Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Ο Αντίκτυπος της Επιστολής




Έκκληση στην ΚΕΔΚΕ: Δώστε τα 5 εκατ. στα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ

Μία από τις εμπλοκές -παράπλευρες απώλειες- που έχει δημιουργηθεί από την παρατεταμένη κυβερνητική υποχρηματοδότηση προς τα 72 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ είναι και η άρνηση της ΚΕΔΚΕ να καταβάλει πλέον το δικό της μερίδιο του 50% της ετήσιας χρηματοδότησης, επικαλούμενη την ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας. Αποτέλεσμα, ο έως μη παρέκει στραγγαλισμός της όποιας δράσης των Κέντρων Πρόληψης, των οποίων το έργο έχει επαινεθεί ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά.

«Παρ' όλο που δικαίως δυσανασχετείτε με τους ασυνεπείς και αφερέγγυους "συνεταίρους" σας, τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας, σας καλούμε να αποδεσμεύσετε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ώστε τα Κέντρα Πρόληψης να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες», είναι η έκκληση που απευθύνει το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης προς την ΚΕΔΚΕ. Επισημαίνεται ότι «διαφορετικά μέρα με την ημέρα τα Κέντρα θα υποβαθμίζονται στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και θα οδηγηθούν στον ευκταίο στόχο για ορισμένους σχεδιαστές της πολιτικής κατά των εξαρτήσεων: Να μην υπάρξει πολιτικό κόστος όταν μπει το οριστικό λουκέτο». Παράλληλα καλεί την ΚΕΔΚΕ να δώσει παράταση στην -ήδη ληγμένη- προγραμματική σύμβαση λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και να μη βάλει «ταφόπλακα», καθώς υπάρχει η διαβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας ότι τα χρέη του θα μπουν ως διακριτό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2009.
* Η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας έθεσε προ ημερησίας διατάξεως το θέμα, δηλώνοντας πως θεωρεί ότι η δομή των Κέντρων Πρόληψης οφείλει να στηριχτεί με κάθε τρόπο και ζήτησε να μάθει αν υπάρχουν εγγυήσεις για τη λειτουργία των Κέντρων ευθύνης του δήμου.
Ν.Γ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=25760432

Δεν υπάρχουν σχόλια: