαθμού υπερστελέχωσης ή  υποστελέχωσης του ΚΕΘΕΑ. (2.5)
Ανάγκες και προσδοκίες πολιτών – χρηστών
Διερεύνηση για πολιτικές / αρμοδιότητες με τυχόν αρνητικά αποτελέσματα σε όρους υψηλών δαπανών, κακοδιοίκησης, αύξησης της γραφειοκρατίας, διαφθοράς κλπ. .(4.3)
Αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα
Διερεύνηση για το αν τα αποτελέσματα / παρεχόμενες υπηρεσίες δικαιολογούν το συνολικό κόστος λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. (5.2)
Συνεργασίες
Διερεύνηση για το αν η πολιτική / αρμοδιότητα μπορεί  να ασκηθεί καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. (6.3)
Με βάση όλα τα παραπάνω ο αξιολογητής πρέπει να προτείνει κάποια επιλεγμένα σενάρια. Κι επειδή είναι φανερές οι συνέπειες των σεναρίων, ο αξιολογητής επιφορτίζεται με την «λεπτομερή ανάλυση των σεναρίων. Για κάθε σενάριο πρέπει να υπάρχουν στοιχεία σχετικά μα τον περιορισμό της δαπάνης, τις δυσκολίες υλοποίησης,…, τις δυσκολίες αποδοχής από τους υπαλλήλους και τους πολίτες –πελάτες του ΚΕΘΕΑ. Κάθε σενάριο θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν πίνακα που να περιλαμβάνει τις απαντήσεις σε κάθε ερώτηση και τις προτεινόμενες λύσεις για τις δυσλειτουργίες»
Συνάδελφοι,
Νομίζουμε ότι όλα αυτά είναι αρκετά ευανάγνωστα και χαρακτηριστικά των προθέσεων της συγκυβέρνησης του μνημονίου. Το ΚΕΘΕΑ δεν είναι εύκολο να χτυπηθεί με ρητορικές για σκάνδαλα, οπότε μένουν οι «επιστημονικές» αξιολογήσεις, γνωστές από τις αναδιοργανώσεις  των επιχειρήσεων (BPR) που αποτέλεσαν το σύμβολο του νεοφιλελευθερισμού και της κατεδάφισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στον δυτικό τουλάχιστον κόσμο. Είναι ακόμη ευανάγνωστα τα πιθανά θύματα της εφαρμογής της πολιτικής αυτής στο ΚΕΘΕΑ, ενός οργανισμού που έχει ακολουθήσει εντελώς διαφορετικές οργανωτικές αρχές, ακατανόητες για τους τεχνοκράτες που λυμαίνονται τις επιδοτούμενες και αδρά αμειβόμενες «αξιολογήσεις». Η επιβολή του «ορθολογισμού» του μνημονίου στο ΚΕΘΕΑ συνεπάγεται απολύσεις, κλείσιμο δομών, άνοιγμα του δρόμου προς την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης.
Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους για την ύπαρξη της απεξάρτησης στην πατρίδα μας όσο και ημών ως εργαζόμενων. Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται να είναι κρίσιμοι. Είναι καιρός να δυναμώσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη, την αλληλεγγύη μεταξύ μας, την αλληλεγγύη με τα θεραπευόμενα μέλη και τις οικογένειές τους, την αλληλεγγύη με τους συναδέλφους των άλλων φορέων που οι μνημονιακές πολιτικές θέτουν σε διακύβευση την ύπαρξή τους. Είναι  η ώρα του αγώνα.

Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γραμματέας
Θανάσης Τζιούμπας                                                            Τάκης Χαλδαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: