Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ




Από τη χτεσινή συνάντηση


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Απλήρωτοι από 4 έως 7 μήνες οι εργαζόμενοι, που παραπέμπονται από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία, χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημά τους
Η ανάγκη συντονισμού και άμεσης παρέμβασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που τινάζει την πρόληψη στον αέρα υπονομεύοντας συγχρόνως την πάλη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση και τις αιτίες που τη γεννούν και την αναπαράγουν, αναδείχτηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Βουλή μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα αποτελέσματα της «αντιναρκωτικής» πολιτικής που εφαρμόζεται και είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που διαλύει τις όποιες αποσπασματικές πρωτοβουλίες έχουν παρθεί για την πρόληψη, πριμοδοτεί την υποκατάσταση, απαξιώνει τα «στεγνά» προγράμματα, ιδιωτικοποιεί δομές θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, ανάγει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης σε ιατρικό.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τέσσερις μέχρι και εφτά μήνες, γίνονται μπαλάκι από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ και αντίστροφα.
Η προγραμματική σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης έχει λήξει από το Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα 72 Κέντρα Πρόληψης και 400 εργαζόμενοι να είναι στον αέρα.
Οι εργαζόμενοι μίλησαν για την ανάγκη να αποδοθούν στα ΚΠ άμεσα τα χρέη (πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν συνολικά ο ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας, άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ), ένα οικονομικό έλλειμμα που καταδεικνύει με αντικειμενικούς δείκτες ότι η πρόληψη δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης να εγγραφούν οι προβλεπόμενες δαπάνες των ΚΠ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, ως ξεχωριστό κονδύλι που δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς και την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για την Πρόληψη που δε θα θίξει εργασιακά ούτε ένα στέλεχος ΚΠ.
Στη συζήτηση επισημάνθηκε η αποτελεσματικότητα των ΚΠ στη χώρα μας. «Γι' αυτό κανείς στην κυβέρνηση δε λέει ευθέως "τα κλείνουμε". Δεν υπάρχει καμία θεσμική δέσμευση, που να υποχρεώνει το υπουργείο Υγείας - μέσω του ΟΚΑΝΑ - να καταβάλει αυτά τα χρήματα στα ΚΠ», σημείωσαν οι εργαζόμενοι.
«Για μας το θέμα είναι η δουλειά που κάνετε και αυτή τη δουλειά την έχουμε ανάγκη», απάντησαν, μεταξύ άλλων, η Εύα Μελά, η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτές, και η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενιαίου και δημόσιου φορέα, που θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς που έχουν σχέση με την τοξικοεξάρτηση, ξεκινώντας από την πρόληψη μέχρι τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη. Μίλησαν για την ανάγκη να υπάρχουν ανάλογες δομές σε κάθε νομό της χώρας, με σαφές νομοθετικό πλαίσιο και κεντρική χρηματοδότηση.
Τέλος, σημείωσαν ότι το ΚΚΕ έχει αναλάβει - και θα αναλάβει άμεσα καινούριες στο μέλλον - πρωτοβουλίες τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία, επισημαίνοντας την κοινωνική διάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών.
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4751704&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%91+%2B%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97%CE%A3

Δεν υπάρχουν σχόλια: