Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Επιστολή ΕΚΤΕΠΝ για τα Κέντρα Πρόληψης


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθηγητής Κ.Ν. ΣΤΕΦΑΝΗΣ


Προς: Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ / Τοπικής Αυτοδιοίκησης




Αγαπητοί συνεργάτες,

Με απογοήτευση παρακολουθούμε να παρατείνονται οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. Για περισσότερα από 10 χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης έχουν συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα μας, εφαρμόζοντας παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης oυσιών και γενικότερα προαγωγής της υγείας στο σχολείο, την οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα. Η σημασία του έργου των Κέντρων Πρόληψης έχει αναγνωριστεί τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αρκετές Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) υπήρξε μνεία για το θεσμό και το έργο των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα.

Στο διεθνή χώρο, η συνεισφορά των παρεμβάσεων πρόληψης στον περιορισμό του φαινομένου της χρήσης ουσιών έχει ερευνηθεί και αποδειχθεί εμπράκτως μέσα από επιστημονικά έγκυρες έρευνες και αναλύσεις. Έτσι, η σημασία που έχει η εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης σε τοπικό επίπεδο έχει θεμελιωθεί εδώ και δεκαετίες στις συνειδήσεις των χαρασσόντων πολιτική σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Ως εκ τούτου, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η αναγνώριση και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου των Κέντρων Πρόληψης, και γενικότερα όσων εμπλέκονται στην παρακολούθηση και στην υλοποίηση παρεμβάσεων για τον περιορισμό του φαινομένου.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην πρόληψη. Βρισκόμαστε κοντά σας στον αγώνα για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης καθώς και για τη διασφάλιση και την υποστήριξη του έργου της πρόληψης.

Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στην αγωνία των ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίες στην πρόληψη αλλά και όλων εκείνων που τις δέχονται.

Καθηγητής Α. Ραμπαβίλας Μανίνα Τερζίδου

Αναπλ. Διευθυντής Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. Επιστ. Υπεύθυνη ΕΚΤΕΠΝ


Κοιν
.: Πανελλαδικό Σωματείο Στελεχών Πρόληψης


Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν. (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης τηλ: 210 6536902, 210 6170014

για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία) fax: 210 6537273

Τ.θ. 66517 e-mail: ektepn@ektepn.gr

156 01 Παπάγου

www.epipsy.gr

www.ektepn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: