Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

....ότι η πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι η στήριξη της Πρόληψης...

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ναρκωτικά: Η πρόληψη εγκαταλείπεται!
* «Χάνει το δρόμο» η Πολιτεία στρεφόμενη προς την υποκατάσταση

«Κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της πρόληψης, απευθύνουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Λάρισας κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών εξαιτίας της υποχρηματοδότησης τους από τον ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι συμμετείχαν προχθές σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας.
Με αφορμή την κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης ν. Λάρισας, σημειώνουν επίσης και τη στάση των υπουργείων «για τις εξαγγελίες που δεν τηρήθηκαν, για τη μετάθεση ευθυνών από το ένα εμπλεκόμενο Υπουργείο στο άλλο» αναφέροντας τα παραδείγματα των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου «πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, οφείλει συνολικά ο ΟΚΑΝΑ (μέσω του Υπουργείου Υγείας) στα Κέντρα, ενώ άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ δεν δίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ, με επικαλούμενο λόγο την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας στις δικές του οφειλές. Τα παραπάνω αιτήματα έγιναν γνωστά στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού για κοινωνικά θέματα, κ. Σγαρδέλη, τον Aρχιεπίσκοπο Αθηνών k. Ιερώνυμο, τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ριζά και τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτεινόπουλο.
Από τις συναντήσεις με τα πολιτικά πρόσωπα, έγινε φανερό ότι η πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι η στήριξη της Πρόληψης, αλλά η προώθηση της yποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης, βουπρενορφίνης). Αυτό άλλωστε τόνισε και ο κ. Φωτεινόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης. Συγκεκριμένα, παρά τις εξαγγελίες και τα διαφημιστικά σποτ, ότι η Πρόληψη αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στον αγώνα κατά των Ναρκωτικών, ο ίδιος «ένιψε τας χείρας του» για άλλη μια φορά, όσον αφορά την εξασφάλιση πόρων για τα Κέντρα Πρόληψης και παρέπεμψε τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Εθνική Στρατηγική και Νομοθεσία για τα Ναρκωτικά 2006 - 2012, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Διατήρηση και ενίσχυση των υπαρχόντων Κέντρων Πρόληψης, οργάνωση του Εκπαιδευτικού Συστήματος για το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ, των Κέντρων Πρόληψης και άλλων φορέων, δημιουργία Δικτύων Υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ για τον καλύτερο συντονισμό και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μονάδων ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης.
Τέλος, την απαξίωση του θεσμού της Πρόληψης αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο, το κόστος υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ για την τριετία 2004 – 2006. Σε όλες τις δομές, ο ΟΚΑΝΑ αυξάνει τη χρηματοδότηση, εκτός από την πρόληψη, όπου το 2004 δαπανά 4.532.421 ευρώ για 60 Κέντρα Πρόληψης, ενώ το 2006 δαπανά 2.778.241 ευρώ για 72 Κέντρα Πρόληψης .

Εμείς, ως εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης ν. Λάρισας, εκφράζουμε την οργή και την απογοήτευση μας και απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα στα Κέντρα Πρόληψης, τα οφειλόμενα από την Πολιτεία χρήματα, ώστε να συνεχίσουμε να επιτελούμε το λειτούργημα, που εδώ και χρόνια επιτελούμε με συνέπεια, επιστημοσύνη και αποτελεσματικότητα.
Αποτελεσματικότητα, η οποία αποδεικνύεται και μέσα από την Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το 2005, στην οποία αναφέρεται πως η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα από το 1998 έως το 2004 έχει συμβάλλει στη μείωση της χρήσης: 9% στον πληθυσμό από 18 – 24 ετών και 3,9% στον πληθυσμό από 12 - 64 ετών» καταλήγει η ανακοίνωση.

http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=2815&pid=7&CategoryID=


Απεργία στα Κέντρα Πρόληψης Την Τετάρτη και Πέμπτη, 1 και 2 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών απεργούν και διαδηλώνουν στο Κέντρο της Αθήνας. Τα Κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης, αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους από τον ΟΚΑΝΑ, για τις εξαγγελίες που δεν τηρήθηκαν, για τη μετάθεση ευθυνών από τον ένα εμπλεκόμενο υπουργείο στο άλλο (υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών). Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ οφείλει συνολικά ο ΟΚΑΝΑ μέσω του υπουργείου Υγείας στα Κέντρα ενώ άλλα 5 εκ. ευρώ δεν δίνονται στα Κέντρα από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ με επικαλούμενο λόγο την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας στις δικές του οφειλές. Οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, απεργούν προκειμένου να απαιτήσουν τα οφειλόμενα από την Πολιτεία χρήματα, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στο λειτούργημα που εδώ και χρόνια επιτελούν με συνέπεια, επιστημοσύνη και αποτελεσματικότητα.

http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1377&Itemid=1




ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τετάρτη και Πέμπτη, 1 & 2 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών απεργούμε και διαδηλώνουμε στο Κέντρο της Αθήνας Την αγανάκτησή μας για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα εξαιτίας της υπο-χρηματοδότησήςτους από τον ΟΚΑΝΑ, για τις εξαγγελίες που δεν τηρήθηκαν, για τη μετάθεση ευθυνών από τον ένα εμπλεκόμενο υπουργείο στο άλλο (Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών). Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ οφείλει συνολικά ο ΟΚΑΝΑ (μέσω του Υπουργείου Υγείας) στα Κέντρα ενώ άλλα 5 εκ. ευρώ δεν δίνονται στα Κέντρα από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ με επικαλούμενο λόγο την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας στις δικές του οφειλές. Την ανησυχία μας -που τώρα πια γίνεται βεβαιότητα- για τη διάλυση του θεσμού της Πρόληψης, ενός θεσμού που τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου, δωρεάν για τον πολίτη υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης, υλοποιώντας εκατοντάδες δράσεις πανελλαδικά με κεντρικό στόχο τη μείωση της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Την βαθιά απογοήτευση και οργή από συναδέλφους που ήδη δεν πληρώνονται εδώ και μήνες όπως Κ.Π. Ζακύνθου, Κ.Π. Ν. Θεσπρωτίας , Κ.Π. Ν. Δωδεκανήσου – Κως , Κ.Π. Ν. Βοιωτίας , Διαδημοτικά Κέντρα Πρόληψης Αργυρούπολη – Άλιμος – Ελληνικό – Γλυφάδα, Κ.Π. Αιγάλεω – Αγ. Βαρβάρας – Χαϊδαρίου, Κ.Π. Ν. Χανίων, Κ.Π. Ξάνθης , 4 Κ.Π. Δήμου Αθηναίων.Την πίστη μας, ως ειδικοί και ως εργαζόμενοι εδώ και χρόνια μέσα στην ελληνική οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, ότι η πρόληψη είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και κυρίως του κάθε παιδιού που ζει στη χώρα μας και είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίζει γι’ αυτό.Απαιτούμε να αποδοθούν στα Κέντρα Πρόληψης άμεσα τα οφειλόμενα από την Πολιτεία χρήματα ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στο λειτούργημα που εδώ και χρόνια επιτελούν με συνέπεια, επιστημοσύνη και αποτελεσματικότητα.

http://www.athenspress.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=764



Στον “αέρα” η πρόληψη κατά των ναρκωτικών

03.10.2008 Ειδήσεις


Απαιτούν άμεσα λύση από την Κυβέρνηση οι εργαζόμενοι των Κέντρων


Στον “αέρα” η πρόληψη κατά των ναρκωτικών
Μετά τις χθεσινές διαμαρτυρίες, σήμερα οι συναντήσεις με τα κόμματα
Να καταβληθούν άμεσα από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και τον ΟΚΑΝΑ οι οφειλόμενες επιχορηγήσεις των δύο τελευταίων ετών προς τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, απαίτησαν χθες με διαμαρτυρία τους στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι σε αυτά. Ουσιαστικά η πρόληψη κατά των ναρκωτικών (και όχι μόνο), βρίσκεται στον “αέρα”, αφού τα Κέντρα υπολειτουργούν, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσουν, λόγω του ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Όπως έχει αναφερθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων, τα χρέη Υπουργείων και ΟΚΑΝΑ, φτάνουν περίπου τα 15 εκατ. ευρώ. Απ' αυτά, περίπου 10 οφείλει το Υγείας και τα υπόλοιπα το Εσωτερικών με τον ΟΚΑΝΑ. Η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα έληξε χθες, με διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην Αθήνα, όπου μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης, αντιπροσωπία τους συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του γραφείου του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, Αντώνη Γαρσδέλη. “Θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Καραμανλή για όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας σε σχέση με την πρόληψη, γιατί ενδεχομένως να μην γνωρίζει. Ο κ. Γαρσδέλης δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα επί τάπητος. Εμείς, περιμένουμε και θέλουμε να δούμε πράξεις”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος των προγραμμάτων πρόληψης του τοπικού Κέντρου “Στοργή” και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, Τιμόθεος Στραβοπόδης. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, δήλωσε πως η αντίδραση των εργαζομένων ήταν έντονη στην άρνηση από πλευράς Αστυνομίας να μεταβούν στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, εφόσον ο δρόμος είχε αποκλειστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ. Ακολούθησε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να ζητηθεί η παρέμβασή του στους αρμόδιους φορείς της Πολιτεία. “Η εκκλησία μπορεί να παρέμβει στα κοινωνικά θέματα και ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε να ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο. Η παρέμβασή του μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο”, είπε ο κ. Στραβοπόδης, σημειώνοντας ότι η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ήταν αποτέλεσμα ενεργειών του Μητροπολίτη Ζακύνθου, κ.κ. Χρυσοστόμου. Σήμερα θα ακολουθήσουν συναντήσεις της Ομοσπονδίας με αντιπροσωπείες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Στραβοπόδης, 27 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν χθες σχετική ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία, ενώ στην πορεία συμμετείχε και ο Βουλευτής του κόμματος, Μανώλης Σκυλάκης. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις αποτελούν την αρχή όσων αναμένονται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, εάν οι απαντήσεις της Κυβέρνησης δεν εξασφαλίσουν τη λειτουργία της πρόληψης, σε όλη τη χώρα.
sbetsis@imerazante.gr
Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθουwww.imerazante.gr

http://www.chiosnews.com/cn30920081157400.asp

http://www.prolipsis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: