Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Νέα Επίκαιρη Ερώτηση Γρ. Ψαριανού (ΣΥΡΙΖΑ)

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Θέμα: Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης, καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στα προβλήματα που απειλούν σοβαρά τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Σημειωτέον, ότι πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα ΚΠ που δεν καλύπτουν πλέον τρέχοντα λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσίες και ασφαλιστικές εισφορές.
Τα τελευταία 2 χρόνια ο ΟΚΑΝΑ υποχρηματοδοτεί τα Κέντρα Πρόληψης, ενώ η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να χορηγήσει το μισό από το χρέος της, απαιτώντας την εξόφληση των χρεών του ΟΚΑΝΑ. Το συνολικό χρέος του ΟΚΑΝΑ ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ* (υπ’ όψιν ότι ο προϋπολογισμός για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης ανέρχεται στα 6 εκατ. Ευρώ). Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει εάν διατίθενται πόροι από τις εξαγορές ποινών όπως προβλέπεται από τα άρθρα 44, 45 του ν.3459/2006.
Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της έλλειψης νομοθετικής ρύθμισης για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης. Το «υπάρχον» καθεστώς είχε ρυθμιστεί «προσωρινά», από την τριμερή σύμβαση, ωστόσο παρά τις επαναλαμβανόμενες περί του αντιθέτου υποσχέσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί η θέσπιση νέου. Το δε υπουργείο υγείας μεταθέτει το πρόβλημα στο υπουργείο οικονομικών.
Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται «μπαλάκι» τα κέντρα πρόληψης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία και να βρίσκεται σε «ομηρία» η αποδεδειγμένα αποτελεσματική λειτουργία τους.

Καλούμε λοιπόν τον κ. υπουργό υγείας να πάρει θέση και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1) Πρέπει να υπάρχουν τα ΚΠ του ΟΚΑΝΑ και της Τ.Α ή μήπως έχει «δρομολογηθεί» ήδη η κατάργησή τους;
2) Αν πράγματι πιστεύει στην ανάγκη λειτουργίας των ΚΠ πώς και πότε σκοπεύει να επιλύσει το χρονίζον πρόβλημα;


Ο ερωτών βουλευτής


Γρηγόρης Ψαριανός




*Σ.Σ. εννοεί τα χρέη του ΟΚΑΝΑ μέχρι το τέλος του 2007, ποσό που το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ, ζητούν να καταβληθεί άμεσα προκειμένου να ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση και να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν κατά 50%


Θα συζητηθεί στη βουλή την Δευτέρα 20/10/2008.

Ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός Υγείας θα δώσουν ζωντανά στη βουλή εξηγήσεις.

Περιμένουμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: