Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Μ.Κ.Ο. ετοιμάζονται να πάρουν τη θέση των Κ.Π. τώρα που έχουν οδηγηθεί στην αδυναμία να παράξουν νέες δράσεις;

ΝΑ ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:
http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=es081013.txt

Στην με αριθμό 4084/9.1.08 ερώτηση της Βουλευτού κ. Αθανασίας Μερεντίτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 3551/ΙΗ/4.2.08 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 4084/9-1-08 την οποία κατέθεσε η Βουλευτής κ. Σ. Μερεντίτη και στα θέματα της αρμοδιότητάς μας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:Το ΥΠΕΠΘ σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των μαθητών εφαρμόζει προγράμματα Αγωγής Υγείας στις Σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας.Έχει δημιουργήσει Δίκτυο Υπευθύνων Αγωγής Υγείας σε όλη την επικράτεια. Υπηρετούν 140 Εκπ/κοί αυξημένων προσόντων στις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης που επιμελούνται την εφαρμογή των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.Μεταξύ των θεμάτων Αγωγής Υγείας περιλαμβάνονται:-
*Ναρκωτικά
* Εξαρτησιογόνες ουσίες (κάπνισμα, αλκοόλ κ.α.)
* Ψυχική υγεία-Διαπροσωπικές σχέσεις
* Παραβατικότητα κ.α.
Το ΥΠΕΠΘ έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό στις πιο πάνω θεματικές ενότητες, το οποίο έχει ως εξής:
* «Στηρίζομαι στα πόδια μου» από το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και της Προαγωγής της Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.ΠΙ.Ψ.Υ.), για τα ηλικιακά επίπεδα 11 έως 14 και 15 έως 18 ετών σε 4.000 αντίτυπα.
* «Προάγοντας την ψυχική και συναισθηματική υγεία» της Kathrine Weare και Gay Grey του Πανεπιστημίου Southampton και του τοπικού γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας( Π.Ο.Υ.) σε μετάφραση από τις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» σε 1.000 αντίτυπα.
* «Οδηγός Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας» από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) στις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα σε 2.000 βιβλία και με τίτλο « Ή Ποτό ή Μοτό» σε 2.000 βιντεοκασέτες για το ηλικιακό επίπεδο 11 έως 14 ετών.
* «Αλκόολ και Υγεία» της Συστέμα Πληροφορική σε 850 CD-ROM για το ηλικιακό επίπεδο 11 έως 14 ετών.
* «Ο κήπος με τις 11 γάτες» από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε 2.000 αντίτυπα.
* «Ψυχική υγεία- Διαπροσωπικές σχέσεις» από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), για το ηλικιακό επίπεδο 15 έως 18 ετών (Λύκεια) σε 5.000 πακέτα (κάθε πακέτο περιέχει 3 βιβλία).Το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται στους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και σε Σχολικές Μονάδες.Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερα από 6.000 προγράμματα στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ και των «Νομαρχιακών» προγραμμάτων.Το ΥΠΕΠΘ συνεργάζεται με ειδικούς Επιστημονικούς φορείς όπως:
* το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
* τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
* το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)
* το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
* το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ)
* το 18 ΑΝΩ και άλλους.
Επίσης, το ΥΠΕΠΘ έχει ιδρύσει 60 Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων (Σ.Σ.Ν.) σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.Έργο των Σ.Σ.Ν. είναι η πρόληψη της χρήσης Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών, η δημιουργία Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας και η παροχή Συμβουλευτικής στην εκπαιδευτική κοινότητα.Σε κάθε Σ.Σ.Ν. προβλέπονται θέσεις για ένα (1) Παιδοψυχίατρο ή Ψυχίατρο, δύο (2) Ψυχολόγους και δύο (2) Κοινωνικούς ΛειτουργούςΕπίσης σας γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς έχει θέσει ως προτεραιότητα της πολιτικής της, την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην πρόληψη, ενημέρωση και στήριξη των νέων κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.
Ταυτόχρονα στηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων φορέων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δράση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS και τιτλοφορείται: «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ».Η εκστρατεία εστιάζει στην ενημέρωση για θέματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ, και προφύλαξης από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Η δράση αυτή υλοποιείται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και στην περιφέρεια και συγκεκριμένα σε περιοχές όπου οι νέοι έχουν επιλέξει ως προορισμό για τις διακοπές τους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη δράση, που απευθύνεται με άμεσο και πρωτοποριακό τρόπο στους νέους, μακριά από στερεοτυπικές αντιλήψεις του παρελθόντος και σεβόμενοι, την ανάγκη για διασκέδαση.Σχετικά με την περιγραφή της δράσης, ομάδες νέων εθελοντών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και άτομα με ιατρικές γνώσεις ταξιδεύουν για 40 ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, την Κω, τη Ρόδο, τα Χανιά, την Νότια Ελλάδα και τα Επτάνησα καθώς και στη Αττική; την Ηπειρωτική και Βόρεια Ελλάδα. Οι εθελοντές ενημερώνουν όλους τους νέους και φυσικά τους ανήλικους, στις ώρες του ελεύθερου χρόνου τους σε παραλίες, συναυλίες, φεστιβάλ νεολαίας. Στο πλαίσιο της δράσης διανέμεται ειδικά διαμορφωμένο ενημερωτικό υλικό και μοντέρνα αξεσουάρ, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για ασφαλή διασκέδαση.Το πρόγραμμα «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» θα συνεχιστεί και το 2008. Βάσει του σχεδιασμού του θα απευθυνθεί σε ακόμα περισσότερες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας και θα διευρύνει τις συνεργασίες του και με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς έχει προβλέψει και προγραμματίσει ένα πλέγμα δράσεων που θα ασχολείται με τις σύγχρονες εξαρτήσεις των νέων, συνεπώς και με τη μάστιγα των ναρκωτικών. Στόχος των δράσεων θα είναι η καταπολέμηση του εφησυχασμού και της άγνοιας, σε θέματα που αφορούν στην αύξηση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και η καλλιέργεια ενημερωμένων νέων, που θα γνωρίζουν και θα δρουν προληπτικά προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς βρίσκεται πάντα σύμμαχος στις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από άλλους κρατικούς φορείς ή από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, που έχουν ως στόχο την πρόληψη, ενημέρωση και συμβουλευτική της νεολαίας κατά των ναρκωτικών ουσιών.
Τέλος, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, έχει να προτείνει ένα πλαίσιο δράσεων σε όλες τις νέες και τους νέους της χώρας, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, ενίσχυσης της κινητικότητας και της ανταλλαγής εμπειριών με νέους άλλων χωρών της Ευρώπης, ενθάρρυνσης της καλλιτεχνικής τους έκφρασης, παρακίνησης της συμμετοχής τους στα κοινά, σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας κ.τ.λ..
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι δράσεις: ανταλλαγές νέων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συμμετοχή στην Biennale Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Τοπικά Συμβούλια Νέων κ.τ.λ.
Ο ΥφυπουργόςΑΝΔΡΕΑΣ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ»
(Σ.Σ. ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ;
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ;
ΤΑ Κ.Π. ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Γ.Ν.Γ.;
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΕΙ 5,5 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Κ.Π. .....
ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ, ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: