Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ο Τύπος για την πρωτοβουλία των Δημάρχων

Και οι δήμαρχοι «παλεύουν» για τον ΟΚΑΝΑ

Στη μάχη για την επιβίωση των 72 Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, που «με τη μέθοδο του οικονομικού μαρασμού η κυβέρνηση επέλεξε να οδηγήσει σε κλείσιμο», μπαίνουν αυτοβούλως και πολλοί δήμαρχοι, οι οποίοι ως πιο άμεσοι αποδέκτες του σφυγμού των τοπικών κοινωνιών χαρακτηρίζουν σημαντικό και κρίσιμα κοινωνικό το έργο που επιτελείται στην πρόληψη.

Ενώπιον της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, όπου ο βασικός εταίρος στα Κέντρα Πρόληψης, το υπουργείο Υγείας, συστηματικά υποχρηματοδοτεί από διετία τα Κέντρα, έγινε συγκέντρωση, με πρωτοβουλία των δημάρχων της «Κοινής Δράσης» Αλίμου, Θ. Ορφανού, Αργυρούπολης Δ. Ευσταθιάδη, Γλυφάδας Γ. Θεοδωρόπουλου και Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη, όπου αποφασίστηκε η σύσταση πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής κινητοποιήσεων που θα πιέσει με κάθε μέσο -ακόμη και με απεργίες πείνας έξω από το Μαξίμου- την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα των Κέντρων Πρόληψης.Στη χθεσινή συγκέντρωση παρουσία των βουλευτών ΠΑΣΟΚ, Μ. Σκουλάκη, ΣΥΡΙΖΑ Ευαγ. Αμμανατίδου, της εκπροσώπου του ΚΚΕ Λούλας Καρατζά και εργαζομένων στην Πρόληψη επικρίθηκε η στάση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος αποποιήθηκε πρόσφατα κάθε ανάμειξη στα Κέντρα Πρόληψης την ώρα που ο ΟΚΑΝΑ έχει την πλήρη επιστημονική και οικονομική εποπτεία. Εκπρόσωποι δήμων απείλησαν ακόμη και με μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ.«Υπάρχει ένα συμβόλαιο μεταξύ υπ. Υγείας-ΟΚΑΝΑ - υπ. Εσωτερικών και ΚΕΔΚΕ και κανείς δεν μπορεί να το σπάσει μονομερώς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της αλλά δεν θα δεχτεί παιχνίδια για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» είπε ο δήμαρχος Ταύρου Δ. Σούτος.Ως γενικότερο πρόβλημα κοινωνικής πολιτικής και καθαρό ζήτημα πολιτικής επιλογής, την οποία όμως θα πρέπει η κεντρική εξουσία να εξηγήσει, περιέγραψαν το θέμα των Κέντρων Πρόληψης οι δήμαρχοι Ελληνικού, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Καλαμαριάς.Ο Μ. Σκουλάκης επισήμανε τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του 2005 και 2006 που αναφέρουν την Ελλάδα ως παράδειγμα για το υψηλών προδιαγραφών έργο πρόληψης, το οποίο έχει συμβάλει στη μείωση της χρήσης κατά 9% στον γενικό πληθυσμό 18-24 ετών και 3,9% στον πληθυσμό 12-64 ετών μεταξύ 1998-2004.Θορυβημένοι από την πιθανότητα να κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης δηλώνουν σε ψήφισμα που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό 55 φορείς του Ν. Σάμου, μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης Ευσέβιος.
Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2008
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008

Σελίδα 23

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Απαιτούνται ριζικές λύσεις
Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), με τους εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι από 4-7 μήνες, είχε προγραφεί πριν 10 χρόνια με τη δημιουργία των ΚΠ ως αστικών και μη κερδοσκοπιών εταιρειών με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Χτες, οι δήμαρχοι Ελληνικού (ΣΥΝ), Αλίμου (ΠΑΣΟΚ), Αργυρούπολης (ΠΑΣΟΚ) και Γλυφάδας (ΝΔ) αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα, καλώντας όσους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν στη δικαιοδοσία τους ΚΠ να δώσουν μια απλή παράταση στη λειτουργία αντί για ριζικές λύσεις που θα αφορούν συνολικά την πρόληψη.
«Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δικαίωμα της κοινωνίας να έχει πλήρες, δημόσιο και δωρεάν δίκτυο πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Αυτό το τρίπτυχο να διαρθρώνεται σε κάθε πόλη, σε όλη τη χώρα», επισήμανε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των ναρκωτικών, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Επίσης, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά δεν ήταν ομόφωνο, καθώς το ΚΚΕ διαφώνησε σε καίρια σημεία που έχουν να κάνουν με την πολιτική για τα ναρκωτικά που εφαρμόζεται. «Το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στα ΚΠ και θα κάνει οτιδήποτε για να κινητοποιήσει την κοινωνία» κατέληξε η Λ. Καρατζά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: