Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Επιστολή εργαζομένων του Κ.Π. Ν. Φθιώτιδας στον Υ.Υ.Κ.Α. (& σχόλια)

(ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. Φθιώτιδας, μας κοινοποίησαν την παρακάτω επιστολή προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Την παραθέτουμε και εμείς εδώ και περιμένουμε μαζί τους απαντήσεις...)
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ – N. Φθ/δος
Λεωνίδου 11 – 35100, Λαμία / Τηλ: 2231 0 33940, 33781


Λαμία: 15-10-2008

Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνική Αλληλεγγύης
κ. Κωνσταντόπουλο Γ.

Κοινοποίηση: Δήμαρχο Λαμιέων
κ. Κοτρωνιά Γ.
Νομάρχη Φθιώτιδας
κ. Χειμάρα Α.
Βουλευτές Νομού Φθιώτιδας
κα. Αντωνίου Τ.
κ. Γιαννόπουλο Α.
κ. Καλλιώρα Η.
κ. Σταϊκούρα Χ.
κ. Σταυρογιάννη Ν.


Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε αρχικά να σας ενημερώσουμε για το έργο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης και Ενημέρωσης κατά των Ναρκωτικών Νομού Φθιώτιδας και κατόπιν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Το Κέντρο Πρόληψης στα 9 χρόνια λειτουργίας του έχει εφαρμόσει τα εξής προληπτικά προγράμματα στο Νομό:
1. 45 ομάδες γονέων, από τις οποίες έχουν ωφεληθεί 500 οικογένειες.
2. 22 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, από τα οποία έχουν ωφεληθεί 330 εκπαιδευτικοί και μέσω αυτών 5000 μαθητές.
3. 18 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, από τα οποία έχουν ωφεληθεί 250 εκπαιδευτικοί και μέσω αυτών 3700 μαθητές.
4. 15 ομάδες εφήβων, στις οποίες συμμετείχαν 250 έφηβοι.
5. 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια στο ΚΕΥΠ Λαμίας, στα οποία συμμετείχαν 50 Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.
6. 60 περίπου περιστατικά χρηστών και των οικογενειών τους ετησίως, για συμβουλευτική και παραπομπή αυτών σε θεραπευτικά προγράμματα.
7. Πλήθος Ομιλιών, Ημερίδων, Συνεντεύξεων στο γενικό πληθυσμό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσή του, γύρω από την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Το Κέντρο Πρόληψης Νομού Φθιώτιδας είναι ένα από τα 72 Κέντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών, που Επιστημονικά εποπτεύονται εξ’ ολοκλήρου από τον ΟΚΑΝΑ˙ Οικονομικά – Διοικητικά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και κατ’ επέκταση από το Υπουργείο Υγείας και 50% από τα Τοπικά Διοικητικά συμβούλια. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εμπλέκονται πολλοί φορείς και Διοικητικά Συμβούλια και να μην υπάρχει ένας εργοδότης, μια διοίκηση, μια χρηματοδότηση.
Αυτός ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων έχει οδηγήσει στην ύπαρξη πολλών υπευθύνων – ανευθύνων στα Κέντρα Πρόληψης χωρίς κανένας από αυτούς να αναλαμβάνει να δώσει μια λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα (οικονομικά, διοικητικά, θεσμικά), που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα.
Σήμερα, όπως και τα υπόλοιπα κέντρα στην Ελλάδα, έτσι και το Κέντρο Πρόληψης Νομού Φθιώτιδας έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα:
- Ο ΟΚΑΝΑ δεν μας έχει καταβάλλει όλο το ποσό που υποχρεούται βάσει της Προγραμματικής σύμβασης για το 2006.
- Επίσης ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει καταβάλλει καθόλου χρήματα για το 2007 με αποτέλεσμα να οφείλονται στο κέντρο έως το τέλος του 2007 περίπου 90.000 €.
- Για το έτος 2008 ο ΟΚΑΝΑ οφείλει προς το Κέντρο Πρόληψης το ποσό των 70.500 €.
Συνολικά το χρέος του ΟΚΑΝΑ προς το Κέντρο Πρόληψης Νομού Φθιώτιδας φθάνει έως το τέλος του 2008 στο ποσό των 160.500 €.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
1. Εάν ο ΟΚΑΝΑ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να μας καταβάλλει το προαναφερθέν ποσό;
2. Πότε θα μας καταβληθεί το συγκεκριμένο ποσό;
3. Ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τα Κέντρα Πρόληψης, εάν επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας τους ή προτίθεται να τα αφήσει να κλείσουν με τη μέθοδο του οικονομικού μαρασμού τους;
Αξιότιμοι κύριοι όπως είναι γνωστό και εσείς το έχετε αναφέρει κατ’ επανάληψη η Πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας, πως όμως να γίνει πρόληψη όταν τα Κέντρα κλείνουν το ένα μετά το άλλο;
Τι θα κάνουμε ως κοινωνία; Θα αφήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν εξαρτημένα άτομα από ουσίες και μετά να έρθουμε να τους χορηγήσουμε υποκατάστατα;
Εμείς ως στελέχη των Κέντρων Πρόληψης προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια υγιή κοινωνία, μια κοινωνία ανθρώπινη χωρίς ανάγκη εξάρτησης. Τα αποτελέσματα από την έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ έδειξαν ότι από το 1998 έως το 2004 έχουμε μείωση της χρήσης 9% στον πληθυσμό ηλικίας από 18 έως 24 ετών και 3,9% στον πληθυσμό 12-64 ετών. Αυτό το στοιχείο μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, αλλά από την άλλη όμως η πολιτική του ΟΚΑΝΑ μας αποθαρρύνει. Οι έμποροι του «θανάτου» σαρώνουν τη νεολαία και εμείς που αποτελούμε το ανάχωμα, γκρεμιζόμαστε.
Παρακαλούμε ως αρμόδιοι Υπουργοί να μας ενημερώσετε γραπτώς στα ερωτήματα που σας θέτουμε. Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.



ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ευστάθιος Μπλέτσας, Κοινωνιολόγος
Ελένη Κοτρώνη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Αργυρώ Παπαναστασίου, Κοινωνική Λειτουργός
Ταρσία Μαγκαφά, Γραμματέας
(Σ.Σ : Συνάδελφοι σωστά επισημαίνετε τις θεσμικές αδυναμίες του δικτύου των Κέντρων Πρόληψης, ωστόσο ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας κατ' επέκταση είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την υποχρηματοδότηση και τον κίνδυνο κλεισίματος.
Η αδιαφορία τους -κατ' εξακολούθηση εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια - για την κάλυψη του 50% της χρηματοδότησης (όπως έχουν υποχρέωση με βάση προγραμματικές συμφωνίες), είναι το γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι η πρόληψη δεν είναι στα σχέδια τους.
Από την άλλη οι τοπικές διοικήσεις- ειδικότερα η Τ.Α. -για την χρηματοδότηση καλύφθηκαν μέχρι και το 2007 από την εισφορά του Υπουργείου Εσωτερικών. Μέσα στο 2008 ούτε θεσμική αλλαγή έγινε, έτσι ώστε να καλυφθεί εξ' ολοκλήρου η χρηματοδότηση από ενιαία πηγή, αλλά ούτε παρασχέθηκαν οι εγγυήσεις, ώστε να υπογραφεί νέα προγραμματική σύμβαση που θα καλύπτει την χρηματοδότηση με το ισχύον καθεστώς.
Αυτό με ευθύνη της Κυβέρνησης όταν χρειάζονταν μόνο 5,5 εκ. Ευρώ για να ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση. Όταν ανεπίσημα μας απαντούσαν ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή η θεσμική πρόταση του Σωματείου, επειδή αυτό θα είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Εδώ είναι το "κλειδί" συνάδελφοι:
Αξίζει η Πόληψη για να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με μόλις 12 εκ. Ευρώ;
Tα χρήματα αυτά είναι όσα δαπανώνται για ένα- δύο event της Πολιτείας....
Αν δεν απαντηθεί αυτή η ερώτηση θα μείνουμε στα σχέδια, "εθνικά" και άλλα..
Φυσικά βέβαια και οι Τοπικές Διοικήσεις έχουν τις ευθύνες τους και αυτές είναι ότι δεν πίεσαν με όσα μέσα διαθέτουν την Κυρίως Υπεύθυνη Πολιτεία.
Και για να μην τις βάζουμε όλες στο ίδιο τσουβάλι, υπήρξε μια γκάμα αντιδράσεων από την πλήρη σιωπή μέχρι τα εξώδικα προς τον ΟΚΑΝΑ.
Η κινητοποίησεις μας εκτός από την Κυβέρνηση φέρνουν και τις τοπικές διοικήσεις έναντι των ευθυνών τους, αρκεί να είναι παντού και πάντα δυναμικές.
Αλ. Σταθακιός)

Δεν υπάρχουν σχόλια: