Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΟΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Π.

ΘΕΜΑ : 3Ο

Συζήτηση των προβλημάτων του Κέντρου Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ‘’ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ’’ λήψη αποφάσεων


Ο Πρόεδρος του σώματος δίνει το λόγο στην κα. Αναστασία Προκοπίου, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ’ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, η οποία αναφέρει τα εξής:
Τα 72 «Κέντρα Πρόληψης» του ΟΚΑΝΑ & της Αυτοδιοίκησης είναι τοπικές υπηρεσίες που εφαρμόζουν – τα τελευταία 10 χρόνια - προγράμματα πρόληψης της χρήσης ουσιών και προαγωγής της υγείας στην σχολική και την ευρύτερη κοινότητα και βεβαίως στον χώρο της οικογένειας.
Έχουν την μορφή αστικών, μη κερδοσκοπικών εταιριών και λειτουργούν με την επιστημονική εποπτεία και την συγ-χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ (κατά 50%) και της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών (μέσω των Κ.Α.Π, κατά 50%).
Ο θεσμός αυτός των Κέντρων Πρόληψης αργά και σταθερά διαλύεται τα τελευταία δύο χρόνια όχι με απόφαση που στηρίζεται σε πολιτικά και επιστημονικά υπεύθυνη γνώμη, αλλά με αδιαφορία και μη εκπλήρωση των συμβατών υποχρεώσεων της πολιτείας που αφορούν στη χρηματοδότηση.
Πιο συγκεκριμένα:
§ Ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας κατ’ επέκταση (που έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν το 50% της χρηματοδότησης) υποχρηματοδοτούν τα Κέντρα Πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα, οφείλουν την συνεισφορά τους για το 2007 (περί τα 5 εκ. Ευρώ) και για το 2008 (υπολογίζεται ότι ξεπερνά μέχρι τώρα τα 4 εκ. Ευρώ).
§ Η σύμβαση με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ (το 50% της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης) αφού έληξε τυπικά στο τέλος του 2007, έχει λάβει μικρή παράταση μέχρι 30/9/08. Αυτή τη στιγμή, το ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ και η ΚΕΔΚΕ αρνούνται να ανανεώσουν τη σύμβαση με το αιτιολογικό της ασυνέπειας του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα ζητούν την άμεση καταβολή των οφειλών του ΟΚΑΝΑ στα Κ. Π. μέχρι του τέλους του 2007, δηλαδή 5 εκ. Ευρώ.
§ Πρόσφατη δυσμενή εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΟΚΑΝΑ στις ανανεώσεις των τριετών συμβάσεων του με τα Κ.Π. πρόσθεσε ρήτρα, σύμφωνα με την οποία δεν θα είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί κατά 50%, όπως προέβλεπε η πρότερη συμφωνία, εάν τα ποσά αυτά δεν έχουν καταβληθεί «έγκαιρα και εις ολόκληρον στον ΟΚΑΝΑ μέσω του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ας σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά αυτή τη στιγμή καμία θεσμική δέσμευση που να υποχρεώνει το Υπουργείο Υγείας -μέσω του ΟΚΑΝΑ- να καταβάλει αυτά τα χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης.
Αυτή η υποχρηματοδότηση μεταφράζεται πλέον σε ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα για τα περισσότερα Κέντρα. Υπάρχουν Κέντρα που αδυνατούν να εκπληρώσουν βασικές οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως πάγια έξοδα, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Ειδικότερα για το Κέντρο Πρόληψης των Κυκλάδων «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»:
Μέλη της εταιρείας με τις αντίστοιχες εισφορές αποτελούν:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ν. Κυκλάδων 71,70%
Δήμος Θήρας 4,80%
Δήμος Τήνου 3,85%
Δήμος Πάρου 3,85%
Δήμος Ερμούπολης 1,90%
Δήμος Μυκόνου 1,90%
Δήμος Νάξου 1,90%
Δήμος Άνω Σύρου 0,50%
Δήμος Σερίφου 0,40%
Δήμος Μήλου 0,40%
Δήμος Ιητών 1,00%
ΤΕΔΚ 1,00%
Ιερά Μητρόπολη Σύρου 1,00%
ΕΛΜΕ Βορείων Κυκλάδων 0,10%
Επιμελητήριο Κυκλάδων 1,90%
Ενιαίο ΚΕΚ ν. Κυκλάδων 1,90%
Ι.Σ.Κ.Υ. Νοσοκομείου Νάξου 1,90%

0 ετήσιος προϋπολογισμός του Κ.Π. κυμαίνεται από 200.000,00€
– 250.000,00€
Μέχρι πρόσφατα δεν είχε ζητηθεί από τους εταίρους η καταβολή των εισφορών τους μια και η χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ (το 50% του προϋπολογισμού από τους ΚΑΠ της ΚΕΔΚΕ) ήταν σταθερή και συνεπής με τις συμβάσεις. Παράλληλα η σταθερή και συνεπής καταβολή των εισφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όλα τα χρόνια της λειτουργίας του Κ.Π εκτός από τη δυνατότητα να ξεπερνάμε τον Προϋπολογισμό με επιπλέον δράσεις και έργο, δημιούργησε ένα σημαντικό αποθεματικό που επιτρέπει στο Κ.Π να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να δραστηριοποιείται στο νομό τη στιγμή που τα υπόλοιπα Κέντρα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Όμως για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό να καταβληθούν οι εισφορές από τους εταίρους άμεσα. Βέβαια ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση το πρόβλημα δεν λύνεται, καθώς έτσι καλύπτεται μόνο το 50% του προϋπολογισμού, πράγμα που σημαίνει πως αν το θέμα δεν λυθεί με κεντρική σταθερή χρηματοδότηση (στον προϋπολογισμό του κράτους και με σαφές θεσμικό πλαίσιο) η μόνη λύση που απομένει για να αποφευχθεί το κλείσιμο του Κέντρου είναι η τοπική αυτοδιοίκηση - ή/και η τοπική κοινωνία να εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότησή του.
Όλες οι κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο τόσο σε κεντρικό ( ερωτήσεις από βουλευτές στη βουλή, προβολή από τα ΜΜΕ, απεργιακές κινητοποιήσεις, συναντήσεις και πιέσεις των Δ.Σ προς τον ΟΚΑΝΑ, επιστολές στον πρωθυπουργό κλπ.) όσο και σε τοπικό επίπεδο (ενημέρωση φορέων, πολιτικών κομμάτων, ψηφίσματα από επαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, ΕΝΑΕ) δεν είχαν έως τώρα κανένα αποτέλεσμα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης αυτή τη στιγμή οργανώνει διαμαρτυρία την 1/10 στην Αθήνα – πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και του Υπουργείο Υγείας – ΟΚΑΝΑ, είναι σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης διεκδικώντας να φέρουν το θέμα στη βουλή και με τη μορφή ερώτησης προς τον πρωθυπουργό, αλλά και ως νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε το κόστος λειτουργίας των Κέντρων (ανελαστικές δαπάνες – 10 εκ. ευρώ το χρόνο) να περάσει στον προϋπολογισμό του κράτους. Παράλληλα ασκείται πίεση στην ΚΕΔΚΕ να δώσει στα Κ.Π. τα 5 εκ. ευρώ που είναι η εισφορά της για το 2008, ανεξάρτητα από την εξόφληση του χρέους του ΟΚΑΝΑ μέχρι να βρεθεί μια λύση. Τέλος περιμένουμε να δούμε αν το Υπουργείο Οικονομικών θα εγκρίνει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ ο οποίος μετά από πίεση της ΚΕΔΚΕ περιλαμβάνει τις εισφορές του οργανισμού προς τα Κ.Π. για τα έτη 2007 & 2008.
Σε αυτή τη φάση λοιπόν, και καθώς τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη καθοριστικές για το μέλλον των Κ.Π. αποφάσεις θα παρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι πολύ σημαντική η πίεση που θα ασκηθεί από τις τοπικές κοινωνίες προς την κεντρική εξουσία.
Τα επαρχιακά συμβούλια αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του Κέντρου Πρόληψης των Κυκλάδων στα 10 χρόνια λειτουργίας του εξέδωσαν ψηφίσματα στήριξης επιβεβαιώνοντας έτσι την ανάγκη συνέχισης του έργου. (αντίγραφα συνοδεύουν το παρόν πρακτικό)

Ακολουθεί διαλογική συζήτηση κατά την οποία προτάθηκαν να γίνει ενημέρωση των πολιτών για το έργο του Κέντρου Πρόληψης:

Ø Από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (τύπος – τηλεόραση)
Ø Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου χρηματοδοτούμενο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και διανομή σε όλα τα νησιά του νομού
Ø Ανάρτηση πανώ στο Κέντρο Πρόληψης
Ø Ο κ. Νομάρχης να αναφέρει το θέμα στην ΕΝΑΕ
Ø Να πραγματοποιηθεί συνάντηση Νομαρχών με τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών, διεκδικώντας την πάγια κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους

Ο κ. Λεονταρίτης προτείνει :
Όσο υπάρχει δυσκολία χρηματοδότησης του Κέντρου Πρόληψης η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι φορείς να αναλάβουν την χρηματοδότηση.

Ακολουθεί ψηφοφορία.
Την πρόταση της ενημέρωσης ψήφισαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι :
Γ. Παπαμανώλης, Ν. Γρυπάρης, Α. Προυσαλόγλου, Ν. Συρμαλένιος, Η.Αθυμαρίτης, Ε. Σιγάλας, Ι. Μαλταμπές, Χ. Ρούσσος, Η. Μάϊνας, Σ.Λέπουρας, Π. Καλογεράκη, Π. Ηλιάκης, Ν. Βενάκης, Β. Κορρές, Λ.Θεόφιλος, Φ. Μπαρδάνης, Α. Γρυλλάκης, Σ. Θεολογίτου, Γ. Καγκούνης, Ρ.Μωραίτης, Μ. Βίλλας, Γ. Καπέλλας, Γρ. Πρωτολάτη (23).
Την πρόταση του κ. Γ. Λεονταρίτη ψήφισαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι :
Γ. Λεονταρίτης, Π. Μπλέτσης, Γ. Μητροπίας, Π. Βιτάλης, Α.Μυλωνάς, Ε.Μαργαρίτης, Χ. Μπακίτης, Β. Πετρόπουλος, Ι. Απέργης, Ι. Γιαγιάς (10).

ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Να γίνει ενημέρωση των πολιτών για το έργο του Κέντρου Πρόληψης :
Ø Από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (τύπος – τηλεόραση)
Ø Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου χρηματοδοτούμενο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και διανομή σε όλα τα νησιά του νομού
Ø Ανάρτηση πανώ στο Κέντρο Πρόληψης
Ø Ο κ. Νομάρχης να αναφέρει το θέμα στην ΕΝΑΕ
Ø Να πραγματοποιηθεί συνάντηση Νομαρχών με τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών, διεκδικώντας την πάγια κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΕΚΤΕΛΟΥΣΑ
ΧΡΕΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Γ. ΚΑΠΕΛΛΑΣ ΓΡ. ΠΡΩΤΟΛΑΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: