Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Ερώτηση της κας Θεοδώρας Τζάκρη ( ΠΑΣΟΚ Ν. ΠΕΛΛΑΣ) ΣΕ 4 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ -23/10/08

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την συνεχιζόμενη απαξίωση από την Κυβέρνηση των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ 23/10/2008

--------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
3. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Κατάρρευση των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο κατήφορος της απαξίωσης και της διάλυσης των Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών (ΚΠ) του ΟΚΑΝΑ φαίνεται πως δεν έχει τέρμα καθώς η κυβέρνηση κωφεύει συστηματικά στις φωνές αγωνίας των εργαζομένων στα ΚΠ και αδιαφορεί συνειδητά για τις φλέγουσες ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Με επανειλημμένες ερωτήσεις μου, όπως και πολλών άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σας έχουμε εκθέσει το μείζον και κεντρικό «αγκάθι» στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των ΚΠ που δεν είναι άλλο από το πρόβλημα της σποραδικής τους χρηματοδότησης από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών.

Ενώ λοιπόν οι δομές αυτές πρόληψης ενάντια στην μάστιγα των ναρκωτικών έχουν τα τελευταία 10 χρόνια να επιδείξουν εκατοντάδες επιτυχημένες δράσεις πανελλαδικά, που προσέφεραν πραγματική ενημέρωση και εκπαίδευση μέσα στους κόλπους της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας, τα τελευταία χρόνια είναι στα πρόθυρα λουκέτου εξαιτίας της παρεχόμενης χρηματοδότησης «με το σταγονόμετρο» και του τεράστιου συσσωρευμένου χρέους από την Πολιτεία.

Όπως καταγγέλλει το «Σωματείο Στελεχών Πρόληψης», δηλαδή οι εργαζόμενοι στα ΚΠ του ΟΚΑΝΑ της χώρας, έχουν χορτάσει από τα μισόλογα, τις υπεκφυγές, την αδιαφορία και την υποκρισία της κυβέρνησης προς τις δομές αυτές.

Συγκεκριμένα δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμπαίζει τόσο καιρό τους εργαζομένους στα ΚΠ και να μην τους χορηγεί τους δεδουλευμένους μισθούς τους (καθυστέρηση μέχρι και 7 μήνες) και το ΙΚΑ (μέχρι και 15 μήνες) στα περισσότερα ΚΠ.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αφήνει τα ΚΠ χωρίς τηλέφωνο και ρεύμα.

Δεν μπορεί να πετάει στον δρόμο 400 ειδικούς που η ίδια εκπαίδευσε επενδύοντας δημόσιο χρήμα με εκατοντάδες ώρες επιμόρφωσης, όταν έχουν να προσφέρουν τόσα πολλά στην πρόληψη ενάντια στον εφιάλτη των ναρκωτικών.

Δεν μπορεί να οδηγεί συνειδητά τα ΚΠ στην διάλυση όταν ο θεσμός αυτός παρέχει υψηλού επιπέδου και δωρεάν για τον πολίτη υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης.

Δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη στα ΚΠ με τόση ευκολία όταν αυτά προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία έργο «σωτηρίας» για την ελληνική νεολαία που κινδυνεύει να παγιδευτεί στα δίχτυα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούνται από τα αρμόδια υπουργεία και την Κυβέρνηση:

1. Απόδοση άμεσα στα Κέντρα Πρόληψης των χρεών της Πολιτείας. Εκτιμάται ότι πάνω από 10 εκατ. ευρώ οφείλει συνολικά ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας στα Κέντρα, ενώ άλλα 5 εκατ. ευρώ οφείλονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ αλλά δεν χορηγούνται με επικαλούμενο λόγο την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας στις δικές του οφειλές.

2. Εγγραφή των προβλεπόμενων δαπανών των Κέντρων Πρόληψης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, ως ξεχωριστό κονδύλι που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.

3. Άμεση έναρξη ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργείο Υγείας – ΟΚΑΝΑ – Αυτοδιοίκηση - Εργαζόμενοι) για την δημιουργία ενός νέου λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για την Πρόληψη στη χώρα μας που δεν θα θίξει εργασιακά ούτε ένα στέλεχος Κέντρου Πρόληψης.

Ερωτάσθε λοιπόν κκ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να συμπεριλάβετε τις δαπάνες των Κέντρων Πρόληψης (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα) στον προϋπολογισμό του 2009 ως ξεχωριστό κονδύλι, ούτως ώστε να τεθεί ένα τέλος στην σποραδική και ελλειπή χρηματοδότηση των ΚΠ από το κράτος;

2. Πότε θα αποδοθούν στα Κέντρα Πρόληψης τα 10 εκατ. περίπου ευρώ που οφείλονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ;

3. Πότε επιτέλους θα καταβληθούν και τα 5 εκατ. ευρώ που οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ;

4. Προτίθεσθε να ξεκινήσετε άμεσα έναν ουσιαστικό διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τους εργαζομένους στα ΚΠ με στόχο την δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη των ναρκωτικών που θα εγγυάται σε κάθε περίπτωση την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων;

23/10/2008

http://www.tzakri.gr/site/index.php?com=content&id=625

Δεν υπάρχουν σχόλια: