Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Η Ελευθεροτυπία για τη συνέντευξη τύπου του Σωματείου μας


Απειλή η υποχρηματοδότηση

Στόχος να μην απαξιωθεί η Πρόληψη των Εξαρτήσεων


Παρεμβάσεις των εργαζομένων

Με στόχο τη συνέχιση των δράσεών του, μπαίνει στη νέα χρονιά, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων.


Με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και διάφορες δραστηριότητες, οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν το σκεπτικό τους και τις διεκδικήσεις τους. Όπως επισημαίνουν:

"Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι από το τέλος του 2010 διεκδικούν δημόσια να διαπιστωθεί το ύψος των ποσών που η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ παράνομα δεν αποδίδει στα Κέντρα Πρόληψης. Αποδόμησαν τα επιχειρήματα, με τα οποία η διοίκηση ΟΚΑΝΑ επιχείρησε να «δικαιολογήσει»/συγκαλήψει το παράνομο της διαδικασίας μη απόδοσης των χρημάτων, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι:

Τα Κέντρα Πρόληψης δεν αποτελούν «δομές του ΟΚΑΝΑ» ή με άλλον τρόπο οργανικό τμήμα του και, συνεπώς, δεν υφίσταται «εσωτερικός δανεισμός» του ΟΚΑΝΑ, αλλά παράνομη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων, που δεν καταλήγουν στους αποδέκτες τους".

Επίσης οι εργαζόμενοι μιλούν "για τα πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής: απλήρωτοι εργαζόμενοι, οφειλές στο ΙΚΑ και αλλού, συμπίεση της ποιότητας και διασποράς των υπηρεσιών Πρόληψης στους πολίτες.

Τονίζουν ότι τόσο η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όσο και οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας από το 2010 ως σήμερα έχουν ευθύνες για τη διαδικασία αυτή, όπως και για το γεγονός ότι πολέμησαν κάθε προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης – το οποίο εσκεμμένα συντηρείται στο νομικό μόρφωμα της αστικής εταιρείας, για να αναπαράγονται δαιδαλώδεις διαδρομές που «διευκολύνουν» αυτοκρατορικές και παράνομες πρακτικές εις βάρος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και τις υπηρεσίες τους.

Μιλούν, τέλος, για το γεγονός ότι τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας έφτασαν να γίνουν πρωτοποριακές δομές, με ευρωπαϊκούς επαίνους, χάρη στη δουλειά και τους αγώνες των εργαζομένων τους και προσώπων και συλλογικοτήτων των τοπικών κοινωνιών (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί κ.ά.), που συγκρούστηκαν με όσους ήθελαν τα Κέντρα Πρόληψης «παραμάγαζα», που θα κάνουν ανώδυνα «πανηγυράκια», που θα διαπλέκονται με Υπουργεία και διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ, που δεν θα κινητοποιούν πραγματικά τους ανθρώπους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, με καθημερινό αγώνα ενάντια στις κοινωνικές «μήτρες» της εξάρτησης (εξατομίκευση, διάρρηξη του κοινωνικού δεσμού, κοινωνικός κανιβαλισμός, ανεργία, απαξία του Ανθρώπου και της συμμετοχής στα κοινά κλπ.)".  

Τί διεκδικούν:
1). Να γίνει ενδελεχής έλεγχος και να διαπιστωθούν οι διαδρομές και το ύψος των χρημάτων, που η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ παράνομα δεν απέδωσε στα Κέντρα Πρόληψης.

2). Να αποδοθούν ευθύνες στις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ από το 2010 ως σήμερα και να αποδοθούν όλα τα -βεβαιωμένα ως μη αποδοθέντα- χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης.

3). Να ανανεωθεί η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ ΑΕ, που με ευθύνη όλων των προαναφερθέντων λήγει σε μια εβδομάδα, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη των Κέντρων Πρόληψης.

4). Να σταματήσει η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου 4139/2013: να συγκροτηθεί το Δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης και να συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά (η τελευταία ήδη έχει συνεδριάσει αρκετές φορές, με τα Κέντρα Πρόληψης απόντα).

5). Να επιλυθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, στη βάση της πρότασης των εργαζομένων για 13 ΝΠΔΔ, που εξασφαλίζει την ενιαιοποίηση των σήμερα ξεχωριστών 73 Κέντρων Πρόληψης και τον δημόσιο χαρακτήρα τους με: την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Πρόληψης με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

6). Η στροφή των προβολέων της δημοσιότητας στις ανυπόστατες κατηγορίες Ρακιντζή ενάντια στους συναδέλφους τους, που εργάζονται στον ΟΚΑΝΑ δεν πρέπει να λειτουργήσει δημιουργώντας «εσωστρέφειες». Αντίθετα, απέναντι στον αποπροσανατολισμό, που επιχειρείται από την κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης ΟΚΑΝΑ) και τα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι Κέντρων Πρόληψης, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, μαζί με συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συγκροτήσουν ένα κοινό και ευρύ μέτωπο γειωμένο στην κοινωνία (και όχι σε διαπλοκές ηγεσιών Υπουργείων, διοικήσεων οργανισμών, ακαδημαϊκών κύκλων συμφερόντων, πληρωμένων δημοσιογραφικών πενών κλπ.)

7). Το ευρύ μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων -και μόνο αυτό- μπορεί να απαντήσει στη σοβαρή ανακατάταξη που επιχειρείται εδώ και χρόνια στις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης, με στόχο «λουκέτα», απολύσεις, περαιτέρω χτύπημα εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλευρό τους, δηλώνουν ότι είναι εργαζόμενοι από τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ. Όλοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συνέχισης και εντατικοποίησης των προσπαθειών συγκρότησης ενός αρραγούς μετώπου ενάντια στην κοινωνική καταστροφή. Έδωσαν, μάλιστα, ραντεβού για "κοινή συνάντηση στις επόμενες ημέρες". 


Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: