Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Επιστολή στην ΚΕΔΚΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
(Σωματείο των Εργαζομένων στα Κ.Π. ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης)
Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης
Εξαρτησιογόνων Ουσιών
Δήμων Αχαρνών Θρακομακεδόνων
“Διέξοδος”
Ταχ. Δ/νση: Πλ. Αγ. Νικολάου 3
Αχαρνές Τ.Κ. 13671, Τηλ. 210 2409015
Fax: 210 2409016& 22730 23441
Email: prolipsiworkers@yahoo.gr,

Αχαρνές, 06/10/2008
Αρ. Πρωτ:382

Προς:
Πρόεδρο ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη Νικήτα
Υπόψη: Προέδρου Κοινωνικής Επιτροπής
κου Δανιηλίδη Σίμου, Δημάρχου Συκεών
Κοινοποίηση: 1. Δημάρχους και Πρόεδρους ΤΕΔΚ όλης της Χώρας
2. Κοινοβουλευτικά Πολιτικά Κόμματα
3. M.M.E.


ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Κ.Π. από τους ΚΑΠ & Ανανέωση Προγραμματικής Σύμβασης

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Εκ μέρους όλων των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης απευθύνουμε αυτή την έκκληση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που οδηγεί τα Κέντρα Πρόληψης σε αναστολή της λειτουργίας τους.
Λαμβάνουμε από παντού μηνύματα διάλυσης, βαθιάς απογοήτευσης αλλά και οργής από συναδέλφους που ήδη δεν πληρώνονται εδώ και μήνες (π.χ. Κ.Π. Ν. Ζακύνθου, Κ.Π. Ν Θεσπρωτίας, Κ.Π. Ν Δωδεκανήσου – Κως, Κ.Π. Ν Βοιωτίας, Διαδημοτικά Κέντρα Πρόληψης Αργυρούπολης, Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας, Κ.Π. Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας – Χαϊδαρίου, Κ.Π. Ν. Χανίων, Κ.Π. Ξάνθης, τα 4 Κ.Π. του Δήμου Αθηναίων, το Κ.Π. Χίου κ.α.).
Κατανοούμε τη δυσανασχέτησή σας, καθώς ήσασταν συνεπείς στις οικονομικές σας υποχρεώσεις και στηρίξατε τα τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης, παρ’ όλο που το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ έδωσαν μόνο ένα απειροελάχιστο ποσό απ’ αυτό που υποχρεούνταν να καταβάλλουν.
Παρ’ όλο που δικαίως δυσανασχετείτε με τους ασυνεπείς και αφερέγγυους «συνεταίρους» σας, ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ & ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, είναι μέγιστης σημασίας τα Κέντρα Πρόληψης να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ανεμπόδιστα. Διαφορετικά μέρα με τη μέρα θα υποβαθμίζονται στην συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και θα οδηγηθούν στον ευκταίο στόχο για ορισμένους σχεδιαστές της πολιτικής κατά των Εξαρτήσεων: Να μην υπάρξει πολιτικό κόστος, όταν θα μπει το οριστικό «λουκέτο».
Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να αποδεσμεύσετε το ποσό των 5.000.000 € που προβλέπεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να χρησιμοποιήσετε ό,τι άλλο μέσο είναι δυνατό, ώστε το Υπουργείο Υγείας να καταβάλλει τα χρέη του χωρίς να χρειάζεται να επωμίζονται οι εργαζόμενοι τις συνέπειες, όπως συμβαίνει στις παρούσες συνθήκες.
Επίσης σας παρακαλούμε να δώσετε παράταση στην προγραμματική σύμβαση, καθώς υπάρχει η διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας, ότι τα χρέη του προς τα Κ. Π. θα μπουν ως διακριτό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2009.

Θεωρούμε ότι έχετε άλλους τρόπους άσκησης πίεσης στο Υπουργείο Υγείας:
Α. Να διοργανώσετε και εσείς κινητοποιήσεις, να κάνετε παρεμβάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων.
Να καταγγείλετε την πρακτική του Υπουργείου Υγείας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), το οποίο έχει επαινέσει το έργο των Κέντρων Πρόληψης, στην Ε.Ε. που έχει διαθέσει πόρους για την πρόληψη της χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, ακόμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Β. Να προτρέψετε τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης να διεκδικήσουν με αγωγές τα χρεωστούμενα ποσά
Γ. Εφόσον το Υπουργείο Υγείας δείχνει να μη νοιάζεται για την Πρόληψη, να καταθέσετε μια σαφή θεσμική πρόταση για οργανική διοικητική ένταξη των Κέντρων Πρόληψης στην Αυτοδιοίκηση με εξασφάλιση πάγιας Χρηματοδότησης από τον κρατικό Προϋπολογισμό.


Τα Κέντρα Πρόληψης «δούλεψαν» και απέδωσαν σημαντικό έργο στο ευρύτερο περιβάλλον της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών Κοινωνιών. Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Στελέχη της Αυτοδιοίκησης αισθάνονται υπερήφανοι για αυτό το έργο. Μην τους στερείτε αυτή τη χαρά!

Με ειλικρινή εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: