Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Το άρτιο ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη" για την κινητοποίηση της 2/10


ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Προκλητική κυβερνητική αδιαφορία

Υποσχέσεις πήραν και πάλι χτες οι εργαζόμενοι που ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις
«Την πρόληψη ρημάξατε και όλες τις δομές, δώστε μεθαδόνη, χτίστε φυλακές» ήταν ένα ειρωνικό σύνθημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Από το γραφείο του πρωθυπουργού μέχρι το υπουργείο Υγείας και από την ΚΕΔΚΕ μέχρι τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) έρχονται αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό και την αναλγησία για ένα θέμα, την πρόληψη, που - όπως υποκριτικά δηλώνουν οι αρμόδιοι φορείς - «αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών».
Χτες, οι 400 εργαζόμενοι στα ΚΠ ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία τη 48ωρη απεργία που είχαν κηρύξει και συγκεντρώθηκαν από κάθε μεριά της Ελλάδας, για να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας την άμεση προώθηση ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα, με πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόληψη βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ χρωστάνε στα ΚΠ πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι μέχρι και τέσσερις μήνες, ενώ κάποια από τα ΚΠ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.
Με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες της αστυνομίας, η κυβέρνηση εμπόδισε χτες τους εργαζόμενους να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον Αντώνη Σγαρδέλη, ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, εκείνος δήλωσε άγνοια για τα προβλήματα των ΚΠ και «υποσχέθηκε» ...παρεμβάσεις προς το υπουργείο Υγείας.
«Την πρόληψη ρημάξατε και όλες τις δομές, δώστε μεθαδόνη, χτίστε φυλακές», ήταν η ειρωνική απάντηση των εργαζομένων που πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας, για να έρθουν αντιμέτωποι, για άλλη μια φορά, με κάλπικες υποσχέσεις που έδωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου κ. Ριζάς, ότι, δηλαδή, «είναι θέμα ημερών, να δοθεί στους εργαζόμενους μέρος των οφειλών». Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είχαν πάρει την ίδια απάντηση και στην προηγούμενη κινητοποίηση που είχε γίνει τέλη Ιούνη.
«Η πρόληψη είναι δικαίωμα και υποχρέωση της πολιτείας, δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων σ' αυτή. Να θεσμοθετηθεί μακροπρόθεσμα. Η πρόληψη διακυβεύεται, κινδυνεύει και είναι απώλεια για όλη την ελληνική κοινωνία», επισήμαναν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, καταγγέλλοντας και την ΚΕΔΚΕ, η οποία αρνείται να υπογράψει τη νέα τριετή σύμβαση για τα ΚΠ, με το πρόσχημα ότι δεν έχει δώσει τις οφειλές του το υπουργείο Υγείας.
Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, ενώ κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4748408&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%91+%2B%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97%CE%A3

Δεν υπάρχουν σχόλια: