Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ "ΠΕΡΑΣΕ"...

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 03-10-08

Διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους
Κυκλοφοριακό χάος από δεκάδες συγκεντρώσεις
Των Αλεξανδρας Κασσιμη και Κωστα Ονισενκο
Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκάλεσαν χθες οι πολυάριθμες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που μετέτρεψαν τους δρόμους της Αθήνας σε απροσπέλαστη θάλασσα από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα σηματοδοτώντας την έναρξη της χειμερινής καθημερινότητας για την πόλη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας αποτελούν οι διαδηλώσεις.
Η αστυνομία έκλεισε τη λεωφόρο Συγγρού (όπου βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης της Ολυμπιακής) και τη Βασ. Σοφίας σε ώρα αιχμής με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων, ενώ η βροχή όξυνε σημαντικά το πρόβλημα. «Κάναμε πάνω από 40 λεπτά να διασχίσουμε τρεις στάσεις, ο κόσμος αγανάκτησε, πολλοί κατέβηκαν και πήγαν με τα πόδια», είπε στην «Κ» οδηγός λεωφορείου. Και έπεται συνέχεια. Από χθες, η ΓΣΕΕ προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την επόμενη Τετάρτη 8 Οκτωβρίου με 24ωρη απεργία του Μετρό και στάσεις εργασίας στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Εκτός από τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής, χθες, πορείες ή παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική, στα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.), εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, υπάλληλοι της Siemens Θεσσαλονίκης, συμβασιούχοι της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ κ.ά.
Η ΓΣΕΕ μαζί με συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ πραγματοποίησαν συμβολική περικύκλωση της Βουλής με αίτημα την απόσυρση τροπολογίας που αφορά το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Την ίδια ώρα, πορεία πραγματοποιούσαν και οι εργαζόμενοι στη Siemens Θεσσαλονίκης, ζητώντας να μην κλείσει το εργοστάσιο της εταιρείας, ενώ λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε πορεία των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή και επίδοση των αιτημάτων τους στα κόμματα πραγματοποίησαν και σύλλογοι γονέων Αθήνας, Πειραιά και Αν. Αττικής. «Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην προσχολική εκπαίδευση», ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αν. Αττικής κ. Λένα Αργυροπούλου. Οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης ναρκωτικών κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση των κέντρων που υπονομεύει την ομαλή λειτουργία τους.
Με το επιχείρημα της ελάχιστης ταλαιπωρίας των επιβατών τής Ολυμπιακής οι εργαζόμενοι εδώ και ένα χρόνο επισημαίνουν ότι δεν προτίθενται να προβούν σε αποχή από την εργασία τους. Απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή το σχέδιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας δεν έχουν γίνει έως τώρα, ωστόσο στην προσπάθειά τους να μην επηρεάσουν το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας προβαίνουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (πορείες, κατάληψη γραφείων κλπ.) που παραλύουν σχεδόν όλη την Αθήνα. Η αποχή από την εργασία τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στους επιβάτες των ΟΑ, με αποτέλεσμα να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον των εργαζομένων.
«Δεν έχουμε άλλο τρόπο»
«Δεν έχουμε άλλο τρόπο να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στις προωθούμενες αλλαγές στην Ολυμπιακή, παρά μόνο με πορείες και δυστυχώς με απεργίες. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες της εταιρείας, οι οποίοι είναι στο πλευρό μας. Παρά το γεγονός ότι οι επιβάτες τελούν «υπό διωγμό», με τα όσα πέρασαν το περασμένο καλοκαίρι λόγω των ελλείψεων αεροσκαφών, είμαστε σίγουροι ότι είναι με το μέρος μας. Ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις μας σχεδόν πριν από ένα χρόνο με τη μορφή αναγγελιών στις πτήσεις και φυλλαδίων, προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί. Σκοπός μας καμία στιγμή δεν ήταν η ταλαιπωρία των επιβατών. Καταφεύγουμε δυστυχώς σε πιο δραστικά μέτρα διότι δεν εισακούεται η άποψή μας και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, κανείς δεν μας ακούει», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Πατέστος, πρόεδρος της ΟΣΠΑ. Στο μεταξύ, προγραμματίζεται απεργία όλων των εργαζομένων της Ο.Α. στις 8 Οκτωβρίου και συγκεντρώσεις όλων των εργατικών κέντρων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στις 21/11.
Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο
Στο Παρίσι επικρατεί σχετική ανεκτικότητα στο ζήτημα της παρεμπόδισης της κυκλοφορίας από διαδηλώσεις. Ωστόσο, οι διοργανωτές έχουν την υποχρέωση να λάβουν διπλή άδεια, από την αστυνομία και τις δημοτικές αρχές, αλλά και να καταθέσουν τρεις εναλλακτικές διαδρομές για την πορεία τους. Στο Βερολίνο οι αρχές θα πρέπει να ειδοποιηθούν 48 ώρες νωρίτερα και να ενημερωθούν ποιο φυσικό πρόσωπο είναι υπεύθυνο για την πορεία. Αν όμως οι διαδηλώσεις γίνονται κοντά στον χώρο του Μπούντεσταγκ και της Καγκελαρίας προϋπόθεση είναι η άδεια από το υπ. Εσωτερικών.
Τέλος στην ασυδοσία των διαδηλώσεων γύρω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο επιχείρησε να βάλει ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ζητώντας από τους διαδηλωτές να έχουν λάβει άδεια από την αστυνομία έξι μέρες νωρίτερα. Ο διάδοχός του και επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, ανακάλεσε το μέτρο.
Στη Νέα Υόρκη, οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να πληροφορηθούν στις αρχές της εβδομάδας πώς θα επηρεαστεί η κυκλοφορία από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ή διαδηλώσεις. Γι' αυτό άλλωστε οι διοργανωτές οφείλουν να λάβουν εγκαίρως άδεια. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αυτοσχεδιασμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετούνται κιγκλιδώματα, ώστε οι ακτιβιστές να περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του πεζοδρομίου και να απέχουν ένα οικοδομικό τετράγωνο από το κτίριο, εναντίον του οποίου... διαμαρτύρονται.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_18_03/10/2008_286913

Δεν υπάρχουν σχόλια: