Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

«Θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο πλήγμα να κλείσει το Κέντρο Πρόληψης»


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ'


Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης έχει αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία
Ζητείται λύση για τα Κέντρα Πρόληψης
Κ. Μπόβολος: Είμαστε φειδωλοί εκεί που δεν πρέπει


Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, που αφορά και το Κέντρο Πρόληψης Ν. Άρτας και που έχει αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία, αποτέλεσε θέμα συζήτησης και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας όπου ο επικεφαλής της παράταξης «Άρτια δύναμη» κ. Κώστας Μπόβολος πρότεινε να υπάρξει μια επιστολή εντονότατης διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Υγείας, προς τον Υφυπουργό Υγείας κ. Παπαγεωργίου και προς τους τοπικούς βουλευτές.
Ο κ. Μπόβολος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στήριξης των οικογενειών που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα (εξαρτησιογόνων ουσιών) στην περιοχή «κι αν κλείσει και αυτή η δομή τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα». «Θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο πλήγμα να κλείσει το Κέντρο Πρόληψης» τόνισε ο κ. Μπόβολος, ο οποίος έχει υπηρετήσει δύο χρόνια το χώρο ως εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Άρτας και γνωρίζει την εξαίρετη, όπως τη χαρακτήρισε δουλειά η οποία γίνεται στο Κέντρο. «Θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο το κόστος για τα χρήματα τα οποία θα πρέπει να διατεθούν, για το σκοπό που θα διατεθούν, γιατί βλέπουμε άλλες σπατάλες τις οποίες δεν είναι της στιγμής να τις ονοματίσω, τις γνωρίζουμε όλοι, και είμαστε φειδωλοί εκεί που δεν πρέπει» είπε ο κ. Μπόβολος.
Με τη σύμφωνη γνώμη του Νομάρχη Άρτας κ. Γιώργου Παπαβασιλείου και του συνόλου του Ν.Σ. το θέμα εισήχθη ως έκτακτο και η πρόταση για την σύνταξη και αποστολή εγγράφου στους παραπάνω αποδέκτες έγινε ομόφωνα δεκτή.
Η επιστολή αυτή θα είναι ενισχυτική του αιτήματος, μετά και την επιστολή του Δημάρχου Άρτας κ. Πάνου Οικονομίδη, η οποία προηγήθηκε, αλλά και δύο ακόμη ξεχωριστές επιστολές που συμφωνήθηκε να σταλούν προς τον αντίστοιχο Υπουργό και Υφυπουργό από το Νομάρχη καθώς και από τον Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιο που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Άρτας, με τις οποίες θα εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του Κ.Π., που αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να κλείσει. Όπως είπε και ο Νομάρχης, είναι θέμα επιβίωσης των Κ.Π. η ύπαρξη της απαιτούμενης χρηματοδότησης για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των Κέντρων Πρόληψης τόνισε ο Θεόδωρος Οικονομίδης
Απαίτηση για «τίμια και καθαρή λύση» από το Υπουργείο
Συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των Κέντρων Πρόληψης παραχώρησε την Πέμπτη ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Νομού Άρτας κ. Θεόδωρος Οικονομίδης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα.
Εκφράζοντας την απαίτηση όλων των στελεχών και των εργαζομένων στο Κ.Π. ζήτησε να υπάρξει μια «τίμια και καθαρή λύση» από το Υπουργείο Υγείας ως προς το θέμα της χρηματοδότησης. «Αποφασίσαμε ότι και να μην πληρωνόμαστε εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με βάση το πρόγραμμά μας, πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Κ.Π.» τόνισε ο κ. Οικονομίδης.
Εξηγώντας την οικονομική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα για τα Κ.Π. ο κ. Θεόδωρος Οικονομίδης ανέφερε: «Εδώ και 2 χρόνια αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ. Ο ΟΚΑΝΑ έχει υπογράψει μία σύμβαση με την αστική εταιρία που είναι το Κέντρο Πρόληψης Νομού Άρτας. Η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι το 50% των προβλεπόμενων εξόδων θα καταβάλλεται από τον ΟΚΑΝΑ και το 50% από τους τοπικούς φορείς.
Σε κεντρικό επίπεδο έχει υπογραφεί μια άλλη σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Υγείας με στόχο το 50% να μπαίνουν για τις δράσεις των Κ.Π. του ΟΚΑΝΑ από το Υπουργείο Υγείας και το 50% να μπαίνουν από τα αδιάθετα της ΚΕΔΚΕ. Η σύμβαση μεταξύ ΚΕΔΚΕ και Υπουργείου Υγείας έχει λήξει από τον προηγούμενο Μάιο χωρίς να έχει από τότε ανανεωθεί.
Η ΚΕΔΚΕ βέβαια κρατάει τα 5 εκατομ. από τα 10 εκατομ. οφειλόμενα συνολικά στα Κ.Π., δεν τα καταβάλλει όμως στον ΟΚΑΝΑ διότι απαιτεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει μαζί του το Υπουργείο Υγείας. Επίσης παρατηρείται και το εξής παράδοξο φαινόμενο, στις τελευταίες συμβάσεις, έχει προσθέσει μονομερώς ο ΟΚΑΝΑ στην τελευταία ανανέωση της τριετίας που λέει ότι από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας δεν χρηματοδοτεί δεν σας χρωστάω δραχμή. Επίσης όμως για πρώτη φορά παρατηρείται και το εξής, ότι ανανεώθηκε η τριετής σύμβαση (η τρέχουσα) χωρίς να εξοφληθεί η προηγούμενη. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ.
Από την προηγούμενο τριετία το υπόλοιπο το οφειλόμενο από τον ΟΚΑΝΑ σύμφωνα με τους κατατεθέντες απολογισμούς είναι 47.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο ΟΚΑΝΑ μέχρι τις 30/6 οφείλει στο Κ.Π. Νομού Άρτας 210.000 ευρώ. Επειδή όμως είναι Οκτώβριος ήδη και στις 10-12-08 λήγει και το β’ εξάμηνο του 2008, μέχρι τις 10/12 τα ποσά θα είναι 370.000 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για όλα τα Κ.Π. ανά την Ελλάδα».
Περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι εργαζόμενοι στα 72 Κ.Π. σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν διήμερη απεργία στις 1 και 2 Οκτωβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας. Το πλαίσιο της παραπέρα αγωνιστικής δράσης θα καθοριστεί με βάση και τις αποφάσεις της Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι στην αίθουσα της ΓΣΕΕ ενώ αναμένονται και οι εξελίξεις από πλευράς της πολιτείας. Ήδη οι εργαζόμενοι σε 17 από τα 72 Κ.Π., που έχουν να πληρωθούν 8-9 μήνες, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Αιχμή του δόρατος η πρόληψη
Ερωτηθείς για τις δομές απεξάρτησης που χρειάζεται να γίνουν στην περιοχή, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι από την άνοιξη στελεχώθηκε το κέντρο υποκατάστατων στην Πρέβεζα, το οποίο όμως ακόμα δεν άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά, δηλαδή να υποδέχεται χρήστες.
Όπως εξήγησε ωστόσο ο κ. Θ. Οικονομίδης, τα προγράμματα υποκατάστατων απευθύνονται σε μια ελάχιστη μειοψηφία χρηστών με σοβαρά προβλήματα υγείας και με πολλά χρόνια στη χρήση ενώ τα Κέντρα Πρόληψης απευθύνονται στον υγιή πληθυσμό, για πρόληψη από οποιεσδήποτε εξαρτησιογόνες ουσίες.
Στη λογική λοιπόν ότι «καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις» είναι γεγονός ότι η πρόληψη αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι το έργο που προσφέρουν τα Κ.Π. στις τοπικές κοινωνίες. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η χρηματοδότησή τους και να αποδοθούν άμεσα τα οφειλόμενα από την πολιτεία χρήματα. «Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει εδώ και τώρα να απαντηθεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης ή να κλείσουν άμεσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης Ν. Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: