Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Με τριμελή επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή



Το Δ.Σ. του Σωματείου συναντήθηκε στη Βουλή με τριμελή Επιτροπή από την ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του ΠΑΣΟΚ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ) αποτελούμενη από τους κ. ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ, ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΗΛΙΑ & ΦΛΩΡΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ
Ενημέρωσε τους κ. Βουλευτές για όλα τα ζητήματα και τους έθεσε τα αιτήματα που τέθηκαν και στα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή:

1. Ερώτηση στον Πρωθυπουργό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που να αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των Κέντρων .
2. Νομοθετική πρωτοβουλία για το θεσμικό πλαίσιο. (Μιλήσαμε για την πρότασή μας σχετικά με την μετεξέλιξη των σημερινών αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ στον χώρο της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, αλλά με επιστημονική εποπτεία από το Υπουργείο Υγείας και τονίσαμε ότι πρωτίστως να διασφαλιστεί η εγγραφή των παγίων δαπανών των Κέντρων Πρόληψης με ξακάθαρο και αμετάκλητο τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί ως θέση- βάση διαλόγου και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. )
Οι βουλευτές σημείωσαν τα αιτήματά μας και υποσχέθηκαν ότι, πέρα από τον συνεχή κονοβουλευτικό έλεγχο, σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα "ανεβάσει" το θέμα της Πρόληψης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας κ. Μ. Σκουλάκης παραβρέθηκε στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Κ.Π. στο Σύνταγμα και συνομίλησε με πολλούς εργαζόμενους

Η κ. Μαλλιώρη Υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις μας απέστειλε το παρακάτω μύνημα:


Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Δυστυχώς σοβαροί οικογενειακοί λόγοι υγείας μου επιβάλλουν να είμαι εκτός Ελλάδας.
Αν και με το σώμα μου δεν μπορώ να συμμετέχω στο δίκαιο αγώνα σας να ξέρετε ότι η σκέψη και πολύ συναίσθημα είναι μαζί σας.
Έχω ήδη στείλει ενημερωτικό σημείωμα στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και θα στείλω και το σημερινό δελτίο τύπου μαζί με την συμπαράσταση όλων των άλλων φορέων. Πιστεύω απόλυτα ότι ο αγώνας σας είναι όχι μόνο δίκαιος αλλά και ιερός.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις κινητοποιήσεις σας και θα είμαστε σε συνεχή επαφή.
Με ειλικρινή εκτίμηση,
Μένη Μαλλιώρη

Εν τω μεταξύ την ημέρα έναρξης της απεργίας (1/10) κατατέθηκε στη Βουλή η παρακάτω Ερώτηση - αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομίας από 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
1.10.2008
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

[Α] Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης [Β] Εσωτερικών [Γ] Οικονομίας

ΘΕΜΑ: Καταστροφική η πολιτική της Κυβέρνησης στο Τομέα των Ναρκωτικών – Η συνειδητή υποχρηματοδότηση οδηγεί τα Κέντρα Πρόληψης σε κλείσιμο

Κύριοι Υπουργοί,

Μόνο ως «καταστροφική» μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ στο τομέα καταπολέμησης των Ναρκωτικών. Παραλείψεις, έλλειψη πολιτικής βούλησης και εθνικής στρατηγικής και ανεύθυνοι χειρισμοί, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση όλων των δράσεων των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι:
· Δεν υλοποιείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης γιατί εδώ και 4,5 χρόνια, ενώ συνεχώς εξαγγέλλεται βρίσκεται σε ατέρμονη διαβούλευση.
· Οι λίστες αναμονής στα προγράμματα υποκαταστάτων έχουν μετατραπεί σε «λίστες θανάτου» δεδομένου ότι περιμένουν για μία θέση θεραπείας πάνω από 5.000 χρήστες για περισσότερο από 5 χρόνια.
· Οι νέες μονάδες υποκατάστατων που δημιουργούνται στα νοσοκομεία λειτουργούν ως κέντρα χορήγησης υποκατάστατων, χωρίς την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη.
· Η κατάσταση στις φυλακές σχετικά με τους υπόδικους χρήστες Ναρκωτικών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ το πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων στον Ελαιώνα Θηβών εξυπηρετεί μόνο 50 τοξικομανείς, παρά το ότι οι δυνατότητες του είναι 300 άτομα.
· Οι εργαζόμενοι σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή ανασφάλεια ενώ έχουν ήδη υποστεί «επαγγελματική εξάντληση» το γνωστό για αυτές τις υπηρεσίες “burn-out”.
· Τα παράνομα ιδιωτικά θεραπευτικά προγράμματα, με αποδεδειγμένη την ανοχή του ίδιου του Υπουργού Υγείας, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή πολλών χρηστών και σε οικονομική εξόντωση πολλές οικογένειες.

Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής υποβάθμισης που ακολουθείται στο τομέα των Ναρκωτικών, αποτελεί το γεγονός της συνειδητής υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης (72 σε όλη την Ελλάδα) από πλευράς Πολιτείας, με συνέπεια ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας τους να είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός. Αυτή τη στιγμή, το οικονομικό χρέος προς τα Κέντρα Πρόληψης ανέρχεται στο ποσό των 14 εκατομμυρίων Ευρώ (9 εκατ. από ΥΥΚΑ μέσω του ΟΚΑΝΑ και 5 εκατ. από ΥΠΕΣΔΑ μέσω ΚΕΔΚΕ), ενώ δε διαφαίνεται καμία πρόθεση διευθέτησής του, αφήνοντας 400 εργαζομένους και τις οικογένειές τους στο κενό.

Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα Κέντρα Πρόληψης και οι εργαζόμενοι σε αυτά, είναι το ότι οι τελευταίοι έχουν ξεκινήσει επισχέσεις εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, βρισκόμενοι ταυτόχρονα σε κυλιόμενες απεργίες. Είναι λυπηρό – όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – πολλά Κέντρα να μην μπορούν να εξοφλήσουν, όχι μόνο το ενοίκιο και τα συνεργεία καθαρισμού αλλά ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ) με αποτέλεσμα να διακόπτονται σε αυτά οι συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και τηλέφωνου.

Χαρακτηριστικό επίσης, της συνειδητής απαξίωσης των δράσεων πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών από πλευράς Κυβέρνησης συνιστά το ότι τα τελευταία χρόνια, δεν έγινε καμία αύξηση της χρηματοδότησης των φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Αντίθετα σύμφωνα με το Προϋπολογισμό του 2008 οι εγγεγραμμένες πιστώσεις είναι για τον μεν ΟΚΑΝΑ μειωμένες κατά 5,81% σε σχέση με πέρυσι (από 30,7 εκατ. € το 2007 σε 29 εκατ. € το 2008), για το δε ΚΕΘΕΑ, η αύξηση κατά μόλις 900.000 €, δεν καλύπτει ούτε τις προβλεπόμενες αυξήσεις σε μισθούς ή τις πάγιες δαπάνες του.

Κύριοι υπουργοί,
Επειδή, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας καταπολέμησης των ναρκωτικών είναι τραγική, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Επειδή, η συνεχιζόμενη πολιτική του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της πρόληψης και της καταπολέμησης των ναρκωτικών καθαρά με επικοινωνιακούς όρους, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δομών των Κέντρων Πρόληψης και εργασιακή ανασφάλεια στους εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την αδιαφορία και τον εμπαιγμό του Υπουργείου Υγείας.

Επειδή, η έως σήμερα λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, παρά τα τεράστια προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν, ένεκα της υποχρηματοδότησης του ΥΥΚΑ, στηρίζεται αποκλειστικά στις φιλότιμες και ανεξάντλητες προσπάθειες του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων.

Ερωτάσθε:
1. Θα προχωρήσει επιτέλους το ΥΥΚΑ στην ταχεία και συνολική αποπληρωμή των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας, ούτως ώστε τα Κέντρα να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο τους αλλά και στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι τρίτων και αν ναι, πότε;
2. Θα αποδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών τα 5 περίπου εκατ. ευρώ που οφείλει - μέσω της ΚΕΔΚΕ - στα Κέντρα Πρόληψης, κάτι το οποίο αρνείται με το πρόσχημα της μη ανταπόκρισης των υποχρεώσεων του ΟΚΑΝΑ;
3. Ποια η θέση του Υπουργείου Οικονομίας για το ζήτημα της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης των φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών; Έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομίας αίτημα από το ΥΥΚΑ για έκτακτη επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ και αν ναι, γιατί αυτή δεν έχει δοθεί έως σήμερα;
4. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός του ΥΥΚΑ για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και την εγγραφή των πάγιων δαπανών τους στο κρατικό προϋπολογισμό;
5. Να κατατεθούν στη Βουλή πίνακες και στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν ξεκάθαρα οι συσσωρευμένες οφειλές του ΥΥΚΑ – μέσω του ΟΚΑΝΑ - και του ΥΠ.ΕΣ., προς κάθε Κέντρο Πρόληψης ξεχωριστά, από το 2004 έως και σήμερα;

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: