Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Σκληραίνει η κόντρα υφυπουργού υγείας - προέδρου ΟΚΑΝΑ για τα κονδύλια του Οργανισμού


Σχόλιο Ιστολόγου: 

Η πτυσσόμενη μαύρη τρύπα, οι 76 καθυστερημένες κούτες, τα ατίθασα "παραστατικά".  
Παραμένουν, όμως, δυο ερωτήματα προς τις ηγεσίες Υπουργείου και ΟΚΑΝΑ: Πού πήγαν τα λεφτά που έπρεπε να δοθούν στα Κέντρα Πρόληψης; και πότε θα αποδοθούν σε αυτά;


ΤΟ ΒΗΜΑ

Σκληραίνει η κόντρα υφυπουργού υγείας - προέδρου ΟΚΑΝΑ για τα κονδύλια του Οργανισμού

«Εάν κάνω λάθος, θα παραιτηθώ εγώ», λέει η Ζέτα Μακρή και κάνει λόγο για «μαύρη τρύπα» 8,4 εκατομμυρίων - Τα παρασταστικά υπάρχουν αλλά δεν τα έχω συγκεντρώσει ακόμα απαντάει η Μ. Μιλλιώρη

Την παραίτηση της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κυρίαςΜένης Μαλλιώρη ζήτησε, το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης. 


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέτα Μακρή έκανε λόγο για "τρύπα" στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ ύψους 8,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 3,4 εκατ. αφορούν, όπως είπε η κυρία Μακρή, ένα ποσόν αδιάθετο που βρίσκονταν στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ και το οποίο δεν υπάρχει πλέον. Όπως είπε η υφυπουργός παρά το γεγονός ότι έχει ζητήσει παραστατικά για το ποσόν αυτό δεν της έχουν δοθεί ακόμα ούτε τα παραστατικά, ούτε πειστικές απαντήσεις. 



Τα υπόλοιπα 5 εκατ. αφορούν σε χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία νέων κέντρων πρόληψης και τη στελέχωσή τους. Σύμφωνα με την κυρία Μακρή το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συνάψει για τον λόγο αυτό σύμβαση 20 εκατ. ευρώ με τον ΟΚΑΝΑ. Από αυτά έδωσε την πρώτη δόση των 10 εκατ. και όταν ζήτησε απολογισμό για τα χρήματα αυτά ο ΟΚΑΝΑ έδωσε παραστατικά μόνο για τα πέντε με αποτέλσμα το ΚΕΕΛΠΝΟ να καταγγείλει τη σύμβαση. 



Τέλος, η υφυπουργός κατήγγειλε την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ ότι χορήγησε υποκατάστατα σε τοξικομανείς με «τρόπο μη ενδεδειγμένο». Συγκεκριμένα είπε ότι ενώ το υποκατάστατο έπρεπε να λαμβάνεται υπογλωσσίως, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ συμβούλευαν τους τοξικομανείς να το μασάνε για να λειτουργεί πιο γρήγορα.   



Η κυρία Μακρή είπε ότι η υπόθεση αύριο θα πάρει τον δρόμο για τον εισαγγελέα. 

  

Λίγο νωρίτερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ η κυρία Μακρή είπε «Εάν κάνω λάθος, θα παραιτηθώ εγώ».


Στον ΣΚΑΙ παρενέβη και η κ. Μαλλιώρη αμέσως μετά, λέγοντας ότι η υφυπουργός τής έδωσε εγγράφως εντολή για απευθείας ανάθεση φαρμακευτικού προϊόντος.



Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πρόσθεσε μάλιστα, ότι παρέλαβε χρέος ύψους 37,5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό από την προηγούμενη διοίκηση με υπερκοστολογήσεις έργων.



«Με τον οργανισμό υπάρχει αντιπαράθεση της υπουργού όχι με μένα προσωπικά» τόνισε. 



Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα το βράδυ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.



Η πρόεδρος είπε ακόμα ότι από τον Αύγουστο βγήκε δεύτερο γενόσημο στην Ελλάδα, και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. «Παρενέβη η κ. Μακρή ζητώντας μου εγγράφως να συνεχίζω την προμήθεια από την εταιρεία που προμηθευόμουν το σκεύασμα από το 2008 μονοπωλιακά. Ο υπουργός μου είπε ότι καλώς κάνω και κάνω διαγωνισμό».



Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σε συνέντευξη Τύπου αρνήθηκε ότι υπάρχει μαύρη τρύπα και είπε ότι τα παραστατικά υπάρχουν, αλλά δεν τα έχει συγκεντρώσει όλα. Όπως ανέφερε ζήτησε τα παραστατικά από ένα κέντρο πρόληψης και αυτά της ήρθαν μέσα σε μια κούτα, ενώ περιμένει τα παραστατικά από άλλα 76 κέντρα.



Η Ζέτα Μακρή στο ΑΠΕ 



Και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε Μιλώντας η κυρία Μακρή κάνοντας λόγο για «σοβαρές παρατυπίες ύψους εκατομμυρίων ευρώ» και πρόσθεσε ότι συνάντησε «εξαιρετική δυσκολία» στο να ολοκληρώσει τον έλεγχο. 


Η κυρία Μακρή διαβεβαίωσε επίσης ότι «κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί για την τύχη του ΟΚΑΝΑ. Θα ενισχυθεί, είναι μέλημα και φροντίδα μου να αξιοποιηθεί περαιτέρω και έχω την αίσθηση ότι η σωστή διαχείριση των οικονομικών θα αποδώσει περισσότερα».



Σε συνέντευξη Τύπου θα προχωρήσει και η Μένη Μαλλιώρη.



Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: