Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Η συζήτηση της ερώτησης του Γρ. Ψαριανού (20/10/08)- παρέμβαση Μ. Σκουλάκη

από τα πρακτικά της βουλής:



http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne081020.txt



ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Τελευταία επίκαιρη ερώτηση που θα συζητηθεί είναι η με αριθμό 137/14-10-2008 του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Γρηγορίου Ψαριανού προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Ψαριανού σε περίληψη έχει ως εξής:«Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα 22 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης, καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στα προβλήματα που απειλούν σοβαρά τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Σημειωτέον ότι πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα Κέντρα Πρόληψης που δεν καλύπτουν πλέον τρέχοντα λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσίες και ασφαλιστικές εισφορές. Τα τελευταία 2 χρόνια ο ΟΚΑΝΑ υποχρηματοδοτεί τα Κέντρα Πρόληψης, ενώ η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να χορηγήσει το μισό από το χρέος της, απαιτώντας την εξόφληση των χρεών του ΟΚΑΝΑ. Το συνολικό χρέος του ΟΚΑΝΑ ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ (όταν η Κυβέρνηση για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης θα διαθέσει 6 εκατ. Ευρώ). Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει εάν διατίθενται πόροι από τις εξαγορές ποινών όπως προβλέπεται από τα άρθρα 44, 45 του ν. 3459/2006.Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της έλλειψης νομοθετικής ρύθμισης για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης. Το «υπάρχον» καθεστώς είχε ρυθμιστεί «προσωρινά» από την τριμερή σύμβαση, ωστόσο παρά τις επαναλαμβανόμενες περί του αντιθέτου υποσχέσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί η θέσπιση νέου. Το δε Υπουργείο Υγείας μεταθέτει το πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών.Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται «μπαλάκι» τα κέντρα πρόληψης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και να βρίσκεται σε «ομηρία» η αποδεδειγμένα αποτελεσματική λειτουργία τους.Καλούμε, λοιπόν, τον κύριο Υπουργό Υγείας να πάρει θέση και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:1. Πρέπει να υπάρχουν τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή μήπως έχει «δρομολογηθεί» ήδη η κατάργησή τους;2. Αν πράγματι πιστεύει στην ανάγκη λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης πώς και πότε σκοπεύει να επιλύσει το χρονίζον πρόβλημα;»Ο κ. Κωνσταντόπουλος έχει το λόγο.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Ψαριανέ, θα απαντήσω κατευθείαν στα ερωτήματά σας, γιατί υπάρχει μία κινδυνολογία γύρω από την πιθανή κατάργηση των κέντρων πρόληψης, για τη σκοπιμότητά τους, για να αναγκαιότητά τους και αυτό έχει και βλαβερές συνέπειες στο ανθρώπινο δυναμικό όπου υπηρετεί σήμερα στα κέντρα πρόληψης και υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις, άνθρωποι οι οποίοι υπηρέτησαν, ψυχολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες οι οποίοι υπηρετούν με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι πολλές φορές βρίσκονται σε καθεστώς επαγγελματικής ανασφάλειας και εγκαταλείπουν αυτά τα κέντρα αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού. Γι’ αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά και μαζί με σας και το Σώμα, ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσουν, αλλά ήδη την Τετάρτη στις 12.00’ συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, όπου, όπως ξέρετε, συμμετέχουν το Υπουργείο μας, ο ΟΚΑΝΑ, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η Εταιρεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου έχουμε έτοιμο το προσχέδιο του νέου σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία θα ισχύσει από 1.1.2009 έως τις 31.12.2013, για την επόμενη πενταετία δηλαδή.
Βάζουμε και συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες για την ομαλή χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης με ξεχωριστό κωδικό –για πρώτη φορά γίνεται αυτό- των κέντρων πρόληψης στην νέα προγραμματική σύμβαση στα πλαίσια του ΟΚΑΝΑ. Έχουμε στείλει ήδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την υπουργική απόφαση για να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος και στην πράξη της χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ από τις ποινές. Ο νόμος, ξέρετε, είναι ο νόμος Σούρλα του 1993. Για 15 χρόνια όμως δυστυχώς δεν ίσχυσε ή ελάχιστα ποσά της τάξης των 50.000-60.000 πήγαιναν δυστυχώς στον ΟΚΑΝΑ από τις ποινές των εμπόρων ναρκωτικών και από τις κατασχέσεις αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των εμπόρων ναρκωτικών.
Αυτό, λοιπόν, υλοποιείται και φυσικά έχουμε προωθήσει ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημά μας και ελπίζουμε ότι θα ικανοποιηθεί σύντομα για τα 5,5 εκατομμύρια περίπου που χρωστάμε αυτή τη στιγμή.
Είναι μια πραγματικότητα αυτή.
Το πρόβλημα προέκυψε κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια όπως γνωρίζετε από τον ΟΚΑΝΑ προς τα κέντρα πρόληψης γιατί δεν υπήρχε εκεί ξεχωριστός κωδικός μέχρι στιγμής. Οι προτεραιότητες του ΟΚΑΝΑ ήταν κυρίως τα κέντρα αποκατάστασης, στις μονάδες αποκαταστάσεων και στα προγράμματα μεθαδόνης σε όλη τη χώρα δημιουργώντας νέα προγράμματα ιδιαίτερα σε μεγάλες περιοχές της χώρας, στην επαρχία που δεν είχαν κέντρα αποκαταστάσεων. Νομίζω ότι έχουν δρομολογηθεί αυτά.
Είμαστε σε καλό δρόμο και θέλω να πιστεύω ότι η νέα προγραμματική πενταετής σύμβαση με την ασφαλιστική δικλείδα του ξεχωριστού κωδικού με τα κέντρα πρόληψης είναι μια ανάσα ζωής και επαγγελματική ασφάλεια στους εργαζόμενους που μας ενδιαφέρουν. Οι εργαζόμενοι των κέντρων πρόληψης είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Και δεν μιλάω για την σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα των κέντρων πρόληψης γιατί είναι πασιφανής. Όλες τις πτέρυγες της Βουλής συμφωνούν ότι τα κέντρα πρόληψης πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε.Κύριε Ψαριανέ, έχετε το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Δέχομαι στο ακέραιο και στο απόλυτο όλα όσα είπε ότι θα γίνουν ότι θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν νόμοι. Και από το 2009 ως το 2013 αυτά που θα γίνουν τα δέχομαι. Τα δεχόμαστε όλοι καλόπιστα. Ως τώρα. Τα κέντρα πρόληψης δημιουργήθηκαν το 1995.
Λειτουργούν 13 χρόνια.
Το συσσωρευμένο χρέος μέχρι το 2007 ήταν 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Απ’ αυτά 2-2,5 εκατομμύρια με απόφαση και της ΚΕΔΚΕ αποδίδονται.
Όμως αν συνυπολογιστεί και το χρέος της χρήσης ως το τέλος της χρονιάς που τελειώνει –δυο μήνες έχουμε ακόμα- είναι κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν έχει πιάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, είναι 8,5-9 εκατομμύρια το χρέος των κέντρων πρόληψης.
Το χρέος και του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Υγείας η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ προς τα κέντρα πρόληψης. Θέλω να πω ότι στα κέντρα πρόληψης, που έχουν επιτελέσει ένα σοβαρό έργο, απασχολούνται πάνω από 400 άνθρωποι. Συνολικά στον ΟΚΑΝΑ εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι διαμαρτύρονται συνεχώς εδώ και ένα, δυο, τρία χρόνια ότι είναι στον αέρα. Στην Ρόδο, στη Σάμο, στο Αιγάλεω, όπου έχω επισκεφθεί και έχω μιλήσει με ανθρώπους που εργάζονται στα κέντρα πρόληψης ή στον ΟΚΑΝΑ γενικότερα, μου λένε ότι αιωρείται σε όλους τους εργαζόμενους αλλά και στους ασθενείς, στους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες η υποψία ότι όλο το σύστημα πηγαίνει προς κατάργηση.
Γι’ αυτό το πρώτο σκέλος της ερώτησης ήταν αυτό.
Αν υπάρχει σχέδιο να καταργηθούν τα κέντρα πρόληψης ή και ο ΟΚΑΝΑ ή να βρούμε μια άλλη πολιτική.
Έτσι και αλλιώς -δεν ξέρω τι έχετε στο νου σας- η πολιτική γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης των εξαρτησιογόνων ουσιών -δεν λέω ναρκωτικά γιατί υπάρχουν ναρκωτικά που επιτρέπονται και υπάρχουν μη εξαρτησιογόνες ουσίες που απαγορεύονται ως ναρκωτικά, Μιλάω για τις εξαρτησιογόνες ουσίες- όλη η νομοθεσία από την αρχή ως το τέλος είναι σε λάθος βάση. Μιλάμε για μια τεράστια μπίζνα, μιλάμε για μια διακίνηση δισεκατομμυρίων. Το μεγαλύτερο εμπόριο στον κόσμο, μεγαλύτερο από το εμπόριο όπλων, το οποίο στηρίζεται στην απαγόρευση και την καταστολή. Στην πρόληψη δεν επενδύει κανείς.
Γιατί η πρόληψη δεν βγάζει φράγκα. Δεν είναι καλή μπίζνα η πρόληψη.
Μόνο η καταστολή είναι.
Στον τομέα λοιπόν, της επανένταξης και της πρόληψης αν δούμε τους πίνακες των τελευταίων χρόνων τα βήματα και η πορεία είναι προς τα κάτω. Μεγαλύτερη χρήση μεγαλύτερη κυκλοφορία μεγαλύτερη εξάπλωση των ουσιών και περισσότεροι θάνατοι. Τα κέντρα πρόληψης κινδυνεύουν να κλείσουν.
Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι βέβαιοι ότι αυτό το σύστημα δεν στηρίζεται καθόλου.
Θα μπορούσα να επαναλάβω τις δηλώσεις που έκανε πριν από μήνες ο ίδιος ο κύριος Αβραμόπουλος για το τι θα γίνει και τι ως τώρα έχει καλυφθεί.
Ούτε αυτά τα έως τώρα έχουν καλυφθεί, αλλά ούτε και αυτά που πρόκειται να γίνουν μας καθιστούν ήσυχους για το μέλλον. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, τελειώνετε. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Εγώ θέλω να πιστέψω ότι θα γίνουν αυτά που π πρόκειται να γίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Τι έγινε όμως όσον αφορά τα δύο προηγούμενα; Τίποτα απολύτως. Τα χρέη συσσωρεύονται και όλο αυτό το σύστημα είναι ετοιμόρροπο. Θα ήθελα δε με την ευκαιρία να πω ότι λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο κύριος Υπουργός γιατί για μένα αυτό το θέμα είναι από τα σοβαρότερα εθνικά ζητήματα. Το θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών και η πολιτική γύρω από αυτό το θέμα είναι κορυφαίο κοινωνικό ζήτημα και λυπάμαι που ο κύριος Υπουργός δεν είναι εδώ και δεν απάντησε ούτε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Ψαριανέ, σας παρακαλώ. Τριπλασιάσατε το χρόνο σας. Σας παρακαλώ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν είμαι ο μόνος. Έχουν τριπλασιαστεί πολλές φορές χρόνοι εδώ μέσα κυρία Πρόεδρε. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κανένας δεν έφθασε στα πέντε λεπτά. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Υπάρχουν φορές που τριπλασιάζονται οι χρόνοι εδώ μέσα. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Και να γίνει μια εξαίρεση θα πρέπει να το πάμε σχοινί κορδόνι; Πώς το βλέπετε; Είστε εξαιρετικά ευνοημένος στην Αίθουσα αυτή. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν νομίζω. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Και συμπαθής.ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντόπουλος. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Λυπάμαι, κύριε Ψαριανέ, που θα ανεχθείτε την ταπεινότητά μου να σας απαντήσω εγώ προσωπικά πάνω σ' αυτό το θέμα για τα Κέντρα Πρόληψης. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν θέλω να σας θίξω. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα με ανεχθείτε για δύο λεπτά. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, σας συγχαίρω που ήσαστε εδώ για να απαντήσετε. Για τον κύριο Υπουργό λυπάμαι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας άκουσα , κύριε συνάδελφε. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται εδώ. Χειρίζομαι το θέμα το συγκεκριμένο και νομίζω ότι ήταν πολύ καλή η ερώτησή σας. Πίστευα όμως ότι με την πρωτομιλία μου θα σας είχα καλύψει, όσον αφορά την αναγκαιότητα των Κέντρων Πρόληψης και ότι αυτά δεν πρόκειται να κλείσουν, ότι έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή της νέας πενταετούς προγραμματικής σύμβασης ότι ήδη έχει υπογραφεί η παράταση της προγραμματικής σύμβασης εκ μέρους του Υπουργείου μας. Την έχω υπογράψει εγώ προσωπικά και ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης, εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ. Και φυσικά μετά από πρόταση της ΚΕΔΚΕ θα καταβληθεί το από πλευράς της οφειλόμενο ποσό για το 2008 ποσό της τάξεως των 5.000.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις. Η μεν πρώτη δόση θα καταβληθεί άμεσα με την υπογραφή της παράτασης της προγραμματικής σύμβασης η οποία ήδη υπογράφηκε για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, ενώ η δεύτερη θα καταβληθεί μετά την υπογραφή της νέας πενταετούς προγραμματικής σύμβασης που σας είπα ότι ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία την Τετάρτη στις 12.00 η ώρα. Θα τελειώσει όπως μας έχουν διαβεβαιώσει στις 7 Νοεμβρίου. Θα τη στείλουμε για τυχόν παρατηρήσεις στους ενδιαφερόμενους, κυρίως εργαζόμενους που θέλουν τη διασφάλιση ξεχωριστού κωδικού και θα γίνει αυτό στη νέα προγραμματική σύμβαση που δεν υπήρχε γι’ αυτό και προέκυψε το πρόβλημα.
Ο ΟΚΑΝΑ είχε χρηματοδοτηθεί. Χρησιμοποίησε τα χρήματα για τη δημιουργία νέων μονάδων μεθαδόνης, νέων μονάδων αποκατάστασης.
Ήταν αυτές οι προτεραιότητές του κυρίως για την κάλυψη μονάδων στη επαρχία που είχαν μείνει ακάλυπτες όλα αυτά τα χρόνια στην κατεύθυνση των υποκαταστάτων και δημιουργήθηκε κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια. Πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης. Δημιουργήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της μη ύπαρξης ξεχωριστού κωδικού των Κέντρων Πρόληψης. Λύνεται και αυτό το θέμα. Και φυσικά σύμφωνα και με την απόφαση της ΚΕΔΚΕ τακτοποιείται το θέμα. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον κύριο Κακλαμάνη προσωπικά, αλλά και την ΚΕΔΚΕ γιατί ουσιαστικά συνέβαλαν στο να λυθεί αυτό το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί. Για μια ακόμα φορά σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι τα Κέντρα Πρόληψης θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητά τους .
Κάνουν πολύ υψηλής σημασίας έργο.
Πιστεύουμε επίσης στην πρόληψη κατά των ναρκωτικών. Ξέρουμε και το ξέρετε πολύ καλά αυτό ότι πολλές φορές η πολιτεία πολεμάει το πρόβλημα αυτό δυστυχώς με λιανοντούφεκα όταν οι άλλοι πολεμάνε με μπαζούκας. Και ξέρετε τα κέρδη που έχει η εμπορία των ναρκωτικών. Σας καλώ δε να έλθετε στο κεντρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για να δείτε τα νέα προγράμματα επανένταξης των ναρκομανών, τα οποία είναι καταπληκτικά. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα σε αυτή τη χώρα.
Τα 74 Κέντρα κάνουν θαυμάσια δουλειά, παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης τα οποία τα ομολογούμε και τα βελτιώνουμε συνέχεια.
Μακάρι να είχαμε μία μηχανή, η οποία να βγάζει άφθονο χρήμα, ώστε να μην υπάρχουν καθόλου προβλήματα και σε αυτό τον τομέα.Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι και στο χώρο της επανένταξης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης): …είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Και φυσικά ούτε λίστες αναμονής έχουμε στο χώρο κοινωνικής επανένταξης των ατόμων τα οποία βρίσκονται στο χώρο των ναρκωτικών.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.Η με αριθμό 135/14.10.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος – Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με δημοσιεύματα αναφερόμενα στις περιπτώσεις κατασχέσεων παλαιών βιβλίων και συλλήψεων των κατόχων τους κλπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού. Έχει ενημερωθεί ο συνάδελφος.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη τωνΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 13/8/7.10.2008 επερώτηση 28 Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.κ. Εμμανουήλ Σκουλάκη, Μιλτιάδη Βέρρα, Κωνσταντίνου Γείτονα, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ιωάννη Δριβελέγκα, Ηλία Καρανίκα, Μιχαήλ Καρχιμάκη, Χαράλαμπου Καστανίδη, Μιχάλη Κατρίνη, Ιωάννη Κουτσούκου κ.α. προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.Πριν καλέσω στο Βήμα τον πρώτο επερωτώντα, τον κ. Σκουλάκη, θα ήθελα να ανακοινώσω τα εξής:Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο για τη σημερινή συζήτηση το Βουλευτή Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο.Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Σπύρος Χαλβατζής ομοίως με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο για τη σημερινή συζήτηση τον κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους.Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλαβάνος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο για τη σημερινή συζήτηση το Βουλευτή κ. Αθανάσιο Λεβέντη.Ορίστε, κύριε Σκουλάκη, έχετε το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από εκεί που τελείωσε ο Υφυπουργός προηγουμένως, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Ψαριανού.
Κύριε Υφυπουργέ, όχι άλλη κοροϊδία, όχι άλλη διγλωσσία. Έτυχε να παρακολουθήσω τα τελευταία γεγονότα όσον αφορά τα Κέντρα Πρόληψης από κοντά. Πήγα και στο συλλαλητήριό τους. Πήγα και στη συγκέντρωση που έγινε στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης στη Γλυφάδα, στην Αργυρούπολη, που το είχαμε στήσει τότε με τον κ. Γείτονα. Ξέρετε τι κατάλαβα; Ότι εσείς έχετε καταφέρει και δουλεύετε όλο τον κόσμο. Απόψε είπατε στη Βουλή, «τα Κέντρα Πρόληψης θα τα στηρίξουμε, θα τα χρηματοδοτήσουμε». Δεν τα θέλετε τα Κέντρα Πρόληψης, κύριε Υπουργέ, γιατί τα έστησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό είναι όλο. Δεν σας αρέσουν. Και το άσχημο είναι ότι οι σύμβουλοί σας προσβάλλουν τη δουλειά που γίνεται. Ο μεν Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Σωματείου τι του είπε; «Εγώ δεν υπάρχω για εσάς. Δεν σας ξέρω. Εγώ ασχολούμαι με τη θεραπεία. Πηγαίνετε στο Υπουργείο.»Πηγαίνουν στο Υπουργείο και ένας σύμβουλός σας –μάθετε ποιος είναι, να τον απολύσετε- είπε στο Σωματείο: «Μπορείτε να μου πείτε τι δουλειά κάνετε, γιατί το Υπουργείο δεν ξέρει τι δουλειά κάνετε;»
Αυτή είναι η απάντηση των συνεργατών σας, την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο στην Έκθεσή του αναφέρεται ονομαστικά στην Ελλάδα για τα θετικά αποτελέσματα των Κέντρων Πρόληψης και εσείς δεν τα αναγνωρίζετε. Γι’ αυτό κλείσατε από το 2006 το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης. Για να μην υπάρχει επιστημονική στήριξη, για να μην υπάρχει αξιολόγηση των Κέντρων Πρόληψης, για να τα οδηγήσετε σε παρακμή και κλείσιμο. Σήμερα χρωστάτε στα Κέντρα Πρόληψης 10.000.000 ευρώ μέσω του ΟΚΑΝΑ και έγιναν μπαλάκι για έναν χρόνο της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου. «Εάν πληρώσει η ΚΕΔΚΕ, θα πληρώσουμε και εμείς» και η ΚΕΔΚΕ έλεγε «Εάν πληρώσει το Υπουργείο θα πληρώσουμε και εμείς». Αυτά είναι αστεία πράγματα, κύριε Υπουργέ. Επιτέλους να σοβαρευτείτε. Δεν είναι πολιτική αυτή η οποία ακολουθείτε σε όλα τα θέματα. Διεξήγατε επιτυχώς ως Αντιπολίτευση τη μάχη της κατσαρίδας. Δυστυχώς για τον τόπο, ως Κυβέρνηση χάνετε τον πόλεμο της υγείας. Τον χάνετε, κύριε Υπουργέ. Ό,τι και αν κάνετε, όσο και αν προσπαθείτε με δημόσιες σχέσεις, με τηλεμαραθώνιους, με εκπομπές, με εγκαίνια ψεύτικα δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν πλέον ότι κάνετε κάτι στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Δεν κάνετε απολύτως τίποτε. Έχουν επιδεινωθεί τα πάντα και αυτό το νιώθει ο λαός καθημερινά. Γι’ αυτό σας λέω, κύριε Υπουργέ, να είμαστε ειλικρινείς εδώ μέσα τουλάχιστον. Να λέτε την αλήθεια, διότι τα προβλήματα θα εκραγούν. Το κουκούλωμα, το παραμέρισμα, η ωραιοποίηση δεν περνάνε άλλο. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του υγειονομικοπρονομιακού συστήματος στη χώρα μας είναι επιλογή σας. Αυτό έλεγε ο κ. Κακλαμάνης, ο πρώην Υπουργός Υγείας εδώ μέσα, ότι κοινωνική πολιτική η Νέα Δημοκρατία κάνει μόνο από το περίσσευμα. Ελάτε να μας πείτε ποιο είναι το περίσσευμα. Θα τα δώσουμε σε όλους τους άλλους και αν περισσέψει, θα κάνουμε κοινωνική πολιτική. Και έρχεται ο κ. Αβραμόπουλος και τι λέει; Η υγεία και η πρόνοια δεν χρειάζονται λεφτά, χρειάζονται μόνο νοικοκύρεμα. Έρχεται ο Προϋπολογισμός. Ουδεμία αύξηση. Ούτε το 2009 βλέπουμε τίποτε. Την ώρα τούτη που εμείς ετοιμαζόμαστε για τον Προϋπολογισμό, βλέπουμε την Κυβέρνηση, βλέπουμε τον υπερυπουργό που είναι στην υγεία κ. Αλογοσκούφη να ανακοινώνει ότι θα δώσουμε 28.000.000 ευρώ για να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Ε, δεν υπήρχαν τα έρημα 10.000.000 ευρώ για τα Κέντρα Πρόληψης; Δεν μπορούσατε να βρείτε 20.000.000 ευρώ για να μην κινδυνεύουν οι μονάδες ψυχιατρικής μεταρρύθμισης οι εξωνοσοκομειακές, οι ξενώνες, τα διαμερίσματα, τα οικοτροφεία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: